Freelance İşin Vergi Zorunluğu Var mı?

Freelance İşin Vergi Zorunluğu Var mı?

Freelance işin vergi zorunluluğu olup olmadığını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle merhabalar, burada güzel işler çıkarıyosunuz devamınıda dilerim
Benim sorum şöyle, şimdi bizim bir websitemiz var websitemizden dijital ürünler (program, websitesi vb.) gibi gerçekte var olmayan ürünler satsak kdv gibi vergiler ödemek zorundamıyız? Veya sattığımız şeyler için fiş, fatura vs. kesmemiz gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa ne adına keseceğiz bizim internet üzerinden bir ürün satabilmemiz için şirket gibi bir kurum mu olmamız gerekiyor? Sorunun ikinci kısmı olarak aynı şekilde internet üzerinden gerçek bir ürün satmak için vergi vermemiz gerekiyor mu?

CEVAP:

Öncelikle teşekkür ederim kardeşim. Kısmetse uzun yıllar devam etmeyi temenni ediyorum bende.

Doğru Bilgi Sıkıntısı

Bu konuda çok fazla kaynaktan saatlerce araştırma yapıp, onlarca makale okudum. İyi kötü bir bilgi edindim fakat kesinliğinden hala şüpheler duyuyorum. Bunun en büyük nedeni bu tarz bilgileri hukukçuların ve muhasebecilerin vermesi. En gıcık olduğum şey ise teknik tabirler kullanmaları. Öyle bir yazmışlar ki, kendimi yabancı bir ülkenin vatandaşı zannettim, yazdıklarını anlamak için sürekli sözlüklere başvurdum.

Tüm bunların yanı sıra bir yazılan başka bir yazılanı tutmuyor. Biri parasal sınır olarak 50 bin derken, diğeri 20 bin diyor. Tabi bunun başlıca nedeni yasaların sürekli değişmesi. Bunun için resmi gazetede yazan yüzlerce sayfalık maddeleri de incelemek zorunda kaldım.

Birde forum siteleri var ki onlar en kötüsü. Biri bir soru soruyor, altında cevap olarak birbirinden alakasız, birbirinden korku filmi tadında cevaplar veriliyor. Sanki Freelance işin, kadın ticareti gibi suç olduğunu düşündürüyorlar adama. “Vergi vermek zorundasın, vergi vermezsen hapse girersin, on binlerce lira para cezası var, ocağın söner, telef olursun, çoluğun çocuğun sefil olur” tarzında Elm Sokağı kabusu yaşatıyorlar.

Araştırmalarım neticesinde iyi kötü bir sonuca vardım. Onları özet olarak aktarayım.

Freelance ve Vergi

Freelance ve VergiBütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bir kazancın vergisinin verilmesi gerekiyor. Bu vergiler ürün yada hizmet bedeli + KDV olarak belirtiliyor. Yani bu +KDV (katma değer vergisi), ürün yada hizmetin bedeline artı olarak devlete ödenecek olan para anlamına geliyor.

Freelance iş için vergi olarak da belli sınırlar var. Bu sınırlar elde edilen maddi gelir ve durumlar ile ilgili. Öncelikle sizin sürekli olarak bu işi yapmıyor olmanız lazım ki, freelance çalışan grubuna giresiniz. Burada süreklilikten kasıt, aynı kişi yada firmaya sürekli iş yapıp, her ay belli bir gelir elde etmektir.

Bir diğer önemli konu ise yıllık gelir sınırı. Bu belkide bir çok kişi için güzel haber niteliğinde. Yılda 23 bin TL ‘nin altında kazanç sağlıyorsanız herhangi bir sorun yok. Bu bilgi çeşitli kaynaklarda 50 bin, 20 bin, 30 bin gibi farklılıklar gösteriyor. Fakat bizzat resmi gazetede yayınlanan ücreti inceledim ve 2014 ‘te yapılan değişiklik ile,2015 yılından itibaren geçerli olan sınır 23 bin TL. Dolayısıyla yılda 23 bin TL kazanmıyorsanız, fatura kesmek ve vergi vermek zorunda değilsiniz.

Tabi elde edilen her kazancın bir vergisi verilmek zorundadır demiştik ve bu son yazdığımız biraz tezat oluyor. O meselede şöyle hallediliyor; Size iş veren müşteri gider pusulası kesiyor. Bu gider pusulasının bir nüshasını size veriyor. Bu sayede sizin kazancınızdan elde ettiğiniz geliri, sizin adınıza müşteri vergi olarak ödemiş oluyor. Ayrıca sizde yıllık kazancınızı belgelemiş oluyorsunuz.

SONUÇ

Yasalarda elbette farklı yorumlanacak ve değerlendirilecek durumlar söz konusu olabiliyor. Öyle ki muhasebe eğitimi alan öğrenciler yasalarda olan boşlukları değerlendirme üzerine ders gördükleri oluyor. Dolayısıyla kesinlikle “ceza alırsınız” yada “ceza almazsınız” deme söz konusu olamıyor. Örneğin, “kendine ait web sitesi kurup, bu site üzerinden freelance iş almak sürekli iş anlamına gelir ve bunun vergisini vermek zorundasın” diyenler de var.

Neticede ortak olarak söylenen şey, gelirinizin yıllık 23 bin TL altında olması durumunda çokta büyük sorun çıkma ihtimalinin olmaması. Zaten bu zamana kadar bir çok freelance iş yapan tanıdığımdan bir tanesinin dahi yasa ile sorun yaşadığına şahit olmadım yada herhangi bir yerde bu nedenle ceza alan birisinin olduğuna dair bilgi edinmedim.

Bu konuda olabilecek en sorunsuz durum ise işinizi iyi yapmanız, size iş yaptıran kişi ile sonradan bir sorun çıkmaması için önceden her konuda anlaşmanız ve karşılıklı iyi diyaloglar içinde olmanız durumunda sorun yaşamazsınız.

Ayrıca freelance sözleşme yapmanızda da fayda var. Bu hem yasalar çerçevesinde iş yaptığınızı gösterir hemde freelance işlerinizde başınıza gelmesi muhtemel sorunlara karşı sıkıntı yaşama ihtimalini minimuma düşürür. İnternette freelance sözleşme örnekleri bulmak mümkün.

Olur da yıllık 23 Bin TL’nin üstünde gelir elde ederseniz, kesinlikle şirket kurmayı da unutmayın. Zaten asgari ücretin 900 küsür lira olduğu ve bunun yıllık 10 bin küsür lira anlamına geldiği ülkemizde 23 bin TL ‘nin üstünde kazanıyorsanız ve şirket kurmayıp, vergi vermiyorsanız, ceza almayı hak etmişsiniz demektir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir