Fiber Optik ve ADSL Arasındaki Farklar

Fiber Optik ve ADSL Arasındaki Farklar

Bu yazımızda herkesin vazgeçilmezi olan internete en sık bağlanma modellerinden ikisini yani ADSL ve modellerini inceliyoruz.

Bundan 15 sene önce 56K Fax Modem ile bağlanmaya çalışan bir nesiliz biz. İnternet paketlerinin 5-10-15 gibi saatlik olarak fahiş fiyatlara satıldığı, her bağlanma esnasında “civvv!, cuvv!, Pıhhh!” gibi Star Wars efektlerine maruz kalındığı, standart bir mp3 formatlı şarkının 30 dakikada indirilebildiği, internete bağlıyken birisinin araması durumunda bağlantının koptuğu ve daha sayabileceğimiz bir sürü Emrah’ın “Boynu Bükükler” şarkısını hatırlatan sıkıntılar yaşadık.

Neyse ki ADSL icat oldu (gerçi icat olduktan yıllar sonra geldi) ve ixir, veezy ve benzeri, kol gibi fiyatlara sunulan internet hizmetlerinden kurtulduk. Tabi ilk dönemlerde ADSL bağlantı hızı 8 Mbps değil 125 Kbps ile geliyordu.

Aradan geçen 10-15 senede çok şey gelişti ve çok şey değişti. Özellikle teknolojisinin ülkemizde sunulmaya başlanması, yıllardır internet bağlantı hızına yapılan isyanın boyutlarını azda olsa azalttı.

Teknik kısma fazla girmeden sadece ihtiyacımız olan kısımlara bakarak, ADSL ve bağlantısı arasındaki en can alıcı farklara göz fırlatalım.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) yani Bakışımsız Sayısal Abone Hattı, bağlantı modeli bakır kablo ile bağlantı modelidir ve bakır kablonun bir direnci vardır. Kablo uzunluğu ne kadar fazla ise direnç o kadar yükselir bu da size verilen internet bağlantısının düşük gelmesine neden olur. Yani 8 Mbps internet paketi aldıysanız, internetin size gönderildiği santrale uzaklığınıza bağlı olarak 7 yada 6 Mbps gibi bir bağlantıya sahip olabilirsiniz.

Zaten ADSL hizmeti aldığınız şirketi arayıp “interneti 8 Mbps alıyorum ama 6 Mbps geliyor” derseniz, ezberletilmiş bir şekilde “santrale mesafenizin uzak olması nedeniyle böyle geliyor efendim” diyerek santrale b.k atarlar (Ulan o zaman bana 10 yollayın 8 gelsin …)

Bu nedenle sözleşmelerdeki küçük yazılarda “8 Mbps’ye kadar” kelimesini görmek muhtemeldir. Bu maksimum 8 Mbps hız alabileceğiniz anlamına gelir.

Fiber Optik İnternet Bağlantısı

Fiber Optik bağlantısı, ADSL bağlantıya kıyasla sunulan bir nimettir, lütuftur, yıllardır internet kullanıcılarının isyanına ve yakarışlarına verilen cevaptır.

Malzeme olarak plastik veya cam kullanılır. Bakır yada diğer madenlere kıyasla kayıpları yok denecek kadar azdır ve hızlıdır. Tabi yinede bükülme, ezilme, aksesuar, bağlantı ve üretim hataları gibi nedenlerle kayıplar meydana gelebilir.

Veri aktarımı ve alımı olarak ışık kullanılır. Fiber optik kablolarda bu ışığa yön verilebilmesini sağlar. Işık hızında internet denmesinin bir nedeni de budur.

En can alıcı noktası ise, ADSL internet bağlantısında “En fazla X Mbps internet …” denilirken, fiber optik bağlantısında “En az X Mbps internet …” denilir. Yani yukarıda da bahsettiğimiz gibi siz 8 Mbps internet paketine para verirken 6-7 Mbps kullanıyorsanız, fiber optikte 25 Mbps internet paketine para veriyorken 26-27 Mbps kullanıyorsunuz.

SONUÇ

Fark ortada, dolayısıyla düşünmeye bile gerek yok. Tabi maalesef fiber optik altyapısı sadece belli şehirler ve onların merkezlerinde var. Yani deli gibi fiber optik bağlantıya sahip olunmak istense de ADSL ‘ye mahkum olan çok ciddi bir kesim var.

Fiber optik altyapısı kapısının önüne yeni gelmiş kişilere ise tavsiyem hemen abone olmayın. Çünkü ilk bir iki ay alt yapının yeni olması, yeni kurulumların yapılması gibi nedenlerle çeşitli bağlantı sıkıntıları çıkabiliyor. O yüzden bir iki ay daha ADSL ‘ye tahammül etmeye devam edin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir