JQuery ile Tanışalım

JQuery ile Tanışalım

JQuery deyince aklımıza ilk olarak slide bannerlar, uçuşan kaçışan resimler, şekilli ve hareketli butonlar gibi şeyler gelir. Öyle de zaten. Web sitelerinin daha seksi görünmesini sağlayan bu kodlama diline bir göz fıydıralım.

John Resig

John Resig

JQuery 2006 yılında hayatımıza giriş yapan kütüphanesidir. John Resig adında 1984 doğumlu, toparlak yüzlü bir eleman tarafından geliştirilen bu dil aslında Javascript’te zaten yapılabilen şeyleri çok daha kolay hale getirmeyi sağlamakta.

Sloganı ve mantığıda tam bizim istediğimiz gibi “write less, do more” yani Türkçe’ye tam çevirilmesi “Az yazarak daha fazlası”, bizim anlayacağımız şekilde söyleyecek olursak “Az laf(kod), çok iş” …

Sloganı, bir sloganda olması gerektiği gibi aslında her şeyi özetliyor ve anlatıyor. Jquery kütüphanesini kullanarak çok afili özellikleri sitenize çok basit ve az kodlar yazarak sitenize ekleyebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken Jquery resmi sitesine gidip, JQuery Download sayfasından son versiyon dosyalarını indirmek ve o dosyaları hostinge atıp sayfa içerisinde kod ile çağırmak. Çağırma kodu da zaten standart basit kod:

[code][/code]

Eskiden JQuery’nin yaptığı işler için, örneğin bir için Flash kullanmak zorunda kalırdık. Rahmetli Steve Jobs abi Flash’ın gereksiz olduğunu söylemiş ve Apple ürünlerinde Flash’ın desteklenmeyeceğini açıklamıştı. Zaten Flash’ında bir sürü eksisi var. Birincisi ve kodlaması zor. İkincisi üzerinde değişiklik yapması külfetli. Üçüncüsü işlemciyi yorması. Dördüncüsü ve en önemlilerinden biri, Flash biri yazı yada resmin Google sonuçlarında çıkmaması. Bu kadar olumsuz yöne son darbeyi vuranda mobil cihazlarda Flash’ın desteklenmemesi Flash’ı bitirdi. Nitekim Flash’ın sahibi Adobe, Flash’ın geliştirilmesi ile uğraşmayacaklarını açıkladılar. Yani Flash tasarım ve kodlama tarihinin tozlu sayfalarına karışmaya yüz tutmuş durumda.

Flash ile ihtiyaç duyulan şekilli ihtiyacını giderme konusunda günümüzde Javascript, Javascript ‘te istediğimiz bir şeyi daha kolay yapmamızı sağlayan JQuery kütüphanesi imdadımıza yetişiyor. Özellikle mobil cihazlarda da desteklenmesi kendisine ekstra biz cazibe katıyor.

Bizde JQuery ile sitemize nasıl şekilli özellikler kazandırabileceğimize bakıcaz.

(O değilde elin toparlak yüzlü elemanı 22 yaşında kalkıp bütün dünyanın kullandığı koskoca bir kütüphane yazmış. Bizde kitabını yazan bile çıkmaz amk …)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir