Yol Haritası Belirlemek

Yol Haritası Belirlemek

Bilgisayarda geçirdiği süreyi göz önünde bulundurarak yol haritası belirlemeye çalışan bir kardeşimizin sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

abi önümüzdeki hafta teog sınavları var bu yıl bir lise tercihi yapmam gerekicek.günümün büyük bir kısmını(tamamını)bilgisayar başında geçiriyorum ve dolayısıyla başka bi meslek seçmek aptalca geliyor.aylardır kendime yol haritası belirlemeye çalısıyorum nerden nasıl başlıyabilirim diye.eğitimsiz önce kendim bişiler öğrenmeye başlıyımki eğitim alırken zorlanmıyım düşüncesiyle internetteki anlatımlardan ordan burdan bişiler koparmaya çalısıyorum (oldugu kadar) yol yakınken vazmı geçiyim yoksa yol haritamı daha belirgin hale getirip onları uygulamayamı çalısıyım ki eğer 2.seçenek olucaksa bu yol haritam nasıl şekillenmelidir ?

CEVAP:

Öncelikle seni çok taktir ettiğimi bilmeni isterim kardeşim. Daha şimdiden geleceğe dair ciddi bir şekilde düşünüyorsun. Boş hayaller peşinde değilsin. Geleceğini mantık kullanarak şekillendirmeye çalışıyorsun. Hayatın boyunca bütün adımları bu şekilde atıp uygulaman durumunda sırtın yere gelmez 😉

Meslek Seçimi

Yanıldığın bir nokta var. Bütün günü bilgisayar başında geçiriyor olman mutlaka bilgisayarcı yada yazılımcı olmak için bir gerekçe değil. Günümüzde ülkenin yarısı vaktinin çoğunu bilgisayarda geçiriyor. Önemli olan bilgisayarda ne kadar vakit geçirdiğin değil, önemli olan bilgisayarda geçirdiğin vakti nasıl geçirdiğindir yeğen =)

Meslek SeçimiDolayısıyla bilgisayar başında sadece oyun oynayarak yada sosyal medyada takılarak vakit geçiriyorsan bu senin bilgisayarcı yada yazılımcı olmak konusunda başarılı olabileceğin anlamına gelmeyebilir. Tabi bilgisayar başında yazılım öğrenmeye çalışarak, bir web sitesinin nasıl yapıldığını merak edip öğrenmeye çalışarak, bir yerde karşına kod çıktığında “bu kod ne işe yarıyor acaba?” diye düşünerek vakit geçiriyorsan orası ayrı tabi. Fakat sakın bilgisayarda geçirdiğin süreyi göz önünde bulundurarak meslek seçimi yapma.

Farklı bir meslek seçimi yapma konusunda karar elbette senin. Ben alternatif meslek olarak hep yazarlığı düşünüyordum. Hatta güzel sanatlar fakültesine mi gitsem diye düşünüyordum. Çünkü 15 yıldır gerek deftere, gerek internette yazıyorum. Yazılarımı okuyanların “çok yeteneklisin, yarışmalara katıl, güzel sanatlar fakültesine git” tarzında verdiği gaz ile düşündüm. Fakat şöyle bir gerçek var ki yazarlıkta para yok. O yüzden hocam bana bu konuda “sana hangi meslek para kazandıracaksa o mesleğe yönel, yazarlığı hobi olarak da yaparsın” demişti. Aynı şeyi bende sana öneriyorum. Eğer hangi meslekte para kazanma potansiyelini daha fazla görüyorsan o mesleğe yönel.

Önceden Yazılım Öğrenmek

Bu düşünce aslında bana biraz dereyi görmeden paçaları sıvamak gibi geliyor. Elbette yazılım öğrenmek isteyebilirsin fakat okulunu “okuyacağım” düşüncesiyle bilgisayarcı yada yazılımcı olmak için yazılım öğrenmek biraz erken. Denk bir örnek değil ama bilet alıp daha ikramiye sonuçları açıklanmadan ev, araba almak gibi bir şey oluyor. İnşallah kazanırsın orası ayrı mesele fakat kazanamama ihtimalini de göz önünde bulundurarak hareket etmelisin.

SONUÇ

Sonuç olarak “Sakın uğraşma” kesinlikle demiyorum. Hatta mutlaka uğraşmanı tavsiye ediyorum. Bu sayede az çok bilgisayarcı yada yazılımcı olmak konusunda bilgi sahibi olur ve belkide “bana göre değil” diyerek vazgeçersin veya “tam bana göreymiş” diyerek düşünceni daha netleştirme imkanına da sahip olabilirsin. Fakat şu anda birinci önem vermen gereken şey derslerin.

Tercihlerini yapıp, sonuçlar açıklandıktan sonra önünde en az bir kaç hafta süre var. O süre zarfında hazırlanman mümkün. Zaten hocalar olayın en temelinden girecekleri için çokta fazla sıkıntı yapma. Okul başlayana kadar çalışmayıp, okul başladıktan sonra derslere gereken özeni ve hassasiyeti göstermen durumunda sıkıntı çekmezsin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir