Bootstrap Nedir? Avantaları Neler? Nasıl Kullanılır?

Bootstrap Nedir? Avantaları Neler? Nasıl Kullanılır?

Bootstrap ile alakalı gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben bootstrap la  ilgili görüşlerinizi  okumak isterim artıları eksileri  responsive özelliğini ve diğer özelliklerini ayrıca boostrap ı  para karşılığında yapılan sitelerde kullanabilirmiyiz ve sadece mobil uyumluluğu % ile yapamıyorum ve nasıl yapacağımıda bilmiyorum bu yuzden bootstrap kullanmayı tercih edıyorum ileride yapıcagım kariyerde (Tabi yapabilirsem)
sizce bu bir artımıdır eksimi cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

CEVAP:

Bootstrap Nedir?

Bootstrap, hazır bir CSS kütüphanesidir. Bir web sitesinde kullandığımız bir çok unsur bootstrap kütühanesinde hazır olarak yer alır (Örnek; butonlar, dropdown menüler, checkboxlar, radiobutonlar, vs…)

Bootstrap özellikle son dönemde web sitelerinin mobil uyumlu olması konusunda ilaç niteliğindedir. Çünkü Bootstrap ile son derece kolay ve kullanışlı bir şekilde mobil uyumlu web tasarımlar ortaya çıkarılabilir.

Bootstrap Avantajları Neler?

Bootstrap Avantajları Neler?*Bootstrap nedir? sorusuna cevap verirken de belirttiğimiz gibi, Bootstrap ile web tasarım yaparken saatlerce uğraştığınız bir çok unsuru saniyeler içinde web tasarımınıza eklersiniz.

*Mobil uyumlu olması nedeniyle sadece özellikler açısından değil, mobil uyumlu web tasarımlar yaparken de sayfanın mobil uyumlu olması için ciddi oranda kafa yormanıza gerek yoktur. Hazır unsurlar vesilesi ile kolaylıkla siteyi mobil uyumlu olarak tasarlayabilirsiniz.

*Özellikle web tasarımcıların çok sıkıntısını çektiği tarayıcı uyumluluğu konusunda sıkıntıları yoktur, bütün popüler internet tarayıcıları ile uyumludur.

*Sıkıştırılmış css / js dosyaları vesilesi ile web sitesi çok daha hızlı olur.

*En güzel yanı da ücretsizdir =)

Bootstrap Nasıl Kullanılır?

Bootstrap ‘ın dosyalarını indirmek için bu adrese başvuruyorsunuz ve Download Bootstrap butonuna tıklayarak ücretsiz olarak indiriyorsunuz: http://getbootstrap.com/getting-started/

Ardından her CSS ve JS dosyasını standart olarak projeye entegre ettiğiniz gibi bootstrap ‘ın da dosyalarını projeye entegre ediyorsunuz:

1
2
3
<link href="bootstrap.min.css" rel="stylesheet">
<link href="bootstrap-theme.min.css" rel="stylesheet">
<script src="bootstrap.min.js"></script>

Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey *.min.css ve *.min.js dosyalarının projeye entegre edilecek olmasıdır. Zira bu dosyalar sıkıştırılmıştır ve web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlar.

SONUÇ

Bootstrap ile alakalı olumsuz söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Bazı web tasarımlarda kendisini incelemişliğim ve dolayısıyla kendisi hakkında bilgi sahibi olmuşluğum var. Çok başarılı ve kolay bir kütüphane. Hatta web tasarımcılar için bir lütuf diyebilirim.

Bir çok kişi “hazır şeyler kötüdür, kolaya kaçmamak gereklidir, öğrenmek için zoru tercih etmek gereklidir, IDE kullanma, aç notepad ‘i yap” tarzında tavsiyeler verir. Ben buna hem katılıyorum hemde katılmıyorum.

Katıldığım kısım, bir şeyi yapmak ve mantığını anlamak için onu kendiniz yapmanız gereklidir. Atıyorum bir slide banner yapacaksanız bunu hazır olarak bulup projenize eklediğinizde, çalışsa dahi slide banner yapmayı öğrenemezsiniz. Öğrenmek için başından sonuna kadar kendiniz kodlamanız gereklidir.

Katılmadığım kısım, günümüzde çok fazla basit yollar ile para kazanan kişi var. Bizde öğrenmeye odaklı hareket etmemiz gerektiği kadar para kazanma odaklı da hareket etmeliyiz. Hazır bir unsur ile saniyeler içinde yapabildiğimiz bir şeyi, kendimiz yapıp saatler içinde yaparsak öğrenmek ve kendimizi geliştirmek adına daha faydalı olur fakat hem zaman hemde para kaybederiz. Başkaları hazır yapıları kullanarak belki çok daha az şey bilir fakat siz müşteriye “web siteni 1 ayda yaparım” derken, o hazır unsurları kullananlar “web siteni 1 haftada yaparım” der, hatta kaliteli hazır bir yapı kullandığı için yaptığı iş sizin yaptığınız işten daha kaliteli bile olabilir.

O yüzden hazır yapıları kullanın ama mantığını anlayarak kullanın. Neyi, nasıl yapmışlar, araştırın, öğrenmeye çalışın. Hem kendinizi geliştirin hemde kaliteli iş ortaya çıkarmak için hazır yapı kullanmanız gerekiyorsa hazır yapı kullanın.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir