Grafik Tasarım Geleceği Var mıdır?

Grafik Tasarım Geleceği Var mıdır?

Grafik Tasarımcı olmak ile ilgili sorular soran bir kardeşimizin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Abicim nasilsin inşallah iyisindir 🙂 abi benim aklimdaki diğer iş grafikerlik grafik tasarımın gelecegi varmıdır ? Yoksa geçici bir meslek midir? Bilgisayar Mühendisliği mi okumak daha iyi yoksa grafik tasarım mi ? Simdiden Teşekkürler abim kendine iyi bak sanada hep soru gönderiyorum ama tamamen öğrenmek için öyle boş yere degil asla hem ben hemde diger arkadaşlar bilgi sahibi olsun diye bu soruyu sormak istedim.

CEVAP:

Eyvallah kardeşim, çok şükür iyiyiz =) Sorularını cevaplamaya başlamadan önce belirteyim, elbette kafana takılan, bilişim sektörü ile alakalı sorular sorabilirsin 😉

Grafik Tasarım Geleceği

Web Tasarım ve Yazılımcı olmak vesilesiyle çok fazla grafiker arkadaşa sahibim. Çünkü mesleklerimiz aynı olmasa da iç içedir. Dolayısıyla onların yaşadığı sıkıntıları, avantajları ve dezavantajlarını gözlemleme şansına sahip oldum. Grafik tasarımcı olmak ile yazılımcı olmak konusunda sorunlar dahi birbirine çok benzer.

Grafik tasarım bana göre dijital ressamlıktır. Belli bir yetenek ve hayal gücü gerektirir. Gerçek grafik tasarımcılar belli kalıplarda bir şey yaratanlar değil, baktığında “işte bu” dedirtecek tasarımlar ortaya çıkaranlardır. Aynı ressamlıkta olduğu gibi. Onun haricindekiler mevcut örneklerin ve sınırların dışına çıkamazlar.

Görsellik her daim insanlar için ilk sırada geliyor. Siz bir ürünü almadan önce hatta bir şeyi yemeden bile önce nasıl göründüğüne bakarak karar verirsiniz. Ondan sonra ürünün özelliklerine yada yemeğin tadına bakarsınız. Dolayısıyla grafik tasarım geleceği tehlikede olmayan alanlardan biridir.

Grafik Tasarım İş İmkanları

Grafikerlik ile ilgili en büyük sıkıntı yine yazılımcı olmak gibi grafik tasarım iş ilanları diyebiliriz. Yazılımcılık gibi grafikerlikte de saçma sapan grafik tasarım iş ilanları vardır. Hatta öyle ki neredeyse iç içe geçme noktasına geldiler. Bir yazılımcıdan grafik tasarım bilmesi isterlerken, bir grafikerden de temel dahi olsa yazılım bilgisi istiyorlar. Dolayısıyla bir yazılımcı, grafik tasarım öğrenme, grafikerde yazılım öğrenme mecburiyetinde kalıyor. İkisinde de çok iyi olunamayacağı için yapılan işlerin kalitesi de düşük oluyor fakat grafik tasarım iş ilanları veren şirketler genelde bu konularda bilgi sahibi olmadıkları için, grafikerliğin yada yazılımcı olmanın uzmanlık gerektiren konular olduğunu bilmediklerinden ve birbirinin yan sanayi muamelesi yaptıklarından ikisi bir arada kişi arıyorlar.

Grafik tasarım iş imkanları arasında yazılımda olduğu gibi freelancer grafiker olmakta var. Yani siz evden de iş alabilir ve evinizden freelance grafiker olarak para kazanma şansına sahip olabilirsiniz.

Grafik Tasarım Bölümü

Grafik Tasarım BölümüÜlkemizde bilişim sektörü genel anlamda sıkıntılı. Dolayısıyla “bilgisayar mühendisliği okursan kesinlikle iş bulabilirsin/bulamazsın” yada “grafik tasarım bölümü okursan kesinlikle iş bulabilirsin/bulamazsın” demek çok zor. Fakat sektörel bazda değerlendirecek olursak bilişimle alakalı büyük bir şirkette grafik tasarım bölümü mezunu kişi sayısı bilgisayar mühendisliği bölümü okuyan kişiden daha azdır (tabi o şirket bir ajans yada benzeri bir şey değilse). Fakat grafik tasarım bölümü okuyarak yaptığın işlerle kendini gösterme imkanın daha fazla sahipsin.

Bilgisayar mühendisliği okuyarak aylarca uğraşıp yapılan bir işi çok fazla kişiye ulaştıramaz, dolayısıyla çok fazla kişinin dikkatini çekemezsin. Fakat grafik tasarım bölümü okuyarak bir kaç haftada yaptığın işi sosyal medya yada benzeri imkanlarla çok fazla kişiye gösterebilir ve belli bir kitleye ulaşabilirsin. Tabi bu yaptığın işin standartların üstünde bir iş olması gereklidir. İki bölümünde birbirine nazaran avantajı ve dezavantajı vardır. Bu yüzden hangi alanda iyiysen o alana yönelmeli ve çok kaliteli işler yaparak aradan sıyrılman gereklidir.

SONUÇ

Bir grafiker olmadığım, temel seviyede grafik tasarım programları kullanan biri olduğum için sadece etrafımdaki arkadaşlarımın yaşadıkları sorunları gözlemleyerek cevap vermeye çalıştım. Daha bahsedilecek çok şey var ama kısmetse yakın bir zamanda makale olarak daha ayrıntılı değiniriz. Şimdilik sadece soruya yönelik cevap vermiş olalım =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir