Android Uygulama Geliştirmek İçin Gerekenler

Android Uygulama Geliştirmek İçin Gerekenler

Evet gençler, Android İşletim Sistemini Tanıyalım konusundan sonra Android uygulama geliştirmek için ilk adımımızı atabiliriz. Bunun için bazı gerekli indirme ve kurulumlar yapmamız lazım. Bakalım kotamıza girecek olan indirmeler nelermiş …

Öncelikle belirtmekte fayda var ki bu dersin videolu anlatımını hazırlamıştım. Fakat itiraf etmeliyim ki eline mikrofon alıp, monitöre bakarak, bir şeyler anlatmak çokta kolay bir iş değilmiş. Bu zamana kadar ki anlatım videolarında “şunu indireceksiniz, bunu kuracaksınız” deyip “ben zaten kurdum” diyerek indirmeyen ve kurmayan videolara gıcık olduğum için, bende mevcut olan kurulumları ve dosyaları silip sıfırdan bir anlatım hazırlamıştım. İnsan ister istemez kasıyor kendini ve kastığı zamanda ortaya güzel bir anlatım çıkmıyor. Güzelden kastım burada düzgün konuşmak değil aksine düzgün konuşayım derken takılmak yada yanlış anlatmak. “Birileri seni dinleyecek, izleyecek, anlamaya çalışacak” düşünceleriyle takılmalar, yanlış cümleler ve sürekli düzeltmeler meydana geldiği için videoyu yüklemeyip yayınlamıyorum. 20-30 kere sıfırdan başlamışımdır video kaydı yapmaya … Fakat videolu anlatım isteyenler merak eylemesin o amatörlüğü üzerimden atınca, gıcık olduklarım gibi indirme ve kurulum yapmadan bir anlatım hazırlayıp yayınlayabilirim.

Şimdi o videonun ekran görüntülerini alarak Android uygulama geliştirmek için neler indirip kurmanız gerektiğine bakalım:

İlk olarak Google reise JDK yazıp arama yapıyoruz ve karşımıza çıkan ilk sayfa olan Java SE Downloads sayfasına ulaşıyoruz.

Android Uygulama Geliştirmede Gerekenler

Bu sayfaya ulaştığımızda altında “Java Platform (JDK) 8u11” yazan resme tıklıyoruz (8u11 şu anki son versiyon ismidir. Yeni versiyon çıkmış ve orada farklı bir şey yazıyor olabilir, sallamayın). Bu bağlantıya tıkladıktan sonra karşımıza gelen işletim sisteminize uygun JDK’yı indireceğiniz sayfaya geliyoruz.

Android Uygulama Geliştirmede Gerekenler

Bu sayfaya da geldiğimizde Java SE Development Kit 8u11 bölümünün altında “Accept License Agreement” Radio butonunu işaretleyerek gerekli kural ve lisans koşullarını kabul ettiğinizi belirtiyorsunuz. Ardından size uygun olan işletim sistemini seçiyorsunuz. Eğer bilgisayarınızın RAM’i 4 GB ve üstüyse muhtemelen 64 bitlik işletim sisteminiz var demektir. Listeye bakacak olursak Windows 7 yada Windows 8 diye seçeneklerin olmaması fark etmediğini gösteriyor. Bizimkisi Windows x64 ve o yüzden onun karşısında ki jdk-8u11-windows-x64.exe’yi indiriyoruz.

İndirme tamamlanıyor ve indirdiğimiz JDK kurulum dosyasına tıklıyoruz.

Android Uygulama Geliştirmek İçin Gerekenler

Klasik bir şekilde karşımıza çıkan her boka her zaman ki gibi Next diyerek geçiyoruz. Bilmeniz yada yapmanız gereken özel bir ayar yok.

Android Uygulama Geliştirmede Gerekenler

Son olarak Close diyerek JDK kurulumunu tamamlıyoruz. Ardından yine Google reise gidiyoruz ve bu sefer Android SDK yazıyoruz. Karşımıza muhtemelen çıkan ilk bağlantıya yani Android SDK | Android Developers sayfasına yumuluyoruz.

Android Uygulama Geliştirmek İçin Gerekenler

Yumulduğumuz sayfada karşımıza kabak gibi çıkan Download Eclipse ADT width the Android SDK for Windows butonuna tıklıyoruz.

Yönlendirildiğimiz sayfada yine gerekli koşulları ve yine bilgisayarımızın 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğuna göre seçimimizi yapıyoruz. Bunları yaptıktan sonra indirme butonu aktif oluyor ve tıklayarak indirmeye başlıyoruz.

İndirdiğimiz zip dosyasını açtıktan sonra içindeki klasörü istediğiniz yere çıkarabilirsiniz. Benim tavsiyem bilgisayarınızın yedek belleğine yani bilgisayarı formatlasanızda kendisini kaybetmeyeceğiniz bir yere çıkarmanız.

Çıkardığınız klasöre bir göz attıktan sonra içinde 2 klasör bir dosya olduğunu göreceksiniz. Dosyayı hiç sallamayın, sdk isimli klasörü de bızıklamayın. Bizim işimiz eclipse isimli klasörle. Çünkü Android uygulamasını Eclipse adı verilen yazılım geliştirme programıyla yapacağız. Bu programın en güzel tarafı portable yani kurulum gerektirmemesi. İndirdiğiniz gibi kurmadan kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla eclipse klasörü içindeki eclipse.exe dosyasının Masaüstüne kısayolunu gönül ferahlığıyla oluşturabilirsiniz.

Evet hacılarım. Android uygulama geliştirmek için gerekli indirmeler ve kurulumlar bunlar. Bir sonra ki Android dersinde, Android uygulama geliştirmekte kullanacağımız Eclipse uygulama geliştirme programına göz fırlatacağız.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir