Yazılımda Dil Tercihi ve Kaynak Meselesi

Yazılımda Dil Tercihi ve Kaynak Meselesi

Yazılımda dil tercihi ve kaynak meselesine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle merhaba, yazılıma yeni yeni merak saldım ve başlamadan önce benlik bir iş mi emin olmak için internette araştırma yaparken buraya rastladım. Yazılım konusundaki bulabildiğim tüm yazılarınızı üşenmeden ve büyük bir ilgiyle okudum. Bunlar doğrultusunda tekrara düşmemek umuduyla soracağım birkaç sorum olacak. Bu işe yeni yeni merak saldığımı ve şu ana kadar cidden ilgiyle yaklaştığımı söylemiştim. Tabi ne kadar ilgilendiğimi zaman gösterecek, daha hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Her neyse, yazılarınızdan birinde HTML ve CSS’le başlayarak kendimizi test edebileceğimizi söylemişsiniz ama mobil uygulama yapmayı daha ilgi çekici buluyorum ve bunu seçenler için ilk tercihin Java olmasını önermişsiniz. Bu aşamada başlangıçta kendimi test etmek için HTML ve CSS mi tercih edeyim yoksa Java mı karar veremedim. İkinci olarak, Windows’un temel anlamda yazılım yazmayı öğretmek için oluşturduğu proje açık akademi’den haberiniz var mıdır bilmiyorum, şu anda temel olduğu için onu kurcalıyorum. Doğru bir karar mıdır? Üçüncü ve son olarak, görsel eğitim setlerini önermişsiniz ama bu işe ilgimin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu bilmediğimden almaya cesaret edemiyorum. Yine de araştırırken internetten indirilebilen birkaç tane gördüm. Kendimi test etme aşamasında Java için bir görsel eğitim setini kullanmamı önerir misiniz, önerirseniz hangisi? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Zaten genelde bayanlar öğrenmek istedikleri bir konuda ayrıntılı araştırma yapıp soru soruyor. Erkek kardeşlerimiz iyice araştırmadan soru soruyor ve cevap olarak sadece konu linki veriyoruz. Madem bütün yazıları okudun ve buna rağmen kafanda soru işaretleri kaldı, o zaman konu açarak cevaplayalım. Zira bazı konularda ki yazdıklarımızı bir çok kişi bilmediğinden dolayı kolay kolay anlamıyor ve kafasında soru işaretleri kalabiliyor.

Yazılım Dili Tercihi

Yazılım Dili TercihiDaha önceki benzer soru ve makalelerde belirttiğimiz üzere yazılım dili tercihi tamamen sizin yazılım geliştirmek istediğiniz platform ile alakalıdır. Bazı kardeşlerimiz “acaba ben yazılım yapabilecek biri miyim?” gibi merak içerisinde oldukları için HTML ve CSS ile başlamalarını tavsiye ettik. Çünkü HTML ve CSS statik bir dildir. Dinamik yazılım dillerine nazaran çok daha kolay ve anlaşılırdır. Eğer HTML ve CSS öğrenme konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız o zaman dinamik yazılım dillerinden birini öğrenmekte çok daha fazla sorun yaşarsınız.

Diğer yandan HTML ve CSS ‘i öğrenebiliyor olmanız dinamik yazılım dillerinden birini kolaylıkla öğrenebileceğiniz anlamına da gelmez. Nasıl matematikte çarpım tablosunu öğrendiyseniz, kosinüs, sinüs gibi matematik konularını kolaylıkla öğrenebileceğiniz ve yapabileceğiniz anlamına gelmiyorsa, aynı şey bu durum içinde geçerlidir.

Dolayısıyla sadece yazılıma merak salıp, herhangi bir platformda kendinizi geliştirmeye karar vermemiş iseniz HTML ve CSS ile kendinizi test etmeniz bana göre daha idealdir. Fakat “ben mobil uygulama yapıcam” diyorsanız, o zaman HTML ve CSS hem büyük oranda sizin işinize yaramaz hemde büyük oranda vakit kaybı olabilir. Bu nedenle Java öğrenmeye başlamak daha uygun olabilir.

Yazılım Öğrenmek İçin Kaynak

Yazılım öğrenmek için kaynak meselesi ziyadesiyle karşılaştığımız bir soru ve yine ziyadesiyle açıklamasını yaptık. Bu konuya göz atmayanlar muhakkak göz atsın; Yazılım Öğrenme, Kaynak ve Etkili Yollar

Yazılım öğrenme konusunda bilginin her türlüsü mubahtır. İster kurslardan, ister kitaplardan, ister görsel eğitim setlerinden, ister internetten, isterse de çeşitli yazılım öğrenme kaynaklarından olsun, eğer yazılım öğrenebiliyorsanız gerisi teferruattır.

Ben bu zamana kadar kişisel tecrübelerim çerçevesinde tavsiyeler verdim. Ben kitaptan yazılım öğrenme konusunda başarılı olabilen biri değilim. Fakat elbette birileri kitaplardan yazılımı çok daha kolay ve etkili bir şekilde öğrenebiliyordur. Bir şeyi öğrenme şekli kişiye göre değişir. Aynı şekilde kurs ve görsel eğitim setlerini de tecrübe etmiş biriyim.

Kurslarda çok hızlı ve konsantre bir anlatım söz konusu. İnsan beyni, bilgisayar gibi kendisine sunulan bilgiyi hemen alan, muhafaza eden, işleyen bir yapıya sahip değil. Bazı bilgiler zaman ve tekrar gerektirir. Kurslarda da bu imkan neredeyse yok. Kursun en büyük avantajı karşınızda bir öğretmen olması ve kendisine kafanıza takılan, merak ettiğiniz bir soruyu sorma imkanınızın olması. Bu önemli imkan da diğer öğrenme kaynaklarında yok diyebiliriz. Sadece internette var, onda da hem sağlıklı hemde kısa sürede bilgi almak zor.

Görsel Eğitim Setleri

Görsel Eğitim SetleriGörsel eğitim setlerini avantajlı bulmamın nedeni durdurma, ileri ve geri alma, tekrar geriye dönüp bakabilme, yapılan bir şeyi hem sesli hemde görüntülü olarak öğrenebilme imkanı sunması açısından daha ideal buluyorum. Fakat dediğim gibi herkesin bir şeyi öğrenme şekli farklıdır ve bu nedenle “kesinlikle kitaplardan öğrenmeyin” yada “kesinlikle görsel eğitim setleri ile öğrenin” diyemem.

Bahsettiğin açık akademi ‘yi de daha önce duydum fakat incelemedim. Sorun vesilesiyle inceledim. Güzel bir sistem. Kendisi için uzaktan eğitim ve online görsel eğitim diyebiliriz. Dediğim gibi eğer size uygun görünen bir seçenek ise tercih edilmemesi için çok fazla bir neden yok. Yeter ki kendinizi bu işe vererek çalışın.

Görsel eğitim setleri alma konusunda da aslında çok düşünülecek bir şey yok. Herkesin bütçesi ve imkanları değişik olsa dahi bugün çoğu kişinin elinde binlerce TL ‘lik akıllı telefonlar var. Görsel eğitim setleri de 100 TL civarı. Bunun da yazılım öğrenmek gibi önemli bir konuda çok büyük bir rakam olmadığını düşünüyorum. Benim elimde 10 civarı, çeşitli konularda satın aldığım görsel eğitim setleri mevcut =) Hepsinde uzman olmayı hedefleyerek almadım. Bazılarını sadece ihtiyacım olan bilgileri edinebilecek için aldım. Java söz konusu olduğunda ise internette bir sürü ücretsiz ve Türkçe görsel eğitim seti indirme imkanı var.

SONUÇ

Netice olarak bilgiyi edinmek için zaman ve para harcamaktan çekinmeyin. Hayatımız boyunca çok fazla şeye düşünmeden zaman ve para harcıyoruz fakat aynı şey bilgi edinmek ve öğrenmek söz konusu olduğunda kılı kırk yarıyoruz. Halbuki bir şey öğrenme konusunda harcadığımız zaman ve para konusunda çok gereksiz yere kafa yoruyoruz. Zira öğrenmek adına harcanan hiç bir para yada zaman gereksiz değildir. Bu doğrultuda sizin bir şeyi öğrenmeniz için en ideal yöntem ne ise onu tercih etme konusunda zaman ve para unsurlarına takılmayın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir