Diploma Olmadan Yazılım İşinde Çalışmak

Diploma Olmadan Yazılım İşinde Çalışmak

Bu yazımızda yazılım öğrenmek isteyen, yazılımcı olmak isteyen, yazılımcı olup bir işte çalışmak isteyen kardeşlerimizin en merak ettiği konulardan birine yumuluyoruz; Diplomasız Yazılımcı Nasıl İş Bulabilir?

Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi konusunda büyük şirketlerin diplomaya, küçük şirketlerin bilgiye baktığından bahsetmiştik. Fakat diplomasız, çok iyi maaşlarla büyük şirketlerde çalışmakta mümkün. Önceki Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi yazısında nasıl yazılımcılık yapıp iyi maaşlarla büyük şirketlerde çalışabileceğinize kısaca değindik. Yinede çok fazla kişinin merak ettiği bir konu olduğu için kısaca geçmek ayıp olur dedik ve ayrıntıları ile ele alıyoruz.

Siz Bir Akıllı Telefonsunuz

“Siz Bir Akıllı Telefonsunuz” cümlesi ilk bakıldığında saçma gelebilir, “bu ne demek lan?” dedirtebilir. Fakat bir yazılımcıyı en iyi anlatan örnektir.

Şöyle ki, Bilgisayar Mühendisi, Yazılım Mühendisi olup diploması olan kişiler iPhone/Samsung ‘tur. Yeterli düzeyde parası olan kişiler özelliklerine çok fazla takılmadan ve araştırmadan alırlar. Diplomalı yazılımcı nasıl iPhone/Samsung ise onu alan kişide büyük şirkettir.

Diplomasız yazılımcı ise General Mobile ‘dır. Bir iPhone/Samsung kadar isim sahibi değildir fakat kullanan kişinin beklentilerini karşılar. General Mobile ‘ı almayı düşünen kişi nasıl iyice bir araştırır, sorar, kullanan kişilerin görüşlerini merak eder ise, diplomasız bir yazılımcıyı işe alacak şirkette o yazılımcının neler yapabileceğini dibine kadar öğrenmeye çalışır.

Şimdi burada verdiğim telefon örneklerinden yola çıkıp “Yok General Mobile böyle, yok iPhone/Samsung şöyle” deyip asıl anlatılmak istenilen şey b.k edilmesin. Örnek veriyoruz sadece … Zaten bu telefon mevzusundan sıtkım sıyrıldı …

Özelliklerinizi Zenginleştirin

Yine telefon örneğinden devam etmek gerekirse, bir telefonda ne kadar özellik varsa o kadar beğenilir ve ilgi çeker. Hızına, performansına, sorun çıkarıp çıkarmamasına, dayanıklılığına, yazılımsal özelliklerine, teknik özelliklerine, servis garantisine gibi bir dünya artı unsura bakılıyorsa aynı şey yazılımcı içinde geçerlidir.

Bu nedenle kendinizi bir akıllı telefon gibi görüp özelliklerinizi zenginleştirmeniz gerekmektedir. Karşısına oturduğunuz iş verene ne kadar artı özellik sayabilirseniz eliniz o kadar güçlü olur. Sadece 1-2 yazılım dili bilip iş görüşmesine giderseniz, iş veren Rober Hatemo ‘dan size “biiiirrr çok sıkıldım, ikiiii yerim çok dar, ooooo senden çok var, beni mi buldun şimdi çok işim var …” şarkısını söyler. Çünkü gerçekten kapısını 1-2 yazılım dili bilerek çalan çok kişi vardır. Bunun nedeni 2 kod öğrenenin de “ben yazılımcıyım” demesinden kaynaklanıyor.

Hadi 1-2 yazılım dili bilmenize eyvallah dese bile vereceği maaş kesinlikle kayda değer bir maaş olmayacaktır. Öyle ki, o paraya çalışıp kafa patlatacağına git garson ol, bahşişine bak, ay sonunda daha fazla para eline geçer.

Çok amaçlı İsviçre çakısıO yüzden 2-3 yazılım dilini çok iyi bilmek, buna artı olarak 2-3 yazılım dili hakkında bilgi sahibi olmak yani oturup o yazılım dilinde proje yapabilecek seviyede olmak değil de, bir kaç hafta çalışmayla çözebilecek kadar bilgi sahibi olmak elinizi güçlendirir. Bunun yanı sıra birde saçma bir şekilde şirketlerin yazılımcılarda aradığı özellik olan grafikerlik bilgisi olursa tadından yenmezsiniz. Çok amaçlı İsviçre çakısı muamelesi görürsünüz. Web Tasarım ve yazılım şirketi bünyesinde çalışmak istiyorsanız SEO bilmenizde çok ciddi bir artı sağlayacaktır.

Mutlaka Proje Üretin

Diploma sahibi bir kişinin referansı yani işi bildiğini gösteren şey diplomasıdır. Diploması olmayan bir yazılımcının ise tek referansı yani işi bildiğini gösteren şey yaptığı işlerdir. Elinizde tamamen sizin yaptığınız 2-3 tane, çok sağlam yazılım projesi olsun. Öyle ki onu gören iş veren sizi direk işe almak istesin.

Blogspot ‘ta yada WordPress gibi kurduğunuz hazır scriptleri ve siteleri göstermeyin (Sadece tasarım tamamen size ait ise gösterin). Onları sadece laf arasında geçirin. “Ha bide bunlar var ama bunlar basit şeyler” tarzında bir cümle kullanın, ki “bunları ben götümle yaparım peheyyy!” gibi bir anlama getirerek sizin için kolay şeyler olduğu konusunda zarf atmış olursunuz.

Yarışmalara Katılın

Katılabileceğiniz ve yazılımla alakalı yarışmalara katılmanız, orada derece elde etmeniz de size ciddi referans olacaktır. Bu yarışmalarda elde ettiğiniz dereceyi, yarışmanın ne kadar büyük olduğunu mutlaka dile getirin.

SONUÇ

Akıllı telefon örneğinde belirttiğimiz gibi kendinizi bir ürün olarak düşünün. Ürünler alınmak isterler. Sizi alacak kişide iş veren. İş verene kendinizi aldırabilecek özellikler ile donatın kendinizi. Bu sayede masaya oturup iş görüşmesi yaptığınızda eliniz güçlü olsun. Masaya oturduğunuz da adam size “1.000 TL maaş. 2 ay sonra sigorta yaparım. Yol, yemek yok” dediğinde “sen kime küfür ediyon lan dürrük?!” diyebilin. Çünkü hakikaten küfür etse daha az ağrına gider insanın böyle bir teklif karşısında. Ha yeterli donanıma sahip değilseniz, iş veren bu teklifi yaptığında “ne iş olsa yaparım abi” modunda olursunuz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir