Geç Yaşta Yazılıma Başlayanlar İçin Yol Rehberi

Geç Yaşta Yazılıma Başlayanlar İçin Yol Rehberi

Geç yaşta yazılıma başlamayı düşünen arkadaşımızın sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Üstadım 🙂

29 yaşındayım ve kamu sektörüne ait bir maden işletme müessesesinde muhasebe biriminde görevliyim.

İki sene öncesine kadar; üniversite eğitimim döneminde bir merakla katıldığım ancak eğitim ders saatini tamamlamadığım halde sınavına girmediğim Bilge Adam c,c++ kursundan ibaret bir programlama geçmişim vardı.

İki yıl önce uzaktan eğitim bilgisayar programcılığı bölümüne yazıldım. Grafik animasyon ve programlama derslerinin içeriğinden ayrıca keyif aldım ve yazılım merakım yeniden kıvılcımlanmaya başladı.

Visual basic platformunda iş yerinde işime yarayabilecek ufak tefek programlar yazabilecek seviyeye geldim..Microsoft Office makrolarını Vb.Net
komutlarını kullanmamın pratikte epey yararlı olduğunu düşünüyorum.

Şu anki yazılmcı profilim hakkında daha detaylı bilgi vermek adına ;

-Farklı dillerdeki yazılmış uygulamaların kaynak kodlarını okuduğumda programın algoritmasını büyük ölçüde algılayıp programın akışını bozmayacak bazı küçük değişiklikler yapabildiğimi,

-İşim gereği karşılaştığım sorunların ve gereksinimlerin doğası gereği özellikle veritabanı uygulamaları konusunda algoritma kurma konusunda çok zorlanmadığımı,

-Alt-Üst düzey farketmeksizin herhangi bir programlama diline üşenmeden seve seve kafa patlatabildiğimi ; pointer,adresleme,yazmaç,register,osilatör kavramların benim kulağıma gaipten gelir gibi gelmediğini,

söyleyebilirim.

Bu işlere biraz geç yöneliyor olmamın etkisiyle de olsa gerek, çok iddialı hedefler ortaya koyamasam da ; nedendir bilmiyorum yazılım işini bu işten para kazanamasam da öğrenebilmeyi çok istiyorum.

En kötü ihtimalle programlama okur-yazarlığı olan bir birey olarak ; yaşamım boyunca beni ve zihin sağlığımı hem geliştirip hemde tatmin eden,ilgilendiğim süre içerinde beni üretken kılacak ,ileride çoluğuma çocuğuma da aşılayıp belli bir taban bilgi ile onları da yönlendirebileceğim bir uğraşım -hobim olur diye düşünüyorum.

Hal böyleyken senden küçük bir ricam olacak: Benim durumumdaki biri yazılım konusunda öncelikli olarak hangi dil-platform-alanlara giriş yapmalı ?

Programlama kavramlarına daha iyi hakim olmak adına hangi tip uygulamalar yazmaya çalışmak daha öğretici olur?

Bu alanda hiç bir zaman tek bir şeyle yetinmemek gerektiği, bilginin sonu ucu bucağı olmadığı açık ancak hangi bilgilerin öncelikle edinilmesi gerektiği konusunda uzman görüşüne ihtiyaç duyuyorum.

İlginiz için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Başarılı çalışma ve makalelerinizin devamını diliyor, onlardan mümkün olduğunca yararlanabilmeyi ümit ediyorum.

Sağlıcakla kalın.

CEVAP:

Merhaba. Aynı yaşlarda olduğumuz kişilerden nadiren soru geliyor =) Dolayısıyla soruya vereceğimiz cevapta “eğer ben bu yaşlarda yazılıma başlayacak ya da kendimi geliştirecek olsaydım ne yapardım” şeklinde bakarak cevap vereceğim.

Geç Yaşta Yazılıma Başlamak

Geç Yaşta Yazılıma BaşlamakSorundan anladığım kadarıyla yazılım bilgin temel seviyede ve zaten bahsettiğin kurstan alınacak eğitim anca bunu sağlıyor. Söz konusu unsur yazılım olunca hobi olarak bakmak biraz zor =) Çünkü hobi dediğimiz şey, uğraşmaktan her daim zevk alacağımız, hayatın sıkıntılarından biraz uzaklaşıp kafamızı rahatlatan bir uğraş anlamına gelir. Yazılım bazı kişiler için her ne kadar uğraşmaktan zevk veren bir yana sahip olsa da, kafamızı rahatlatma ve hayatın sıkıntılarından uzaklaştırma gibi bir özelliğe sahip olduğu kesinlikle söylenemez. Tam aksine kafamızı daha çok yorar ve bir proje geliştirme esnasında karşılaştığımız sıkıntılar nedeniyle bizim ekstra canımızı sıkar.

Mevcut bir işe sahip olup, yaşın ilerlemiş olması nedeniyle yazılıma vakit ayırmak çok daha zor hale gelir. Zaten temel sahibi, yazılımın zorluğunu az çok tatmış biri olarak bunun bilincindesindir. Zira yazılıma bir hobiye ayrıldığı gibi günde 1-2 saat ayırmak yeterli gelmez. Eğer ben bugün yazılıma başlama kararı alsaydım, şu anda olduğum seviyeye ulaşmak belkide imkansıza yakın olacaktı. Çünkü yazılıma yöneldiğim dönemde (17 yaş civarında) ziyadesiyle boş vaktim vardı. Bir işe gitmiyordum. Evli değildim. Yemek, temizlik, fatura, gelir, gider gibi daha saymakla bitmeyen bir dünya derde kafa yormuyordum. Üstelik bunlara kafa yoracağım günlere gelmeme yıllar vardı. Dolayısıyla günde sadece 5-6 saat süren dersler haricinde kalan bütün zaman bana aitti ve okuldan başka bir derdim yoktu. Fakat şimdi saymakla bitmeyecek ve kafa yorulması gereken bir sürü derde sahibiz yaş nedeniyle.

Hatta hayatımdan şöyle bir örnek vereyim; Evlenmek üzere olduğum ve paraya çok ihtiyacım olan bir dönemde web yazılım yapacağım düşüncesiyle bir işe girdim. Gittim iş görüşmesine web yazılım projelerimi gösterdim. Adam “tamam yarın gel başla” dedi. İşe başladım fakat web yazılıma dair hiç bir iş yapma durumu olmadığını gördüm. Adamlar Windows için Visual Basic programı yapıyorlar ve yaptırmaya çalışıyorlardı. Ben ise Web Yazılım ve C# ‘ta o zamana kadar kendimi geliştirmiştim. Normal zaman ve şartlarda olsaydım, öğrenir ve yapardım. Fakat içinde bulunduğum şartlarda bir dünya sorun vardı. Ev kurmak, gelirler, giderler, faturalar ve daha saymakla bitmeyen bir dünya sorun… İşe girdikten 2 hafta sonra gidip “kusura bakmayın, ben işten ayrılmak istiyorum, çünkü yaşadığım sorunlar nedeniyle yeterli performans sergileyemiyorum ve alacağım parayı hak etmeden alacağımı düşünüyorum” dedim. Onlarda sağ olsunlar “biz senden memnunuz, devam etmeni istiyoruz” dediler ama ben kabul etmedim. Başkası olsa sallardı başı, alırdı maaşı, ki benden sonra işe giren kişi de öyle yapmış. Zaten proje hazır, bir kaç küçük düzenleme yapılıyordu. Fakat ne yazık ki bu sektörde aşırı dürüstlük kaybettiriyor…

Demek istediğim, yazılım işi kafa işi ve kafa rahatlığına sahip olmak çok önemli. Hele ki yaş ilerledi mi kafa rahatlığına sahip olmak zorlaşıyor ve bu da yazılımda kendini geliştirmek için ciddi bir sıkıntı. Ha, hobi olarak yaparsın, arada bir bakarsın fakat bu asla seni kayda değer bir noktaya getirmez. Zaten mevcut bir işin olması nedeniyle ziyadesiyle yoruluyorsundur. İçinde bir hevesle “dur lan, bugün yazılıma başlayayım” dersin. Bir iki hafta günde belki 2-3 saat bakarsın. Sonra kafan iyice yorulduğunda ilgilenme sıklığın git gide düşer. En sonunda ayda 2-3 saate düşer ve netice olarak bunun hiç bir şeye faydası olmaz.

Diğer yandan geç yaşta yazılıma yönelmenin iş açısından da çok fazla artısı olmaz. Gerçi yazılımdan iş olarak medet ummadığını belirtmişsin ama yaşımız ilerlediği için kendimi geliştirmek için atacağımız adımlarda maddiyata yönelik olmasında fayda vardır. Dolayısıyla geç yaşta yazılıma başlamak, yazılım ile alakalı bir işten para kazanmayı zorlaştırır. İdeal bilgi ve birikime ancak 30’lu yaşlarda ulaşırsın. Günümüzde 20’li yaşların başlarında, yazılımda ilerlemiş, üstelik işsiz bir sürü genç varken hiç bir firma 30’lu yaşlarda, standart yazılım bilgisine sahip birini tercih etmez.

Daha çok dil tavsiyesi istemişsin. Bu tavsiyeyi bir çok kardeşim istiyor ve hep aynı cevabı veriyorum ve “İş ilanlarında hangi dil daha çok aranılıyorsa, o dile yönelmende fayda var” diyorum. Fakat senin yazılıma kariyer değiştirme düşüncesi ile bakmanın yanlış olacağını düşündüğüm için iş ilanlarına yönelik hareket etmende yanlış olacaktır. Yinede bence en ideali Java ile ilgilenmen olabilir. Çünkü artık günümüzde Windows işletim sistemine yönelik bir program yapmanın esprisi yok. Artık her şey mobile kaymaya başladı. Dolayısıyla Java ‘ya yönelip mobil uygulamalar yapma imkanına sahip olabilirsin. Hatta bu sayede hem mevcut mesleğini devam ettirip, hemde bir mobil uygulama yaparak bundan ekstra gelir elde etme imkanında olabilir. Bu nedenle bana göre Java senin için en ideali olacaktır.

SONUÇ

Öğrenmenin yaşı yoktur elbet. Fakat mevcut kariyerimize daha fazla katkılar sağlayacak alanlarda kendimizi geliştirmenin daha faydalı olacağına inanıyorum. Örneğin yabancı dil öğrenilebilir. İngilizce bilmek her meslekte idealdir. İngilizce biliniyorsa, en çok ihtiyaç duyulan ve aranılan ikinci dil hangisi ise o dil öğrenilebilir. Bunun yanı sıra mevcut mesleği icra edenlerde en çok aranılan ve eksiklik duyulan unsur ne ise o alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Fakat mevcut kariyerden çok daha farklı, hele ki zor bir alana yönelmek, yaşın ilerlemesi durumunda ciddi sıkıntılara neden olup, büyük olasılıkla zaman kaybı anlamına gelecektir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir