Birden Fazla Alanda İlerlemek

Birden Fazla Alanda İlerlemek

Birden fazla alanda mı yoksa bir alanda mı ilerlenmesi gerektiğine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben size bu sorumda bir mahsuru yoksa abi diye hitap etmek  istiyorum . Neyse fazla uzatmadan soruma geçiyim abi ben 15 yaşındayım iki senedir yazılıma ilgi duyuyorum lakin tabiri caizse adamakıllı 8-10 aydır kendimi düzenli bir şekilde geliştiriyorum diyebilirim.İlk başta yazılıma başlama sebebim  ücretli program ve oyunların çok fahiş ücretleri olmasıydı fakat ben ufak ufak da olsa yazılıma başlamadan önce kendi başıma pes crysis gibi oyunlar veya windows gibi  bir işletim sistemi ya da  iki günde facebook twitter gibi bir sosyal ağı yazamaya  bilgimin  yetmeyeceğinin bilincindeydim. Geliyim asıl soruya  hem sizin yazılarınızdan hemde diğer  yazılım grupları  vs. yerlerde  gördüğüm kadarıyla  ekmek aslanın ağzında yani tek bir dil veyahut tek bir platform yetmiyor herhalde  . Unutmadan şunu da söylüyüm ben programlamaya c# ile başladım ve hala kendimi o konuda geliştirmeye devam ediyorum (çölde kum tanesi kadarımdır muhtemelen şuan :)) fakat   ve web programlama da hep yapmak  istediğim şey aynı zamanda linux dağıtımları da bayağı bir dikkatimi çekti ve bende büyük çapta bir merak uyandırdı  size maymun iştahlıyım gibi  bir izlenim bırakabilirim  bu cümleyi söyledikten sonra fakat asla maymun iştahlı değilimdir yani bırakacaksam bir şeyi   . Ben önceden (1-1.5) ay önce kadar örneğin  c# öğreniyorsam sadece c# dersleri izliyordum yani kendime bir nokta belirliyordum  mesela c# da basit sql işlemleri yapana kadar c# öğreneceğim sonra  html çalışacağım  diyordum .Şimdi birde benimle aynı sınıfta olan bir arkadaşım var normalde pek öyle çok  bir muhabbetim yoktur fakat bu arkadaş unity ile oyun programlama  yapıyormuş bana da sürekli diyordu gel beraber yapalım diye fakat sonra anladığım kadarıyla bir şeyler üretmek için değilde kısa yoldan zengin olmak için böyle bir çabası varmış  bu arkdaşın . Ama bir kaç inceleme  sonucunda  şu konuda şu kadar bilgim olduktan sonra bir uğraşıyım dedim kendime . Şimdi ben bir türlü asıl soruya gelemedim  şimdi geliyorum . Abi ben şimdi bu konularda kendimi geliştirmek istiyorum kendimi geliştirirken ilk yaptığım gibi mi yapıyım sadece bir alana odaklanmak mı ?  Yoksa bir gün içerisinde belli bir süre veya miktar görsel programlama yapıp sonra ister istemez pc başından kalkmam gerekiyor  sonra elimdeki işi bitirdikten sonra   bir iki html dersi izlemek gibi bir şey mi  yapmalıyım? şahsen şuaralar öyle yapıyorum . Yanlış mı yapıyorum ?  🙂

CEVAP:

Yaşının iki katıyım, abi değil, amca bile diyebilirsin =) Sorunda hoşuma gitti çünkü benim yaşadığım olaylara hitap ediyor. O yüzden kendimden yaşadıklarımdan yola çıkarak nasıl olması gerektiğine bakalım.

Birden Fazla Alanda İlerlemek

KodcuHerif.Com ‘da bir çok alanda sorular cevaplıyorum. Bu soruların çoğu farklı alanda olmasına rağmen kişisel tecrübelerim ve bilgilerim çerçevesinde cevaplanıyor. Bazen soru cevaplarken fark ediyorum ne kadar fazla alan ile uğraştığımı. Kısacası kendimi az çok geliştirdiğim ve ilgilendiğim birden fazla ve birbirinden farklı alanlar var. Bu alanlar grafik tasarım, SEO, kişisel gelişim, donanım, network, dijital pazarlama, sosyal medya, web tasarım ve daha aklıma gelmeyen yada rutin hayat ile alakalı alanlar. Fakat bunların hiç birinde profesyonel değil, bilgi ve ilgi sahibiyim. Profesyonel olarak sadece yazılımı ve yazarlığı görüyorum. Yazılım ile 10, yazarlık ile 20 yıl civarı ilgileniyorum. Yazılımda da profesyonel olarak web yazılım yani ASP.Net ve MS Sql konularında profesyonel diyebilirim kendim için. Aynı şekilde Javascript, Java, PHP, My Sql, Python ve yine aklıma gelmeyen bir kaç dil ile ilgilendim.

uzman-olmakHiç unutmuyorum, bundan yaklaşık 10 yıl önce internet üzerinden tatil satan bir tatil acentasında çalışıyordum. O dönemde yazılım bilgim temel seviyedeydi, o yüzden sadece bilgisayar bakım işleri görevini üstlenmiştim. Fakat şirket o dönemde saçma bir şekilde işliyordu. Tek yapmam gereken çöken bilgisayarlara format atmak, program kurmak, ayarlar yapmaktı. Fakat flash banner istedirler yaptım, grafik tasarım istediler yaptım, mailing istediler yaptım, html tasarım istediler yaptım, bunun yanı sıra asıl işim olan format, program kurulumları ve ayaları yaptım, şirketin network ağı çöktü hallettim (İşten ayrıldıktan sonra network ağı çökünce 4 kişi çağırmışlar, halledememişler, deli gibi beni aradılar, dönmedim). Tüm bunların neticesinde yönetici bana geldi ve “ben senin ne iş yaptığını bilmiyorum. Ne iş veriyorsak onu yapıyorsun. Sen sadece bir iş yap, bizde ne iş yaptığını bilelim. Her şeyi bilen adam, hiç bir şeyi bilmeyen adamdır” dedi =) Bu sırf “vay be, ne güzel bir söz, ne laf etti be” denilebilecek fakat özünde çok salak bir söz. Zaten sırf konuşmak için konuşan bir adamdı.

Bu söz ancak sizin bilgi sahibi olduğunuz konuları yapamamanız durumunda mantıklı olabilir. Çünkü temel bilgi bir yere kadar yeterlidir. O işi yapabilmek için temel bilgi yetmez. O işi yapabiliyorsanız aynı zamanda o işi biliyorsunuz demektir. Tabi bir priz tamir etmeyle “ben elektrikçiyim” diyemezsiniz. “Ben priz tamir etmeyi biliyorum” diyebilirsiniz. Aynı şekilde WordPress site kurmayı biliyorsanız “ben yazılımcıyım” diyemezsiniz, “ben WordPress sitesi kurulumunu biliyorum” diyebilirsiniz. Bu ayrımı iyi yapmak gereklidir.

Bir Alanda Uzman Olursunuz

Bir konuda uzman olmak bir kaç hafta yada ay ile olabilecek bir şey değildir. Yıllarınızı o iş ile ilgilenerek geçirmeniz gerekir. Bunun yanı sıra “5 yıl yazılım ile aralıksız uğraştım, uzman oldum. Şimdi 3 yılda grafik tasarım ile uğraşayım işin sonunda hem yazılım hemde grafik tasarım uzmanı olayım” mantığı işlemez. Çünkü uzman olduğunuz alan ile uzun aralar vermeden sürekli ilgilenmeniz gereklidir. Yazılımdan uzaklaşırsanız bir süre sonra yazılıma dair bilginizi unutursunuz, grafik tasarımdan uzaklaşırsanız bir süre sonra grafik tasarıma dair bilginizi unutursunuz. Bilginizi sürekli beslemeniz gereklidir.

Tabi sadece bir noktaya odaklanıp, diğer bütün alanlar ile kesinlikle ilgilenmemekte çokta doğru değildir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta uzmanlık alanınızla alakalı alanlar ile ilgilenmenizdir. Örneğin web yazılım alanında uzman olmayı seçmişsinizdir dolayısıyla web yazılımlar yapacaksınız demektir. Bu da görselliğe ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Bu nedenle grafik tasarım ile de ilgilenmeniz yararlı olacaktır. Lakin bu ilgi uzman olmak amaçlı değil web yazılımda ihtiyaç duyduğunuz grafik tasarımları yapabilecek seviyede olmalı.

Buna bağlı olarak dikkat etmeniz gereken nokta platform belirleyin. Mobil uygulama geliştirmede de yazılım yaparsınız, web yazılımda da yazılım yaparsınız. Fakat ikisinde de odaklanmanız gereken unsurlar farklıdır. O yüzden ya mobil uygulama geliştirmeye odaklanın yada web yazılım yapmaya odaklanın.

SONUÇ

Sözün özü bir alanda uzman olmaya çalışın, uzman olduğunuz alan ile alakalı alanlar konusunda bilginiz olsun. Sürekli alan değiştirmek size vakit kaybettirir. İşin sonunda her konuda bilgi sahibi olan fakat hiç bir alanda tam olarak, uzmanlık seviyesinde profesyonel iş yapamayan biri olursunuz. Bu da ne sizin bir iş ortaya çıkarabilmenizi sağlar nede bir firmada çalışma imkanı bulabilirsiniz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir