Google ‘da Çalışma Kriterleri

Google 'da Çalışma Kriterleri

Bu konumuzda dünyadaki bir çok ve ile uğraşan kişilerin hayallerini süsleyen çalışma ortamı olan Google ‘da çalışabilmek için gerekli özelliklere göz fırlatıyoruz.

Google hiç şüphesiz internet dünyasına çağ atlattığı gibi iş dünyasına da çağ atlattı. Bir masa, sandalye ve bilgisayardan ibaret olan ofis mantığını yıkıp, bir çalışanın ihtiyacı olan bütün unsurları iş yerine getirerek “işte çalışılacak yer böyle olur” dedirtiyor. Peki bu herkesin hayallerini süsleyen ve her yıl 4 bin kişinin iş başı yaptığı çalışma ortamında yer almak için gereken kriterler nelermiş bakalım …

Aranılan Özellikler

Google ‘da aranılan özellikler; En az 2 yıl sektörel deneyim, prezantabl olmak, askerliğini tamamlamış yada en az 2 yıl tecilli olmak … (Şaka!) Böyle saçma sapan, eleman aramanın standart kriterleri haline gelen durumlar elbette Google ‘da yok.

Şakayı bir kenara fırlatacak olursak Google ‘ın işe alım müdürüyle yapılan röportajda Google ‘da çalışmak için aranılan nitelikler şöyle sıralanıyor; öğrenmede sıkıntısı olmayan, yaratıcı, disiplinlerarası düşünme yeteneği, bilişsel zeka, öğrenmeye olan açlık ve tabi ki Google ‘ın olmazsa olmazı yaratıcılık vasfı.

Şimdi bu noktaya kadar okuyup, gaza gelerek “Aha! Valla aynı ben lan! Annneee! Ben Amerika ‘ya gidiyom!” derseniz, cevap olarak “Tamam yavrum, sabah erken kalk …” cevabını alırsınız. Elbette herşey 10 insandan en az 3-4 ‘ünde olan bu niteliklerden ibaret değil. Bu nitelikler insanın kendine has özellikleri. Birde bu işin teknik bilgi ve beceri kısmı var ki, kazığın kalın tarafı burada geliyor.

Bilgisayar Temeliniz Sağlam Olmalı: Bu maddeden kasıt “format atmak, driver kurmak, Winamp’ta müzik açmak” gibi temel bilgiler değil. Baya bildiğin bilgisayar donanımının çalışma mantığı, dijital görüntüler nasıl çalışır, internet çalışma mantığı, yazılımın çalışma mantığı ve daha sayılabilecek bunlar gibi bir sürü unsur var. Düşün bunlar temel bilgisayar bilgileri … Bizim memlekette verilen temel bilgisayar eğitimi “bakın bunun adı bilgisayar, bu klavye, bu mouse, bunun adı da monitör. Bu tuşa basınca açılıyor …” seviyelerinde. Görüldüğü gibi adamların temel bilgi dediğine bizim ülkede bilgisayar uzmanı deniliyor.

C++, Java ya da Bilinmeli: Bu dillerinden en az birini bilmeniz farz.

Google OfisiDiğer Dilleri: Javascript, CSS, HTML, Ruby,PHP, C, Perl, Shelli Lisp, Sheme gibi dilleri CV’nize yazmanız size faydalı olacaktır.

Yazdığınız Kodları Test Etmek: Buradan kasıt bir üye giriş formu yapıp, üye girişi yapmaya çalışıp “Aha giriyor, demek ki çalışıyor, sıkıntı yok” denebilecek basit bir olay değil. Yazdığınız kodu her anlamıyla test etmeniz gerekiyor. Yani çalışmasından, herhangi bir hacker saldırısına karşı açık olup olmadığına kadar bakmalısınız.

Analitik ve Matematik: Analitik düşünme yeteneğinizin ve soyut matematik konuları bilgisayar bilimlerinin olmazsa olmazı olduğundan bir Google çalışını içinde olmazsa olmaz.

Algoritma ve Veri Yapıları: Yazılımın temeli olan Algoritma ve veri yapıları konularında bilgi sahibi olmanız şart. Özellikle doğrusal arama, derinlemesine arama, Uniform-cost arama algoritması gibi algoritmalar sahip olmanız gerekenler arasında temel bilgilerden sadece bir kaçı.

İşletim Sistemleri: Aklınıza Windows ‘u kullanmak gelmesin. Bütün işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmanın yanı sıra bir işletim sisteminin çalışma mantığını da bilmeniz gerek.

Yapay Zeka: Google bilindiği üzere internetin, teknolojinin ve bilişimin her alanında çalışmalar yapıyor. Bir nevi geleceğimizi şekillendirecek şekilde üst düzey adımlar atıyor. Bunlar arasında en önemlisi yapay zeka. Bu nedenle yapay zeka iletişimi kurabilmeniz Google için aranılan önemli bir vasıf.

Derleyicileri Etkin Kullanmak: Programları hızlı bir şekilde yapmanıza yardımcı olan derleyicileri etkin bir şekilde kullanmanızda çok önemli.

Şifrelemeyi ve Çözümü Bilin: Yine buradan kasıt “123456” diye şifre yazmak yada arkadaşının mailini patlatmaya çalışırkan karşınıza çıkan şifre hatırlatma sorusunu “Ulan havalarda birden soğudu. Havalar soğudu deyince aklıma geldi, bu senin ananın kızlık soyadı neydi ya?” diye hatırlatma sorunun cevabını bulmaya çalışıp şifre çözme olayı değil. Şifre bilimi olan kriptoloji den bahsediyoruz. Öyle ki kredi kartı şifre sistemini, telefon konuşmalarında ki şifreleme sistemini ve diğer şifreleme sistemlerini yapabilecek yada mevcut şifreleme sistemlerini çözebilecek seviyede olmanız gerek.

Paralel Programlama: Bir işlemin parçalara bölünerek daha hızlı sonuçlanmasını sağlayan paralel programlama ile Google ‘ın aradığı vasıf(çık)ların sonuna gelmiş bulunuyoruz.

SONUÇ

Görüldüğü üzere Google ‘da çalışmak ne kadar kolay değil mi … İnsanın hemen bir CV doldurup Google ‘a başvurası geliyor … Şaka bir yana bu vasıflara sahip kişiler var ki her sene 4.000 kişi Google ‘da işe başlıyor ve yılda 150.000 dolarcık (ayda 12.500 dolar), TL olarak ayda 28.000 TL’cik maaş alıyorlar. 31.111 ekmek alınıyor bu parayla (Türk hesabı).

Netice olarak açık bir şekilde görülüyor ki Google ‘da Mühendis olarak çalışmak Güven, Özveri ve Tecrübe istiyor. Daha fazla uzatıp, moralimizi bozup, bilgisayara kafa atma noktasına gelmeden konuyu bitirsek iyi olacak …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir