Teknoloji Devlerinde Çalışmak

Teknoloji Devlerinde Çalışmak

Google, Facebook, Microsoft, gibi dünya devi şirketlerde çalışma hayali kuran bilgisayar öğrenmeni adayı kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi ben bilgisayar öğretmenliği 1. Sınıf okuyorum. Öncesinde de teknik bir liseden geliyorum neyse.Ben açıkcası bölümümden memnun değilim çünkü benim uuğraşmaktan keyif aldığım programlama işine fazla önem verilmiyor çok basit düzeyde bir sistemleri var.Hatta lisede bile daha ayrıntılı programlama görmüştük ben de okul haricinde sürekli kendimce projeler geliştirerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum bu konuda işin mantığını çozdüğümü ve yetenekli olduğumu düşünğyorum ama eğitim kısmında yetersizliğimin farkındayım.Soruma gelecek olursam benim hayallerimde büyük şirketlerde (Google, Microsoft, Facebook, gibi) çalışmak istiyorum sizce bu mümkün mü okuduğum bölümden bunu başarabilir miyim?Ben bu konuda biraz araştırma yaptım ama pek sağlıklı bilgiye ulaşamadım acaba bölümün bu konuda etkisi var mı?Eğer sorumu cevaplarsan beni çok mutlu edersin abi.Bu arada bu işi yaptığın ve gençlerin hayallerini gerçekleştirmekte rehber olduğun için sana teşekkür ediyorum iyiki varsın.

CEVAP:

Rica ederim kardeşim. Sizlerde iyi ki varsınız =) Sizin gibi başarılı olmak, üretmek isteyen kardeşlerime ufakta olsa bir faydam dokunuyorsa ne mutlu bana.

Bilgisayar Öğretmenliği

Bilgisayar öğretmenliği gayet güzel bir meslek. Bende kurs bünyesinde bir süre bilgisayar ve web tasarım öğretmenliği yapmıştım. İş hayatımın en güzel dönemiydi diyebilirim =)

Fakat bilgisayar öğretmenliği güzel olduğu kadar zordur. Sabır ve özveri ister. Bunun yanı sıra atanma derdi, sınıflardaki bilgisayarların eksik, sorunlu olması derdi, bazı öğrencilerin evinde bilgisayar olmaması derdi derken dertler bitmez.

Yinede garanti meslek olması, garanti maaş, belli dönemlerde tatiller gibi avantajları ile gözde bir meslek diyebilirim.

Kağıt Parçasına Değil Bilgiye Bakıyorlar

Google ‘da Çalışma Kriterleri konusunda Google ‘da çalışmak ile ilgili kriterlerden bahsetmiştik. Bu kriterler Google ‘ın işe alım müdürü ile yapılan görüşme sonucunda belirtilen kriterler. O konuda dikkat ederseniz, Türkiye ‘deki şirketlerin kriter olarak ilk sıraya koyduğu “üniversite” kriteri listede dahi yok.

Yani adamlar iş ilanı olarak “Oxford, Stanford, Harvard üniversitelerinden birinin Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun, askerliği ile ilişiği olmayan …” tarzında saçma sapan kriterlere takılmıyorlar. Tamamen kendi özel işe alım sistemleri var ve o sistem çerçevesinde işe alım gerçekleştiriyorlar.

Çünkü benimde her zaman söylediğim gibi diploma sizin neyi bilip bilmediğinizin ispatı değildir. Bu yöntem Türkiye ‘deki şirketlerin kolaya kaçmak için kullandığı bir yöntemdir. Diplomaya göre eleman alma yöntemi, en iyi elemanı değil, iş görecek elemanı en kolay seçme yöntemidir.

Tabi birde devletin üniversitelerdeki mühendislik fakültelerinden mezun kişilerin maaşının yarısını karşılıyor olması, şirketlerin eleman alımlarında ilk baktığı şeyin diploma olmasında da büyük bir etken olarak görebiliriz.

Teknoloji Devlerinde Çalışmak

Teknoloji Devlerinde ÇalışmakBu teknoloji devlerinde çalışmanın birden fazla yolu vardır. Bunların en bilinenlerine göz fırlatalım;

Yarışma; Bu teknoloji devleri dönem dönem yarışmalar düzenlerler. Bu yarışmalar çeşitli alanlarda yapılabilir. Örneğin Google ‘ın Chrome ‘u hackleme yönünde yarışmalar düzenlediğini duymuşsunuzdur. Her ne kadar bu tarz yarışmalarda iş vaadi yerine para vaadi olsa da bilgiyi birinci sırada tutan bu şirketler, yarışmaya katılan binlerce kişinin arasından sıyrılarak birinci olan kişileri bünyesinde görmek ister.

Sınav; Başta Microsoft ve Adobe olmak üzere bazı teknoloji devleri belli dönemlerde sınavlar düzenlerler. Bu sınavları derece ile bitiren kişilere iş vaadinde bulunurlar. İş vaadi gerçekleşmese bile o sınavlardan derece ile ayrılan kişi kolay kolay işsiz kalmaz.

Proje; Teknoloji devlerinin sık sık çeşitli projeleri satın aldığını duyarsınız. Örneğin Facebook WhatsApp ‘ı, Instagramı aldı. Bunun yanı sıra alıp kısa sürede kapattığı bir sürü proje var. Bunlara çoğu kimse anlam veremez, parayı çöpe atmak olarak değerlendirir ama çok mantıklı bir stratejidir.

Alınıp, kısa sürede kapatılan projelerdeki amaç, o projenin potansiyel rakip görmeleri, “yılanın başını küçükken ezeceksin” mantığı gütmeleridir.

İkincisi, bazı projeler ortaya çıkma esnasında çeşitli patentler alabilir. Projeyi satın alarak o patentelerinde sahibi olunmuş olur.

Üçüncüsü ve en önemlisi, projeyi satın alırken aslında o projenin yaratıcılarını ve çalışanlarını da satın almış yani diğer bir değişle işe almış olur. E bir projeyi bir teknoloji devinin satın alması için çok başarılı proje olması gerekir. Başarılı proje yaratan kişilerde düz mantık başarılıdır. Teknoloji devleri de başarılı kişileri bünyesinde görmek ister =)

SONUÇ

Sonuç olarak Türkiye ‘de siz en iyi üniversiteden mezun olunca şirketler “Gel! Ne olursan ol, kim olursan ol, yine gel. Yeter ki en iyi üniversiteden diploman olsun.” mantığında hareket ederken, bu teknoloji devleri “Gel! Ne olursan ol, kim olursan ol, yine gel. Yeter ki yeteneklerin bizim kriterlerimize uygun olsun” mantığında hareket ediyor.

Bu açıdan bakıldığında sanırım bu dünyanın büyük teknoloji şirketleri, bu yüzden dünyanın en büyük şirketleri olsa gerek …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir