Tasarımı Sevip Yazılımda Sıkıntı Çekmek

Tasarımı Sevip Yazılımda Sıkıntı Çekmek

Tasarım ile uğraşmayı seven fakat iş yazılım ile uğraşmaya gelince sıkıntı çeken kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar KodcuHerif Abi 🙂

Ben 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Şimdi benim sorum şu. ve konularında uzman olmasam da bilgiye sahibim. Günlerce haftalarca front-end tasarımı yapabilirim ve bundan büyük keyif alıyorum. İş Back-End yazmaya geldiği zaman kafamda algoritmaların hepsi hazır ve nasıl yapılacağından eminim. Bir yazmaya başlasam gerisi gelecek onu da biliyorum ama çok üşengecim bu konuda.

Yani yapamadığımdan değil de yapmak içimden gelmediğinden yapmak istemiyorum. Artık tembel mi dersin ne dersin bilemiyorum ama benim bu back-end işine bir çözüm bulmam gerekiyor.

Yaşıtım benim gibi olan arkadaşlarda da istediğim gibi birisini bulamıyorum. Yani konuşurken çok iyi ama iş yapmaya geldiğimiz zaman hep bir işleri çıkıyor bilirsin 🙂

Bana tavsiyen nedir?

CEVAP:

Öncelikle sorundan yola çıkarak Front-End nedir? nedir? diye merak eden kardeşlerimiz için bir makale yayınladık: Front-End Nedir? Back-End Nedir?

Yazılım Geliştirme

Aslında bunda bu kadar dert edilecek bir şey yok. Çünkü tasarım ve yazılım ayrı şeylerdir. Biri görsel zeka diğeri sayısal zeka ile alakalıdır. Hangi taraf daha çok gelişmiş ise o taraf ile alakalı konuları daha iyi anlarsın.

İnsan anlamadığı yada anlamakta zorlandığı şeyi sevmez. Sevmediği bir şeyle de uğraşmak istemez. Uğraşmadığın zamanda başaramaz. Olay bu kadar basittir aslında =) Bu nedenle yapmaktan mutlu olduğun şeyi yapıp, o konuda kendini geliştirirsen, en iyiler arasına adını yazdırırsan zaten alternatif şeyler öğrenmene gerek kalmaz.

Yazılım GeliştirmeBizim ülkemizdeki iş sektörünün sıkıntısı bu. Her şeyi bilen adam arıyorlar, ki maliyetten kısacaklar. Aynı zamanda da o konularda en iyi işleri çıkarmasını bekliyorlar. Fakat yok öyle bir şey. Her şeyi ancak temel seviyede öğrenebilirsin. Temel seviyedeki bilgiyle de o iş amatör işi olur. Halbuki her işin uzmanı ile çalışmak gereklidir. Hem yazılım hemde tasarım bilen bir adam, sadece yazılım bilen ve yazılımda kendisini geliştirmiş biri kadar iyi yazılım yapamaz. Aynı şekilde sadece tasarımda kendisini geliştiren bir kişi kadar da iyi tasarım yapamaz.

Etrafında istediğin gibi yazılım yada tasarım konusunda ilgili bir arkadaş bulma konusunda da haklısın. Bu çok büyük bir sıkıntı. Dünyanın en büyük projeleri hep bir ekip ile ortaya çıkmıştır. Bizim ülkemizde de bir ekip kurmak çok ama çok zor. Çünkü etrafımızda yazılım yada tasarım konusunda beraber girilen işin hakkını verebilecek kişi bulmak çok zor. Ben bunun sıkıntısını çok yaşadım. Buna tek çözüm yolu maddi imkanları bir şekilde elde edip, maaşla çalışacak ekip kurmak.

Diğer bir sorun ise teknoloji ve internet geliştikçe dikkat dağıtacak unsurlar artıyor. Biraz kendini geliştirmek yada bir şeyler yapmak istiyorsun, bir iki dakika facebook ‘a bakayım, Vine ‘da bir iki dakika video izleyeyim, telefondaki oyunda puan toplamam lazım, twitter ‘da bir twit atayım, WhatsApp ‘ta arkadaşa hal hatır sorayım, Instagram ‘da bir iki resim bakayım derken gün ölüyor ve hiç bir şey yapılamıyor. O yüzden bir çok şeyden soyutlamak yada onları minimize etmek gerekiyor, ki bu da zor bir iş.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim eğer tasarım yapmaktan mutlu oluyorsan sadece kendini tasarım konusunda geliştir. Fakat en iyisi olmaya çalış. Ha illa yazılım öğrenmek istiyorum diyorsan, o zaman günlük bir program yapacaksın ve kendine katı kurallar koyup o programın dışına çıkmayacaksın. Yok çıkarsan da o zaman yapacak bir şey yok. Yazılım geliştirme kolay bir iş değildir ve zorla güzellik olmaz =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir