IP Adresleri Nasıl Belirlenir?

IP Adresleri Nasıl Belirlenir?

IP Adreslerinin nasıl belirlendiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodçu Abi.. Ben Kaan. Sana daha önceden de soru sormuştum(XML Nedir? Ne İşe Yarar?) Şimdi bir mesele daha vardı 🙂

7 – 8 Milyarlık Ülkede çoğu insanın bilgisayarı vardır.. Belki 1 Milyardan fazla PC vardır.. Ancak nasıl oluyorda İP adresleri tam olarak çakışmıyor.. Yani örneğin benim ip adresim => 123.456.789.123 görüldüğü gibi 12 basamaklı.. 1.1 Milyar PC olduğunu düşünürsek;

bu ip adresleri nasıl belirleniyor, niye ip adresleri çakışmıyor..

Teşekkürler..

CEVAP:

Mantığı güzel kurmuşsun fakat yapbozun en önemli parçasını bizim tamamlamamız gerekecek =)

IP Adresi Nedir?

Öncelikle IP Adresi nedir onu açıklayalım. IP Adresi, İngilizcede açılımı Internet Protocol Address yani internet protokolü adresi anlamına geliyor. Basit bir örnekle, sizin nasıl bir telefon numaranız varsa ve o numara arandığında sizin telefonunuza ulaşılabiliyorsa, aynı mantık bilgisayarlar içinde işliyor. Dolayısıyla sizin bilgisayarınızın internet üzerinden bir başka bilgisayar ile iletişim kurmasını sağlıyor.

Şu anda kullanılan IP adres sistemi IPv4. Bu sistemde 4 adet noktalar ile ayrılmış 8 bitlik sayılar ile gösteriliyor. Senin verdiğin örnekte olduğu gibi 123.456.789.101

Dinamik ve

İki çeşit IP Adresi vardır;

Dinamik ve Statik IP AdresleriDinamik IP Adresleri: Senin sorunun cevabı Dinamik IP Adresleri grubuna giriyor. Yani modeme reset atıldığında yada komut verilerek değişen IP Adresleri, Dinamik IP adresleridir.

Her modeme reset atıldığında yada komut verildiğinde, o anda internet servis sağlayıcısında hangi IP Adresi boşta ise o adres otomatik olarak atanıyor. Yani bu demek oluyor ki, bir IP Adresi bir kez kullanıldıktan sonra çöpe gitmiyor ve bir başkasının IP Adresi alınamıyor.

Statik IP Adresleri: Statik IP adresleri ise sabit kalıyor yani değişmiyor. Ağırlıklı olarak sunucularda kullanılıyor. Çünkü daha öncede bir kaç konumuzda açıkladığımız gibi siz bir web sitesine bağlanırken atıyorum google.com yazıyorsunuz fakat o arka planda 216.58.211.36 gibi bir IP Adresine bağlanıyor. Eğer alan adı sistemi olmasaydı, Google ‘a girmek için her seferinde 216.58.211.36 yazmanız gerekecekti. Bu da şu anda aklımızda olan onlarca internet sitesini aklımızda tutmanın ne kadar zor olacağını gösteriyor.

SONUÇ

Tabi bu IPv4 sistemi kurulduğu dönemde internetin bu kadar büyüyeceğine ve yaygınlaşacağına kimse ihtimal vermiyordu. İnternet beklenenin çok üstünde bir gelişme gösterdi ve bu IPv4 sisteminin gelişen teknoloji ile artık yetersiz geleceğini görmek zor değil. Bu nedenle 128 bitlik IPv6 sistemi geliyor. Bu sistem ile IP adreslerinin yetersiz kalması imkansıza yakın hale gelecek. Fakat böylesine köklü bir değişimin gerçekleşmesi kolay değil. Başta internet sitelerinin bu sisteme geçmesi, güvenlik meselelerinin halledilmesi gibi çözülmesi gereken çok sorun var. Ne zaman geçiş yapılacağını hep beraber görücez …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir