Üniversite Mezunu Olmayan Yazılımcı Nasıl İş Bulur?

Üniversite Mezunu Olmayan Yazılımcı Nasıl İş Bulur?

Bu konumuzda maddi durumu iyi olmayan, bu nedenle üniversite okuması okulu burslu kazanmasına bağlı olan bir kardeşimizin, üniversite mezunu olmadan yazılımcı olarak iş bulması üzerine sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi. Ben şuan lise 3 e gidiyorum. Genellikle boş zamanlarımda yazılım ve kod yazma üzerine çalışıyorum. Şuan iyi bi durumda olduğumu düşünüyorum. Önümde 1 sene daha var kendimi dahada geliştireceğimi düşünüyorum. Ama şöyle bir sorunum var ailem şuan baya fakir. Liseye bile zor gidiyorum. Okuldan çıkıncada çalışıyorum zaten. Yani anlıyacağın üniversiteye gitmem zor. Tam burslu kazanabilirsem anca giderim ama oda zor biraz. Yazılım üzerine bir şirkete gitmek istiyorum fakat yazını okudum büyük şirketlerde diploma gerekliymiş. Yazılım üzerine bi işe diplomasız girmek için ne gibi şirketlere başvurmayılıyım sence ? Gerçekten kendime güveniyorum bu konuda. İş konusunda yardım edersen sevinirim.

CEVAP:

Öncelikle açık konuşayım kardeşim, bu zamana kadar onlarca soru geldi fakat senin sorun kadar canımı sıkan soru olmadı … Neden diyecek olursan, bu tarz durumlarda keşke tavsiye vermekten fazlasını yapabilecek imkanım olsa diye düşünüyorum. Diğer yandan seni çok ciddi anlamda taktir ediyorum. Bu devirde karnı tok, sırtı pek olan, son model telefonları ile okuduğu okulun kıymetini bilmeyen, hayattaki tek meziyeti piçlik yapmak olan o kadar çok genç var ki günümüzde, senin gibi gencin durumunu düşününce, insan ister istemez daralan ruhunu derin nefesler alarak genişletmeye çalışıyor … Neyse adaletinin ızdırabına trompet çaldımın dünyasının acımasız şartlarını bir kenara bırakalım ve cevabımıza geçelim.

Diplomasız Yazılımcının İş Bulması

Okuduğun makalemde diplomasız derken aslında yazılım diploması olmayan, başka üniversite bölümlerinden mezun olan kişilerden bahsetmiştim kardeşim. Yani atıyorum üniversitede muhasebe bölümünde okumuşsundur, muhasebe diploman vardır fakat yazılımcı olmak istiyorsundur. Bu tarz durumları ele alan bir makaleydi. Yani hiç bir üniversite bölümünü bitirmeyen yada okumayan kişiler için durum biraz daha sıkıntılı maalesef.

Diplomasız Yazılımcının İş BulmasıHani üniversitede yazılım dışında bir bölümden mezun olup, büyük bir şirketin ofis ortamında yazılım dışında bir iş yaparak işe başlayabilir, ardından yazılım bölümüne geçmek istediğini belirtip kendini kanıtlayarak geçebilirsin. Fakat günümüzde hiç bir büyük şirket maalesef üniversite mezunu olmayan yada üniversite okumayan birini ofis kapısından çalışan olarak işe sokmuyor. Bu neredeyse ihtimal dahilinde değildir. Çünkü şirketler çalıştırdıkları üniversite mezunlarından teşvik ve destek alırlar.

Bu noktada sadece küçük şirketlerde iş bulabilirsin, onlarda da gerçekten ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu zamana kadar 10 tane küçük çaplı şirketle iş görüşmesi yapıp, 4’ünde çalıştım. Bu 10 tanesinden çalışmadığım 6 tanesi iş görüşmesinde o kadar saçma sapan teklifler sundu ki ben kabul etmedim. Diğer 4 ‘ü ya maaşı vermedi yada çalışma şartları çok ağırdı o yüzden ben ayrıldım. Dolayısıyla küçük şirketlerde de adam gibi bir yer bulmak zor.

Yine maalesef iş başvurusu yaptığın yazılım şirketi sen daha CV ‘ni yolladığında lise mezunu olduğunu görünce CV ‘nin diğer kısımlarına bakmadan çöpe atacaktır. Anasını sattığım düzeninde üniversite senin kimliğin konumunda. CV ‘leri mezuniyet durumuna göre sınıflandırıyorlar, bilgine göre değil.

Üniversite Şart

İnşallah tam burslu üniversiteyi kazanırsın kardeşim. Fakat ALLAH korusun kazanamazsan sana kesinlikle tavsiyem en kötü ihtimalle Açık Öğretim Fakültesi ‘ne git. 4 yıllık işletme yada İktisat veya 4 yıllık hangi bölüm varsa ona git. Bu sayede hem çalışma hemde okuma imkanın olur. Bu süre zarfında kendini yazılımda geliştirmeye devam edersin. Hatta üniversite öğrencisi olduğun için yazılım ile alakalı şirketlere de başvurabilirsin. Dolayısıyla üniversite mezunu olman şart değil, CV ‘ne üniversite kelimesini yazdırmak önemli olan.

Kesinlikle Yazılım Projeleri Sahibi Olun

Yazılım Proje FikirleriYine okuduğun makalemde de belirttiğim gibi yazılım diploması olan birisinin yazılımı bildiğini gösteren şey diplomasıdır, yazılım diploması olmayan kişinin yazılımı bildiğini gösteren şey ise yaptığı projelerdir. Bu nedenle en az 2-3 tane projeyi sıfırdan yapman gerek. Bu projeler ne kadar kaliteli olursa işe alınman da o kadar kolaylaşır. Dolayısıyla kesinlikle yazılım proje fikirleri bul ve onları uygula.

SONUÇ

Yazdıklarımdan umutsuzluğa sakın kapılma kardeşim. Ben sadece gözlemlerimi ve deneyimlerimi yazıyorum. Fakat bu senin denemene asla engel olmasın.

Liseyi bitirene kadar yazılımda kendini geliştirmeye devam et. İnşallah tam burslu olarak üniversiteyi kazanırsın. ALLAH korusun kazanamazsan en kötü ihtimalle Açık Öğretim Fakültesi ‘ne gidersin. Bu arada 2-3 sağlam proje yaptıktan sonra yazılım iş ilanları başvurularını da yap. Kabul etmeyenler olacak belki ama bu seni kesinlikle umutsuzluğa düşürüp denemekten vazgeçirmesin. İstediğin gibi bir iş bulana kadar denemekten ve çabalamaktan asla vazgeçme.

Her zaman söylerim, benim babamın bana bırakacağı en büyük miras hiç bir şey bırakmayacak olmasıdır. Çünkü ileride bir gün iyi bir noktaya geldiğimde bunu babamın yada başkasının parasıyla değil kendi çabalarımla yaptığımı görmenin vereceği gurur paha biçilemez olacaktır. Gökdelenin çatısında olmaktan çok oraya nasıl çıktığın daha önemlidir. Kimse asansörle yada gökdelenin son katındayken 1 kat merdiven çıkana “helal olsun” demez. Fakat zemin kattan merdiven çıkarak çatıya ulaşana “helal olsun” derler. Sende baba parasıyla, kolejlerde, özel öğretmenlerle okuyup başarılı olanlarla bir gün aynı konumda çalışırsan onların yanında en çok taktiri hak eden kişi sen olacaksın. Ben inanıyorum ki senin gibi çalışkan kardeşlerim gün gelecek çok iyi bir konumda olacak. Sen yeter ki yazılım öğrenmek istiyorum de. Buna en az benim kadar inanırsan kesinlikle başaracaksın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir