4 Yıllık Üniversiteyi Kaçırıp 2 Yıllığa Gitmek

4 Yıllık üniversite bölümünü kaçırıp 2 yıllığa gidip gitmemesi gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi nasılsın?Sana bir sorum olucak..2 yıllık Grafık Tasarım kazandım hayalim olan bir meslek 4 yıllık için yetenek sınavlarına yetişemedim yurt dışında olduğum için.Abi sence gitmelimiyim biraz öneri verirsen çok mutlu olurum 1 hafta zamanım var kayıtlar için şimdiden çok teşekkür ederim 🙂

CEVAP:

Hayal mi Heves mi?

KodcuHerif.Com ‘da sürekli 4 yıllık üniversitenin şart olduğunu söyleyip duruyorum. Elbette bazı kardeşlerimiz puandan dolayı bazı kardeşlerimizde çeşitli nedenlerden dolayı gidemeyebiliyor. Fakat yetişemediği için 4 yıllık üniversiteye gitme imkanından yararlanamamak başka. Hele ki “hayalim” diyorsan senin inisiyatifin dışında ciddi şeylerin yaşanmış olması gerek. Yurt dışında olmak bana göre ciddi bir şey değil. Eğer gerçekten hayalin ise atlarsın uçağa, gelirsin, girersin sınava. Çünkü gerçek hayallerin önünde hiç bir şey duramaz ve onların gerçekleştirilmesi için her şey yapılır. Eğer yapılmıyorsa da onlar gerçek hayal değildir, hevestir. Hevesler geçicidir, hayaller kalıcıdır ve uğruna her şey yapılır.

Hayal mi Heves mi?Yazılımcı olmak benim hevesim değil hayalimdi. Gittim evimden uzakta, çok zor şartlarda eğitim aldım. Çeşitli sıkıntılar nedeniyle başarılı olamadım. Hocam “çok takılma, herkes yazılımcı olacak diye bir kural yok” demişti ve benim yazılımcı olamayacağımı düşünmüştü. Bende kendisine bunun bir heves olmadığını ve öyle yada böyle yazılımcı olacağımı belirttim. Bugün bir çok yazılım projesini hayata geçirmiş, yaptığım yazılımları gören yazılımcıların taktirini kazanmış biriyim. Eğer bu bir heves olmuş olsaydı, aldığım eğitim bittikten sonra yazılımcı olmak için ne gerekiyorsa onu yapmazdım.

Bu nedenle bir şeye “hayalim” diyen kardeşlerimizin, o şeyin gerçekten hayalleri olup olmadığını anlamaları için kendilerine o şeyi gerçekleştirmek için neler yapabileceklerini sorsunlar. Eğer yazılımcı olmak hayaliniz ise 3 ay hiç dışarı çıkmadan, yeri geldiğinde günde 18 saat yazılım çalışır mısınız? Şu anda elinizden düşürmediğiniz telefonu unutmanızı sağlayacak şekilde bir kenara bırakır mısınız? Oynadığınız oyunların, izlediğiniz dizilerin bir daha yüzüne bakmamayı tercih eder misiniz? Bin tane sorun ile karşılaşsanız da hepsinde aynı hırsla mücadele etmek için elinizden geleni yapar mısınız? Eğer gerçekten, kendinizi kandırmadan, sırf yazılımcı olacak vasıflara sahip olduğunuzu kendinize inandırmaya çalışmadan “yaparım” diyorsanız bu sizin hayalinizdir. Aksi halde hevestir…

İkilemde Kalmak

İnsan hayatı boyunca çok fazla ikilemde kalır. Çok fazla karşısına iki yol çıkar ve hangi yolu tercih etmesi gerektiği konusunda karasızlık yaşar. Bazı tercihleri zorlaştıran bizlerizdir. Çünkü arasında kaldığımız iki seçeneğin artılarını eksilerini iyice düşünmeyiz. Düşündüğümüz zaman tercih yapmamız kolaylaşır.

Kazandığım üniversiteyi de, bölümünü de hiç sevmiyordum. Kendimi bildim bileli de bir şeyler yazarım. Yazılımcı olmak istiyordum ama üniversitede yazılım ile alakalı bir bölüme gitme imkanım yoktu. Bu nedenle yeteneğime göre girebileceğim bir bölüm olan yazarlık bölümüne gitmek ve okumakta olduğum okulu bırakmak istedim. Güzel sanatlar fakültesinde öğrenci olan arkadaşımda sağ olsun “burada yazarlık okuyanlardan çok daha yeteneklisin” diye beni gaza getirdi =) Üniversitedeki hocama bu düşüncelerimi söylediğimde bana cevap olarak; “Tamam, burayı bırakıp gideceksin diyelim. Ondan sonra ne olacak? Üniversite sınavına daha aylar var. Burada devam edersen iyi kötü elinde bir diploman olacak ama burayı bırakman durumunda diploma sahibi olacağının bir garantisi yok” demişti. Hocamın sözlerinden sonra okumakta olduğum üniversiteyi bırakmanın, o ana kadar düşünmediğim eksilerini düşünmeye başladım. Üniversiteyi bırakmam durumunda eve dönecek, lise diplomalı biri olarak evde oturacak, hiç bir iş yeri beni kabul etmeyecek, hiç bir gelirim olmayacak, reşit biri olarak ailemin eline bakacak, göze batacak ve sorunlar yaşayacaktım. Hele ki gitmeyi planladığım yazarlık bölümüne gidememem durumunda bu benim felaketim olacaktı.

İkilemde KalmakNetice olarak okumakta olduğum üniversiteyi bırakmadım ve iyi kötü bir şekilde bitirip diploma sahibi oldum. Yazarlık desen, kendisini icra etmek için diplomaya ihtiyaç duyulan bir meslek olmadığından gerek makaleler yazarak gerekse kitap yazarak yapıyorum. Her ne kadar bir çok iş yeri mezun olduğun bölümü sorarak seni işe alsa da bir çok yerde sadece mezuniyet durumuna bakıyor. Dolayısıyla üniversiteyi bırakmam hata olacaktı ve bu hatadan döndüm.

Aynı şekilde ikilemde kalan kardeşlerimizde kendilerine bu soruları sorsunlar. Bazen bir sıkıntıdan kurtulmaya odaklanırsınız, “içinde bulunduğum sıkıntıdan kurtulayım da gerisi önemli değil” diye düşünürsünüz. Fakat o sıkıntıdan kurtulmak adına yaptığınız kaçışlar sizi daha büyük sıkıntılara sokar. Söz konusu illa sıkıntı olmak zorunda değil, tercihler söz konusu olduğunda da size cazip gelenler aslında sizin için en uygun olanı olmayabilir. Bunun için cazip gelmeyenlerin artılarını, cazip gelenlerin eksilerini de düşünmek gereklidir.

SONUÇ

4 yıllık üniversitenin yetenek sınavlarına katılamamışsın. Önünde 2 yıllık üniversiteye gitme imkanın var. Bu noktaya kadar yazdıklarımdan yola çıkarak bakalım olaya;

Eğer “illa ki 4 yıllık üniversiteye gidicem” deyip, 2 yıllık üniversiteye gitmez isen, yaklaşık 1 yıl boyunca üniversite sınavı için bekleyen kişi olacaksın. Bu süre zarfında ciddi bir hazırlık süreci geçirmen gerekecek. Üniversiteyi okuyan ile üniversiteye hazırlanan arasında fark vardır. Biri iyi yada kötü kazanmıştır, diğeri kazanmak için çalışıyordur. Ayrıca 4 yıllık üniversiteyi kazanmanın garantisi de yoktur.

Eğer 2 yıllık üniversiteye kayıt yaptırırsan, orada başarılı olup 4 yıllık üniversiteye dikey geçiş sınavı ile geçme imkanına sahip olursun, ki 2 yıllık üniversiteye gitmeyip 4 yıllık üniversite kazanmak için gösterdiğin çabadan daha fazlasını göstermen gerektiğini de sanmıyorum. Elbette istediğin bölümü kazanmak için 1 sene daha hazırlanıp, 4 yıllık üniversiteye gitmekte mümkün. Bunun çevremde örnekleri var. Fakat yaşın ilerliyor ve telafisi olmayan tek şey zamandır. 2 yıllığa gidip, çok çalışıp, 4 yıllık üniversiteye geçiş yaparak, 4 yıllık bir üniversite mezunu olur ve bu hatanı telafi edebilirsin. Fakat kaybettiğin 1 seneyi telafi edemezsin.

Hayat senin, karar senin…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir