Turizmcilik mi Yoksa Grafikerlik mi?

“Turizmcilik mi Yoksa Grafikerlik mi?” üzerine gelen bir soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba benim kafamı çok karıştıran karar veremediğim bir soru var ben grafik tasarım ve turizm işletmeciliği bölümlerini kazandım ikiside 4 yıllık ve hazırlık bölümleri var ama hangi bölüm daha iyi ve gelecekte iş bulma imkanı daha fazla bilmiyorum çizimim çok iyi değil ama geliştirebilirim turizm bayana göre meslek değil diyorlar sizinde fikirlerinizi ögrenebilir miyim?
Simdiden cevabınız icin cok tesekkür ederim.

CEVAP:

Grafikerlik

Her daim söylerim, yazılımcılık ile grafikerlik, iş dünyasında yaşanılan sıkıntılar anlamında birbirine çok benzerler. Yazılımcılar, grafikerler ile genelde aynı ortamda çalışma şansı buldukları içinde birbirlerini çok iyi gözlemleyebilirler. Benimde hem bir çok grafiker arkadaşım olduğu gibi, sıkıntılarını da gözlemleme fırsatım oldu.

Nasıl ülkemizde bir iki kod öğrenen “ben yazılımcıyım” diyorsa ve gerçek yazılımcıların ekmeğine bu nedenle taş koyuyorsa, aynı şekilde Photoshop da iki şey öğrenen de “ben grafikerim” diyerek gerçek grafikerlerin ekmeğine taş koyabiliyor. Bunun yanı sıra müşteri istekleri, beklentileri ve çıkardıkları sorunlarda benziyor. Bu anlamda bence grafikerlik güzel bir bölüm fakat sıkıntıları da elbette var.

Turizmcilik

Çoğumuz tatile gitme imkanı bulan insanlarız. Ülkemizde özellikle 3 tarafı deniz ile çevrili olması açısından muazzam bir özelliğe sahip ve kelimenin tam anlamıyla turizm cenneti. Fakat maalesef bu imkanın hakkının verildiğine inanmıyorum. Hele ki geçtiğimiz ay eşim ile gittiğimiz tatilde, turizmci bir arkadaş ile çalışma koşullarını konuşup, gözlemlediğimde turizmci arkadaşların sorunlarını çok daha iyi anlamış oldum.

TurizmcilikTurizmcilik bir çeşit mevsimlik işçiliktir. Yani nisan ayı gibi çalışma imkanı başlar, ekim ayı gibi biter. Dolayısıyla 6 aylık bir çalışma süresi vardır. Bu doğrultuda bende mantık olarak 6 ay çalışıp kazandıkları ile diğer boş geçirdikleri 6 ayda geçinebildiklerini düşünürdüm. Ta ki son çıktığımız tatilde gerçekleri öğrenene kadar…

Bir turizmci olarak çalışmak için mutlaka insan ilişkilerinizin iyi olması, çelik gibi bir sabrınızın olması ve en önemlisi de İngilizce biliyor olması gerekiyor. Tüm bu vasıflara sahip biri, üstelik sezon bittikten sonra da yaşayabilmesi için, benim mantığıma göre iyi bir maaş almalı. Fakat maalesef öyle değilmiş. İngilizce bilen, çelik gibi bir sabra sahip olan turizmci arkadaşın asgari ücrete yakın bir ücret aldığını öğrenince baya şaşırmıştım. Daha önceki senelerde de gittiğimiz yerlerde çalışanların maaşlarının verilmemesi gibi sorunlar duymuştum. Üstelik gittiğimiz yerler muazzam lüks yerler olmadığı gibi dandik yerlerde değiller. Standart üstü diyebiliriz.

Bir çok tatil yeri de ucuz olsun diye bu alanda eğitim almış turizmci arkadaşları değil, “ne iş olsa yaparım abi” diye kendilerine başvuran, maksatları hem para kazanmak hemde eğlenmek olan, bunun neticesinde de kalitesiz hizmet sunan kişileri işe alırlar. Bu durumda turizmci arkadaşların hem iş bulmasında hemde buldukları işlerde adam gibi paralar kazanmasında engeldir. Ben bir kaç kere otel çalışanı dövecek noktaya geldim…

Ülkemizde acilen turizm bakanlığının bu meseleye müdahale edip, tatil yerlerinde çalışacak kişilerin turizm bölümü mezunu olması koşulunu getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde hem turizmci arkadaşlar sıkıntı çekmeye hemde kalitesiz hizmetler sunulmaya devam edilir.

SONUÇ

Her zaman çevremde söylerim; Dünyanın en zor mesleği, insanlar ile uğraşmayı gerektiren mesleklerdir. Çünkü insanlar maalesef her daim en az şey verip, en iyisini almak isterler. Bunun olmadığı zamanda da sıkıntılar meydana getirirler. En iyisini alamamalarının acısını da çalışanlardan çıkarırlar. Benim bilgisayara yönelmemin nedenlerinden biri de budur. İnsanlardan çok bilgisayar ile uğraşmak çok daha az sıkıntılı gelir bana. Zira insana bazen mantıklı ve doğru olanı söylediğinizde anlamamakta ısrar eder fakat bilgisayar her daim mantıklı ve doğru olanı anlamakta ve uygulamakta sorun çıkarmaz.

Bu noktada asıl sorunu 3 kuruş para verip, 30 kuruşluk karşılık almak istenmesi olarak düşünebiliriz. Bu sorunda bir çok alanda yaşanmaktadır. 3 kuruşluk tatile gidip 30 kuruşluk hizmet alamadığı için arıza çıkaran tatilcilerin turizmcilere sıkıntı çıkarması, 3 kuruş para verip 30 kuruşluk grafik tasarım yaptırmak isteyen müşterilerin grafikerlere arıza çıkarması yada 3 kuruş para verip 30 kuruşluk yazılım yaptırmak isteyen müşterilerin yazılımcılara arıza çıkarması aynıdır.

Her daim olduğu gibi, yine kararında etkili olmak istemem ama grafikerlik bana göre turizmcilikten daha avantajlıdır. Çünkü hem sezonluk değildir hemde freelance olarak ekstra yada ana gelir elde etme imkanı vardır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir