Google ‘dan Beethoven ‘ın Doğum Gününe Doodle

Google 'dan Beethoven 'ın Doğum Gününe Doodle

Google ‘ın içinde bulunulan gün ya da döneme ait özel olarak yaptığı logoları (Google ‘a has ismi ile Doodle) artık herkes tarafından biliniyor. Bu logoların da yer verdiği kişilerin hemen hemen hepsi tarihte bilim, teknoloji, sanat ve diğer faydalı alanlarda damga vurmuş kişiler. İşte bu kişiler arasından, klasik müzik tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir ismin 245. doğum gününe çok ile yer verdi. O kişi tabi ki Ludwig van Beethoven…

Google Beethoven Logosu

Google ‘ın için yaptığı Doodle ‘da, Beethoven yaptığı besteyi gösterisine yetiştirmeye çalışıyor. Fakat yolda başına çeşitli aksilikler geliyor ve bestesinin yazılı olduğu sayfalar sürekli karışıyor. Sizin burada göreviniz ise Boothoven ‘in bestelerinin yer aldığı sayfaları doğru sırasına göre dizmek oluyor.

Bestelerin yazılı olduğu sayfalarda notalar var ve elbette herkesin nota bilgisi yok. Fakat ilgili bölümdeki bestenin sayfalarını yerleştirdikten sonra başlayan müziğin sıralamasında hangi sayfanın doğru yerde olmadığını, hangisinin doğru yerde olduğunu göstererek size yardımcı oluyor. Aynı zamanda üst kısımda bulunan play butonuna basarak bestenin doğru versiyonunu da dinleme imkanına sahip oluyorsunuz.

4 bölümden oluşan bu ‘da yer alan Beethoven besteleri ise; Beşinci Senfoni, Für Elise, Ay Işığı Sonatı, Dokuzuncu Senfoni.

Google ‘ın için yaptığı Doodle: https://www.google.com/doodles/celebrating-ludwig-van-beethovens-245th-year

Kimdir?

Ludwig van Beethoven Kimdir?17 Aralık 1770 ‘de doğan Ludwig van Beethoven, tamamı engelli olan 8 erkek çocuklu bir ailenin çocuğudur. Müziğe ilk olarak alkolik babasının verdiği eğitim ile başladı. Babasının sert ve acımasız eğitimleri nedeniyle mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, çocuk yaşta ailesinin geçimine katkı sağlamak için kiliselerde piyano çalıyordu.

İlerleyen yıllarda Viyana ‘ya giderek, dünyanın bir diğer önemli bestecisi Mozart ile çalışan Beethoven, annesinin hastalanması nedeniyle Bonn ‘a geri döndü. Annesinin vefatından sonra tekrar Mozart ile çalışmak için Viyana ‘ya dönen Beethoven, bu seferde Mozart ‘ın vefat ettiğini öğrendi.

Özellikle 9. senfonisi dünyaya damga vurmuştur. Öyle ki günümüzde Avrupa Birliğinin marşı olarak kabul edilmektedir. Duygusal ve tutkulu besteleri ile klasik müzikte romantik dönemi başlattı.

Beethoven denildiğinde akla gelen en büyük unsur, müzik gibi bir alanda en ihtiyaç duyulan duyma özelliğini kaybetmiş olmasıdır. 47 yaşında tamamen sağır olan Beethoven ‘ın bu engeli müzik kariyerini hiç etkilememiş, aksine bir çok kişiye göre katkı sağlamıştır. Öyle ki, müzik tarihine damgasını vuran 9. senfonisini sağır olduktan sonra bestelemişti.

26 Mart 1827 ‘de yani 56 yaşında, siroz nedeniyle hayata veda eden Beethoven ‘ın cenazesine 30 bine yakın kişi katıldı.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir