Bir Yazılımcının Hayatını Psikolojik Olarak İnceleme#2

Bir Yazılımcının Hayatını Psikolojik Olarak İnceleme - 2

Bir önceki paylaşmış olduğum yazımda, yazılımcıların hayatı basit olarak ele almış bulunduk yani öncelikle, bir hayatının basitçe kafa yapısını ve sosyal etkinliğini ele almış bulunduk. Tabii bunlar birer inceleme yâda varsayımlar üzerine olmaktadır. Bu yüzden eğer aksi bir durum söz konusu olur ise bana başvurmanız ve bir şekilde konuşup gereken notları aldığım vakitlice, sizlere daha iyi bir yazı çıkarabileceğimi umuyorum. Neyse gelelim konumuzun devamına, bu bölümde bir yazılımcının Araştırma ve merak yönlerini ele alacağız.  Öncelikle bu 2 kavramı araştırmak gerekirse;

Araştırma: Bir kişinin, ya da topluluğun belli bir konuda, Bilimsel, Teorik ya da bir varsayım olarak bir konu üzerinde bilgi birikiminde bulunma, toplama işlemidir.  Bilimsel bilgi ile yapılan araştırmaların her şekilde kesin ve net bilgi olduğu, Bir teorinin belli bir literatürden alınan kaynak bilgi ile yeni bir bilgi ortaya çıkarılması, varsayım ise bir bilgi anekdotu olabilir.  Araştırma isteğini harekete geçiren duygu ise “merak” duygusudur. Gerçi bizim toplumumuz da bilirsiniz ki fazla merak… Zarardır.

Merak: duygusunu ele alacak olursak; Merak bir olayı, yeni bir bilgiyi öğrenme isteğinin ta kendisidir. Şu anda bu yazıyı okumayı istemeniz bile merak duygusunun size verdiği güç ile okuma isteğinizdir.

Şimdi burada neden bu kadar çok konuştun be arkadaş niye böyle uzun yazıyorsun derseniz Ki der gibisiniz de, Hayatım boyunca sürekli bilgi, mutlak bilgi sürekli bilgi aldığım ve dışarıya atamadığım için uzun süre bilgileri paylaşmadığım için uzatıyorum. Bu arada bu durumunda yazılımcılar, Hatta bazı meslek gruplarında bu tür sendrom vardır. Bunun adına da “İnformation Overloading”  yani  “aşırı bilgi yüklenmesi” denmektedir. Peki, nedir bu aşırı bilgi yüklenmesi;

aşırı bilgi yüklenmesi Bu aşırı bilgi yüklenmesi beyine aşırı fazla farklı farklı bilgiler yükleyip beyninizin bulanıklaşmaya ve yeni şeyler öğrenememe gibi durumların baş göstermesidir. Bu tür şeyler sizin de başınıza gelmemesi için, yukarıda anlattığım şu merak duygunuzu dizginleyin derim.

Bir de bu kadar çok merak edip bilgilerinizi depoladığınız zaman aklınıza , Eğer sadece içeriye alır belleği şişirseniz o bellek bir hata verir ki sormayın gitsin….

Bu durumdan kurtulmanın birkaç yollarını aşağıda sizin için sıralayabilirim tabii kide.

  • Öncelikle, derin bir nefes almayı unutmayınız. Nefes ve oksijen temizliği çok önemlidir.
  • Topladığınız bilgileri paylaşın; Bir yere yazarak, konuşarak ya da sesli notlar alarak. Tabii bu konuda sizi dinleyecek birilerini bulmakta önemli bulamıyorsanız yazın.
  • Uzunca bir süre bilgi merakınıza dur diyerek kendinizi dizginleyiniz ve aklınızı dağıtmak için düşünce gücünüzü kullanın. Ormanın ve temiz havanın olduğu bir yere düşünün.
  • Biraz müzik dinleyin; klasik müzik, Ritmi düşük yani aslında biraz da Classical remix, Cem Adrian, Fırat tanış vb. gibi farklı yönlere yönelmekte yarar vardır.
  • okuyun; Değişik alanlarda okumak iyi olabilir ama okuyacağınız kitap genelde eğlendiren cinsten olması gerekiyor. Misal ben bir ara Pucca gibi kitaplar almıştım onlar oldukça eğlenceli idi. Bunun gibi uykusuz karikatürleri de olabilir.
  • Seyahat Edin; Eğer imkânınız var ise seyahat etmek ve temiz hava değişikliği her şey için yararlı olacaktır. Yok, ise, güzelce giyinin ve sokağa çıkın gezin etrafı kolaçan edin.

İşte bunun gibi şeyler sizin bu aşırı yüklenme sorununa iyi gelecektir. Aslında unutmadan biraz hayatınızı sosyalleştirme ve Kahve ve kitaba hatta alıştırırsanız bunun dışında yapabileceğiniz şeyler olacağı için Aklınızı her zaman kullanılabilir durumda tutabileceksiniz.

İnsan beyninin %10 kullanma miti ya da %100 kullanabildiğimiz üzerine bir mit var diyorlar fakat bu şu anda ne kadar doğru ne kadar yanlış bilinmese de bizim için olan önemli kısmı bizim beynimizi ne yönde ve nasıl sağlıklı kullanabildiğimizdir. Yani bir iş yaparken ya da bir geliştirirken düşünce sistemimiz nasıl çalışıyor ve bir olayı nasıl projelendireceğimizi çok iyi bilmeli ve bu konuda teknik detayları öğrenmemiz gerekmektedir..

Bu bölümde ele aldığımız Merak ve araştırma bunun yanında ek olarak aşırı bilgi yüklenmesi konusunda belli bir bilgiyi sizlere aktardığımı varsayıyorum. Kısacası merak bizlerin literatürü sürekli takip etme, yeni çıkan teknolojiyi öğrenme gibi istekleri ortaya çıkarıyor ve bu yüzden yeni şeyler öğrenirken eski şeyleri kafamızdan atıp yenileri için kafamız da bir miktar yer açmamız gerekmektedir. Son olarak bol oksijen ve deniz havası herkes için iyi geleceğini varsayarak sizlere şimdilik buradan veda ediyorum. Gelecek yazımda görüşmek üzere.

Ufuk Bağcı
Ufuk Bağcı
21 / Bodrum / Öğrenci / Fotoğraf
Ufuk Bağcı Facebook Profili
Ufuk Bağcı Twitter Sayfası

Kodcu Herif 'te Bilgini ve Tecrübeni Paylaşmak İçin Tıkla

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir