Bilgi Sitesinden Para Kazanmak

Bilgi Sitesinden Para Kazanmak

Gelen bir soru üzerine bilgi sitesinden para kazanmak meselesine değindik.

SORU:

Merhaba, 4 yıldır online ile nerede ise 15 yıldır da bilgisayar ile içli dışlıyım. Seo yu iyi biliyorum. Bir tane bilgi sitem var. bu siteden aylık ortalama80-90 tl kazanıyorum. Ama bu sitenin geleceği yok gibi. Hangi bilgi sitesi büyük reklamlar alıyor ki wiki hariç. Ki bilginin sonu yoktur. Yazdıkça yazarsın.
Ben de kurumsal marka olabileceğim bir online iş yapmak istiyorum. Yarın marka olayım diye bir düşüncem yok tabi ki. Ama başladım mı sonuna kadar gidip iyi yerlere gelmek istiyorum. Teknoloji kurayım dedim bir google de arayım dedim sizin yazılarınızı gördüm. Olumsuz bakmışsınız bana ilerde markalaşabilecek bir sektör söylermisiniz, çok memnun olurum. Şu internette günde en az 1-2 saat geçiriyorum boş vakit olarak belki değerlendirerek iyi yerlere gelebilirim. Eşim de makale yazarı onun da iyi makaleleri ile çok iyi olabilir kuracağım site.

CEVAP:

Site adresini sorudan kaldırdım. Daha sonradan sıkıntılar oluyor 😉 Diğer yandan bu soruya benzer sorular cevapladık ve makaleler yazdık. Buna en yakın konu ise Para Kazandıracak Web Sitesi Kurmak konusu. Bu konun linkini vererek cevaplamak yerine konu açarak cevap veriyor olmamın nedeni düzeltme ve açıklama ihtiyacı duyduğum bazı noktaların olması. Şimdi cevaba geçelim…

Bilgi Sitesinden Para Kazanmak

Bilgi vermek amaçlı sitelerden para kazanmak zordur. Çünkü tek gelir modeli reklam, sponsor almaktır. KodcuHerif.Com ‘da bilgi verme amaçlı bir site ve ayda sizin bahsettiğiniz parayı kazanmıyoruz =) Zarar yok, daha öncede defalarca söylediğim gibi bu işi para kazanma amacıyla yapmıyorum. Fakat yine daha önce söylediğim gibi para kazanma arayışı içerisine girmem durumunda da çok fazla olmasa da yine de cüzi bir miktar elde etmek mümkün, ki çeşitli projeleri hayata geçirmek için bu girişimlerde bulunmamız yakındır.

para kazanmakSoruda Wiki ‘den kasıt wikipedia.org olsa gerek, zira bir sürü benzeri var. Şunun bilinmesi gerek ki Wikipedia para kazanmıyor =) Çünkü kar amacı gütmeyen, reklamsız, tamamen özgür bir online ansiklopedi kendisi. Bağışlarla ayakta duruyor. Dolayısıyla gönderilen bağışlarda Wikipedia ‘nın ayakta kalabilmesi için giderlerine harcanıyor. 2010 yılında Wikipedia ‘nın kurucusu Jimmy Wales, Wikipedia ‘yı ayakta tutmakta zorlandığını, eğer yeterli bağış toplanmaması durumunda satmasının söz konusu olabileceğini söylemişti. Bağış olarak da 500 bin dolar sınırı koymuştu. Wikipedia ‘nın imdadına Google yetişti ve hiç bir çıkar, şart, koşul belirtmeksizin 2 milyon dolar bağış yaptı. Sözün özü Wikipedia ‘da para kazanan bir bilgi sitesi değil =)

Fakat bilgi sitesinden para kazanmak mümkün. Bunun belli başlı kuralları var. Yukarıda linkini verdiğim konuda ve o konuda linkini verdiğim diğer konularda bunlara değindik. Özetle her şeyden önce belli bir kategoriye yönelik bilgi sitesi oluşturmakta fayda var. Örneğin KodcuHerif.Com yazılım, teknoloji ve yine yazılım, teknoloji alanında eğitim konuları barındırıyor. Siteye de yazılım, teknoloji ve eğitim ile alakalı kişiler giriyor demek oluyor bu. Dolayısıyla ben yazılım, teknoloji ile ilgilenen ve eğitim alan kişilere hitap eden bir firma olsam KodcuHerif.Com ‘a reklam verebilirim. Fakat KodcuHerif.Com genel bir site olsa, içinde sağlık, spor, yemek ve birbirinden alakasız diğer konuları barındıran bir site olsa, o zaman yazılım, teknoloji ile ilgilenenlere hitap eden bir firma olarak KodcuHerif.Com ‘a reklam vermem mantıksız olur. Çünkü o zaman KodcuHerif.Com ‘a teknoloji, yazılım ile ilgilenmeyen kişilerde giriyor demektir. Yani biraz reklam verme potansiyeli olan kişilerin kafasından düşünmek gerek.

Tüm bunların yanı sıra bir kategori belirledikten sonra, o kategoriye dair bir sürü özgün içerik girmelisiniz. Öyle ki bu içerikler bir kaç günde bir değil, günde ortalama 3-5 olmalı. Ne kadar çok özgün içerik girerseniz o kadar çok ziyaretçi sayısı artar.

Bunun yanı sıra birinin size gelip “sana reklam vermek istiyorum” demesini beklemeyin. Gidin forum sitelerine “Sitemize reklam alıyoruz” tarzında ilanlar verin. Bir piyasa araştırması yapın. Sizin gibi siteler kaç paraya reklam alıyor bakın, ona göre bir fiyat verin. Google AdSense ‘den de çok fazla medet ummayın. Zira Google AdSense ‘den kayda değer bir para kazanmak için sağlam bir site olmak gerek. Sağlam bir site olduktan sonra sponsor bulmak daha kolay olur ve yine Google Adsense ‘den kazandığınızdan daha fazla kazanırsınız.

Sadece para kazanmaya odaklı hareket etmeyin. “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez” mantığıyla sitenize yatırım yapın. Örneğin sizde reklam verin, tanıtımlar yapın, daha güncel ve aktif olmak için ücretli makaleler alın.

Teknoloji Sitesi Kurma

Teknoloji sitesinden para kazanmakBirde teknoloji sitesi kurma meselesine değinmek istiyorum. Sanırım bahsettiğin konu Teknoloji Sitesi Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler konusu. Orada teknoloji sitesi kurmanın ve tutturmanın zor olmasından bahsetmiştim. Bazı kardeşlerimizde bundan memnun olmadı. Herkese aynı cevabı veriyorum; “Sen kur teknoloji sitesini, 1 yılın sonunda ayda asgari ücret kadar para kazanabilirsen helal olsun diyecem sana“. Henüz helal olsun diyebileceğim biri çıkmadı =) Ha kazanılamaz mı, elbette kazanılır. Fakat çok ciddi çabalar ve yatırımlar gerektirir. 5 koyup, 3 aldıktan sonra da kıymeti yok.

Benim internet sitesi kurma, büyütme, tutturma konusunda 10 yıldan fazla deneyimim var. Bu deneyimi elde edebilmek için belkide 100’den fazla, hemen hemen her alanda internet sitesi kurdum ve uğraştım. Bunların arasında teknoloji sitesi de vardı. Tüm bunların yanı sıra şu anda bana göre Türkiye ‘nin en başarılı ve büyük teknoloji sitesinde gönüllü yazarlık yaptım. Bu sayede sahibi ve çalışanları ile az çok tanışıklığımız var. Çok ciddi yatırım yapıyorlar ve kendilerini taktir etmek gerekiyor. Bu noktaya gelmek içinde çok başarılı stratejiler uyguladılar, ki bana göre bu çaba ve aklı başka bir alana yatırsalar, o alanda da birinci olurlardı, hatta belki çok daha fazla para kazanırlardı. Fakat teknoloji sitesi işi büyük oranda gönül işi ve gönül verdiler. Sahibiyle yaptığımız sohbette de en az 1 yıl para kazanma hedefinde olmadığını söylemişti. Yani 1 yıl boyunca ciddi bir şekilde yatırım yapıp, uğraşacak fakat bundan para kazanmayı beklemeyecek. Bunu, buraya gelip “teknoloji sitesi kurucam ben” diyen kaç tane kardeşimiz diyebilir ve yapabilir 😉

Dolayısıyla hem işin zorluğunu birebir tecrübe etmiş hemde en büyük örneğine şahit olmuş biri olarak teknoloji sitesinden para kazanmak kolay değil diyorum. Teknoloji sitesinden para kazanmak konusunu kolay zannedenler de bu işi bilmeyenlerdir, ki benim zor demem neticesinde bilmediği için tepki gösterenlere sadece tebessüm ediyorum =)

SONUÇ

Sorunun özünü sonuç kısmında cevaplayayım. Zaten konunun başında linkini verdiğim konudan da cevap bulunabilir ama daha soruya yönelik bir cevap verelim. Ben para kazanma konusunda kadına yönelik yapılan her işte para görüyorum. Yani giyim olur, yemek olur (yemek son tercih olmalı, çünkü çok sağlam siteler var), makyaj olur, kişisel bakım olur, artık aklınıza kadınların ilgisini çekecek ne gelirse o olabilir. Bende eşime “sana kadınlara yönelik içerikler girebileceğin bir site kurayım, makaleler yaz, paylaşımlar yap” dedim ama ilgi alanına girmiyor bu tarz işler =) Makale yazarı bir eşinin olması nedeniyle bence avantajlısın. O yüzden benim tavsiyem bu avantajını kullanman.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir