Yönetim Bilişim Sistemleri mi Bilgisayar Öğretmenliği mi?

Yönetim Bilişim Sistemleri mi Bilgisayar Öğretmenliği mi?

Üniversitede bilgisayar öğretmenliği mi yoksa yönetim sistemleri bölümüne mi gidilmesi gerektiğine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif, benim sorum bilgisayar öğretmenliği ile ilgili. 12. sınıf teknolojileri/veri tabanı programcılığı bölümü okuyorum.  İlerde olmak istiyorum fakat atama durumları pek iç açıcı değil senin tavsiyen nedir. Öğretmenlik yerine YBS mi daha iyidir şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Bilgisayar Öğretmenliği Atama Sorunu

Bilgisayar ÖğretmenliğiDaha öncede pek çok konuda değindiğim sistemsel sorun, ve diğer pek çok bölümde karşımıza büyüyerek çıkıyor. Bu konuda basit bir mantık yürütelim;

2017 yılı itibariyle Türkiye ‘de üniversite sayısı resmi rakamlara göre 183. Bu üniversitelerin hemen hemen hepsinde bilgisayar öğretmenliği bölümü var. Fakat biz olabilecek en düşük rakam olan 100 üniversitede bilgisayar öğretmenliği bölümü olduğunu varsayalım. Her üniversitedeki bilgisayar öğretmenliği bölümüne standart olarak 30 öğrenci alındığını kabul edelim. Dolayısıyla her sene en az 3.000 bilgisayar öğretmeni üniversiteden mezun oluyor. Buna karşılık her sene bilgisayar öğretmeni atama sayısı 150-200 civarlarında (geçtiğimiz sene yaşanan olaylardan dolayı son atamalar 800 civarıydı). Yani ortalama her sene 2.500 bilgisayar öğretmeni açıkta kalıyor ve atanma hayallerini ertesi seneye bırakıyor. 10 senede bilgisayar öğretmenliği ataması bekleyen öğretmen sayısı 25.000 ‘e çıkıyor. Bu sayı her geçen senede artıyor. Yani üniversiteler her sene binlerce atanamayacağı garanti olan bilgisayar öğretmeni mezun ediyor.

Halbuki olması gereken sistem; Hali hazırda binlerce, hatta on binlerce atama bekleyen bilgisayar öğretmeni varken, üniversitelerde bilgisayar öğretmenliğine öğrenci alımını durdurmalı ya da öğrenci alımı sayısını düşürmeli. Çünkü atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımdan biliyorum, bütün sene KPSS ‘ye kasıp, kazanamamaları durumunda ciddi bunalımlara giriliyor.

Tabi bilgisayar öğretmenliği mezunu olup, tek çalışma imkanı atanmaya bağlı değil. Kurslarda çalışmakta mümkün. Fakat devlet okullarında ve üniversitelerinde asgari ücretin üstünde maaş ile iyi denebilecek imkanlarda çalışmak varken, kurslarda asgari ücretten hallice, ağır denebilecek şartlarda çalışmak ayrı bir sıkıntı.

Bu noktaya kadar yazdığım tüm unsurlar sadece bilgisayar öğretmenliği için değil, diğer öğretmenlik bölümleri ve mühendislikler içinde geçerli. Örneğin bir sürü bilgisayar mühendisi olunca, bu sefer şirketlere başvuran bir sürü bilgisayar mühendisi oluyor ve onlarda iş bulmakta zorlanıyor.

Yönetim Sistemleri

Yönetim Bilişim SistemleriYönetim sistemleri bölümü daha önce ki konularda değindiğim üzere bana göre güzel bir bölüm. Çünkü daha çok iş dünyasına hitap ediyor. İçerisinde hem işletme hem de bilişim konularını barındırıyor. Dolayısıyla yönetim bilişim sistemlerinden mezun bir kişinin firmalarda çalışması gereken pozisyon bilgi işlem bölümü müdürlüğüdür. Hatta ben bilişim alanında büyük bir firma sahibi olsam, yönetim bilişim sistemlerinden mezun birini sağ kolum yapardım, o derece…

Fakat ne yazık ki pek çok firma bilişimin önemini yeni yeni kavramaya başladı. Bunların pek çoğuda bölümü ne işe yarar, yönetim bilişim sistemlerinden mezun biri ne yapar bilmiyor. Diğer yandan da firmalar bilişimin önemini yeni yeni kavradığından, pek çok firmada yönetim bilişim sistemleri mezunu birinin tam kapasite çalışabileceği bir yapı oturmuş değil. Bu nedenle yönetim bilişim sistemleri okuyan biri kendisini bilişim alanlarından en azından birinde çok iyi geliştirmeli ki, o alanda iş bulabilsin.

En ideal kendinizi geliştirme alanı ise e-ticaret. Çünkü e-ticaret, hem bilişim alanında hem de işletme alanında bilgi gerektirir. Dolayısıyla günümüzde hem yönetim bilişim sistemlerinden mezun birinin çalışabileceği en ideal alan e-ticarettir hem de e-ticaret firmalarının çalışan olarak bulabileceği en ideal kişiler yönetim bilişim sistemlerinden mezun kişilerdir. Belki bu bilincin oluşmasına vesile oluruz…

SONUÇ

Netice olarak ülkemizde her alanda iş problemi var. Bu nedenle en çok iş olan alandan ziyade, en az iş sorunu alana yönelme durumu söz konusu. Bu şekilde değerlendirildiğinde de bilgisayar öğretmenliği ve yönetim sistemleri arasında en az işsiz bırakma potansiyeline sahip olan bölüm bölümü gibi duruyor.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir