Yazılımcı Olmak İçin Matematik Şart mı?

Yazılımcı Olmak İçin Matematik Şart mı?

Yazılımcı olmak isteyen fakat matematik konusunda sıkıntıları olan bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi ben turizm lisesinde okuyorum ve teknolojiye meraklıyım ve bunu meslek edinmek istiyorum ne yapmalıyım ? Kod yazmayı falan araştırdım ama matematik gerekiyormuş ben de matematikten zerre anlamam ne yapmamı önerirsin ?

CEVAP:

Daha önceki makalelerde ve sorulara cevaplarda yazılımcı olmak için matematiğin önem derecesine yada gerekliliklerine değinmiştim fakat ayrı bir başlıkta daha sağlıklı bir cevap vermeye çalışalım.

Matematik ve Yazılım

Bu soruya “kesinlikle matematik bilmelisiniz” demekte “matematik bilmenize gerek yok” demekte yanlış olur. Çünkü yazılımda ihtiyacınız olan matematik bilgisi çok üst düzey matematik bilgisi değildir.

Kendimden örnek versem daha rahat ve sağlıklı anlatıcam gibi görünüyor. Bende bir çok kardeşim gibi lise hayatımda mükemmel bir matematik bilgisine sahip değildim. Fakat 10 yıldır yazılım ile uğraşıyorum. Benim lise hayatımda matematikte iyi olmamamın nedenlerinin başında öğretmenler geliyordu. Çünkü çokta güzel okullarda, iyi şartlarda eğitim almadım ve öğretmenlerde buna doğru orantılı olarak ders veriyorlardı. Netice olarak matematik derslerim kötüydü ve matematiği bir çok yapamayan kardeşim gibi yapamadığımı düşünüyordum.

Matematik ve YazılımAkabinde üniversiteye gitmek icap etti ve matematik öğrenmek farz oldu. Adam gibi o zaman matematiğe çalıştım ve aslında matematiğin zevkli bir ders olduğunu gördüm. Ortaokul ve lise hayatımda bunun farkına varmış olsaydım ders notlarım çok farklı olurdu. Fakat gerek öğretmenler, gerekse herkesin “matematik zordur” demesi nedeniyle matematikten hep korkuluyor. Halbuki sorun çözmekten zevk alan herkesin başarılı olabileceği bir derstir matematik.

Bu noktada matematik yazılıma çok benzer. Çünkü yazılımda da bir sürü sorun çözmek durumunda kalırsınız. Bir proje hazırlama sırasında aynı matematikte olduğu gibi karşınıza sorular çıkar. Örneğin projenize üye olunabilsin istersiniz ve “üyelik formu nasıl oluştururum?” sorusu karşınıza çıkar. Onun cevabı olarak üyelerin sisteme kayıt olması gerektiğini öğrenirsiniz, bu sefer “kayıt işlemi nasıl yaparım?” tarzında sürekli sorular çıkar ve siz onlara çözümler üretmek durumunda kalırsınız. Dolayısıyla matematikte olduğu gibi karşınıza çıkan soru ve sorunlara çözüm bulmaktan zevk almıyorsanız yazılımcı olmak size sıkıntı verir.

Buna bağlı olarak algoritmik düşünce yapısına sahip olmanız gerekir, ki bu konuda onu anlattık: Algoritma Nedir? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir?

SONUÇ

Matematik konusunda kendinize sormanız gereken şey şudur; Matematiği yapamıyor muyum? Matematiği yapmıyor muyum? Çünkü ikisi birbirinden çok farklıdır. Eğer “matematik zor, yapamıyorum/öğrenemiyorum” gibi düşünceler ile matematik öğrenmeye çalışmıyorsanız bu matematiği yapmıyorsunuz anlamına gelir. Yok, “ben bunu başarıcam, matematiği öğrenicem, matematik zevkli bir ders” gibi düşüncelere rağmen matematiği öğrenemiyorsanız o zaman matematiği yapamıyorsunuz demektir. İşte o zaman yazılımcı olmak konusunda da sıkıntılar çekebilirsiniz.

Ben yazılımcı olmak konusunda da, matematik sorularını çözmek konusunda da, gerçekten isteyen ve çok çalışan herkesin başarılı olabileceğine inanıyorum. Tek yapmanız gereken gerçekten istemek ve çalışmak 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir