Şirket Olmadan Projeye Yatırım Alınabilir mi?

Şirket Olmadan Projeye Yatırım Alınabilir mi?

Yazılımcı arkadaşımızın projesine şirket olmadan yatırım alıp alamayacağı sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba kodcu herif. Ben yazılımcıyım ve çok büyük bir projem var. Şirket olmadan projeme yatırım alabilirmiyim bu konu hakkında sizden yardım istiyorum. İyi çalışmalar 🙂

CEVAP:

Uzun denecek bir zamandır yazamadık. Güzel bir soru ile hem yazma açlığımızı giderelim hemde son zamanlarda projeleri ile alakalı soru sorup kendilerine dönüş yapamadığımız takipçilerimizin merak ettiği bir konuya ışık tutalım =)

Proje ve Girişim

Proje ve GirişimÖncelikle her proje aynı zamanda bir girişimdir. Sağda solda “kurulan firmanın ya da web sitesinin girişim ile alakası yok” tarzında yorumlar görüyorum, saçma buluyorum. Girişim sadece milyon dolarlar kazandıran ya da kazandırma potansiyeli olan iş fikirleri değildir. Örneğin KodcuHerif.Com para kazandıran bir site değil ama kişilere teknoloji ve yazılıma dair bilgiler vermeyi amaçlamış bir girişimdir.

Her girişimde, az ya da çok maddiyata ihtiyaç duyar. İster yazılımcı olun, ister başka bir şey olun, girişiminizin az çok gideri olacak. Sözüm meclisten dışarı, girişimde bulunmayı düşünen biri “ben yazılımcıyım. Projenin yazılımını tek başıma yapıcam. Grafik tasarımda biliyorum. Onu da ben yapıcam, bunu da ben yapıcam. Dolayısıyla hiç bir masrafım olmayacak” diye düşünüp girişimde bulunmaya kalkarsa, girişimde bulunduktan kısa bir süre sonra o girişim nalları diker. Çünkü ihtiyaç duyulan maddiyat asla bir yazılımdan ya da diğer işlerden ibaret değildir ve saymakla bitmeyecek çok çeşitli giderler vardır. Yazılım, grafik tasarım ve diğer şeyleri bilip, kendiniz yapabilecek olmanız sadece sizin giderlerinizi azaltır, hiç bir gideriniz olmayacağı anlamına gelmez.

Hizmet satan bir girişime sahipseniz mutlaka ilk etapta ya da bir noktadan sonra elemana, ürün satan bir girişime sahipseniz mutlaka ürün tedarikine ve elemana ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla sadece bunlar dahi başlı başına ciddi giderlerdir.

Destek ve Yatırım

Destek ve YatırımHiç paranız yok ya da az paranız var ve girişiminizin hayata geçmesi veya büyüyebilmesi için paraya ihtiyacı var. Bu durumda iki seçenek duruyor; ya destek arayışı içerisine gireceksiniz ya da yatırım arayacaksınız. Destek dediğimiz olay, projelere özel veya devlet bazlı yapılan yardımlardır.

Özel destekler için genel olarak büyük firmaların sponsorluğunda, yarışmalar düzenlenerek projelere yapılan çeşitli maddi ve lojistik yardım diyebiliriz. Bu firmalar birleşir, “hepimiz ortaya biraz para koyalım, bir yarışma düzenleyelim, o yarışmaya proje sahipleri katılsın ve seçtiğimiz proje ya da projelere o parayı verelim” derler. Yarışma düzenlenir, proje sahipleri projelerini sunar, yarışmayı düzenleyenler destek olacakları projeleri seçer, herhangi bir ortaklık payı ya da başka bir karşılık beklemeden ortaya konulan parayı projelere verir. Lakin bu tarz desteklerde söz konusu para çok cüzi miktarlarda olur.

Devlet bazlı destekleri zaten hepiniz duymuşsunuzdur. KOSGEB ve TÜBİTAK gibi desteklerdir. Başvurursunuz, projeniz ne kadar iyi olursa olsun kazanacağınız meçhuldür. Kazansanız dahi desteği alabilmeniz için bin dereden su getirmeniz gerekir.

Yatırım ise para sahibi firma ya da kişiler tarafından yapılır. Bunlara melek yatırımcı denilir. Projenizi sunarsınız ve beğenirlerse hem maddi hemde manevi yatırım yaparlar. Manevi yatırım, yatırımı yapan firma ya da kişinin iş çevresinden ve tecrübesinden yararlanmaktır, ki bu bazen maddi yatırımdan çok daha önemli olabilir. Melek yatırımcı olarak tabir ettiğimiz firma ya da kişilerin, yatırım yapmak için baktıkları ana unsur, söz konusu projenin kendilerine kazandıracağı paradır. Yani “ben bu proje ile dünyaya sevgi, barış, mutluluk ve kardeşlik getiricem” dediğinizde size güneş görmeyen yerleri ile gülerler.

Şirket Olmadan Yatırım Almak

Şirket Olmadan Yatırım AlmakBu noktaya kadar yazdıklarımın ardından ana sorunun cevabına gelelim. Elbette şirket olmadan da destek ya da yatırım arayışı içerisine girebilirsiniz. Fakat hem devlet hemde melek yatırımcılardan destek veya yatırım alabilmeniz için sizden şirket olmanızı beklerler. Yani hem devlet hemde melek yatırımcıya gidip şirket olmadan projenizi sunabilirsiniz. Onlarda “tamam güzel proje, ben buna destek olucam ya da yatırım yapıcam” derler fakat söz konusu maddi desteği ve yatırımı siz şirketi kurduktan sonra verirler. Zira mantıklı olan budur. Bir sürü proje sahibi var. Adamlar nereden bilecek parayı alıp arazi olmayacağınızı ya da projeden vazgeçmeyeceğinizi… Dolayısıyla resmi bir şirket olacaksınız, yeriniz yurdunuz belli olacak, anlaşmalar yapılacak, imzalar atılacak ki kafanıza göre hareket edemeyin.

Zaten adamların karşısına geçip “çok güzel proje, çok büyük proje, çok para kazandıracak, şöyle süper olacak, böyle uçacak” deyip, on binlerce TL destek alacak olup, bin TL civarı tutan şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirmezseniz, kimsenin sizin dürüst olduğunuza inanmasını bekleyemezsiniz.

Bu noktaya kadar yazdıklarım arasında tek bir istisna var o da yarışmalar düzenlenerek yapılan özel destekler. Bu destekler size şirket olmasanız da parayı verebilir. Bunun nedeni, adamların amacı zaten düzenledikleri yarışma ile reklamlarını yapmaktır. Atıyorum 15 firma sponsor olmuştur. Her firma ortaya kendileri için çerez parası sayılacak miktar olan bin lira koymuştur ve toplamda 15 bin lira seçilen girişimlere dağıtılacaktır. “Girişimlere destek oluyoruz” diyerek bir sürü platformda bedavadan tanıtımlarını yaparlar ve sempati toplarlar. Neticesinde bin lira vererek, verdikleri paranın hakkını fazlasıyla alırlar. Bu nedenle de seçilen girişimler parayı aldıktan sonra arazi olmuş ya da projeyi hayata geçirmekten vazgeçmiş, umurlarında olmaz. Bu tarz yarışmalar da zaten hem az sayıdadır hem bir sürü kişi başvurduğu için aralarından sıyrılıp seçilmek zordur hemde tüm bunların neticesinde verilen paranın projeye yararı çok düşüktür.

SONUÇ

Netice olarak bir projeniz varsa, kendisine çok güveniyorsanız ve destek ya da yatırım almak istiyorsanız, destek ya da yatırım yapacak kişi ya da kurumların size güvenebilmesi, ciddiyetinizi görebilmesi için şirket olmanız gerekiyor =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir