Yazılım Öğrenmek İçin Gaza Gelmek

Yazılım Öğrenmek İçin Gaza Gelmek

Gelen bir soru üzerine yazılım öğrenmek için gaza gelmek, html ile yazılım öğrenmeye başlamak ve yazılımdan para kazanmak meselelerine değindik.

SORU:

Merhaba abi, çok çok klasik olacak ama bana bir konuda destek olmanı, yön göstermeni istiyorum. Yazılıma meraklı bir insanım, ve yazılıma uzun bir zamandır başlamak istiyordum. Ama herkesin, yani her yazılımcıdan duyduğum gibi “kanka boş ver, zaten iki gün takılır çıkarsın. kasma.” demesi beni korkutuyordu. Yani işin içine girip bir daha çıkamamak korkusu. Bu yüzden hep mesafeliydim, oyunumu oynar takmazdım. Müziğimi dinler takmazdım. Bundan iki gün önce 10-12 yaşlarında ki genç arkadaşların DEV C++, C# anlattığı videoları görünce affedersiniz ama “Ben gerizekalı mıyım?” diye bir hırsa kapıldım ve Visual Studio indirdim üstüne üstlük başarılı olurum diye kendi adımda bir mail hesabı bile aldım. İlk olarak C# Fromları üzerinde bir kaç şey denedim. Daha sonra Bilgisayar Mühendisliği okuyan bir arkadaşıma nereden başlayacağım, ne yapacağım? Gibisinden sorular sorduğumda bana DEV C++ indirtip mantığını anlattı. Bir kaç şey anladım, hala bana verdiği beş, altı örneği hafızama kazıyıp sanki bir anlatımdaymış gibi kendime anlata anlata yazıyorum.

Buraya kadar soracağım sorulara “Yeter artık, bıktım bu sorulardan” demeyin diye anlattım. Sorularıma gelecek olursak;

1) DEV C++ ile yazılıma başlamış bulundum. Sizce bu doğru mu? Yoksa ilk olarak HTML öğrenilir, daha sonra ASP.NET öğrenilir, ondan sonra C# öğrenilir gibi bir sıralama var mı yazılımda?

2) Ortalama bir düzeye, yani internette bulduğum bir yazılımın (kodun) içeriğini, mantığını anlayacak kadar yazılım bilgisine ne kadar zamanda sahip olurum?

3) Tek bir yazılım diliyle cûzi bir miktar da olsa para kazanabilir miyim?

CEVAP:

Sorun, “yeter artık bıktım bu sorulardan” diyeceğim bir soru değil. Benim bunu diyeceğim sorular “nasıl yazılım öğrenebilirim” şeklinde sorular. Bu sorulara da kızmamın nedeni sitede bu tarz sorulara dair bir sürü cevap olması ve araştırmadan, iki yazı okumadan, direk soru sorarak hazıra konma isteğidir. Daha araştırmaya üşeniyorsun, yazılımı nasıl öğreneceksin…

Yazılım Öğrenmek İçin Gaza Gelmek

Konunun başlığı yanlış anlaşılmasın. Zira “sen gaza gelmişsin, bi osursan ya da geğirsen geçer. Yazılım öğrenmekten vazgeçersin” demiyorum. Zaten hayatta hep bizi gaza getirecek unsurlara ihtiyacımız vardır. Sahip olduğumuz yetenekleri ve imkanları bize hatırlatacak, “ulan o yapıyorsa bende yaparım, benim yapmamam için bir engel yok” dedirtecek gaza ihtiyacımız var. Bu anlamda bizler makine gibiyiz ve gazla çalışıyoruz. Öyle olmasa kişisel gelişim uzmanlığı ve benzeri meslekler olmazdı.

Fakat şu noktaya dikkat çekmek istiyorum; 12 yaşında çok okuyup üniversite mezunu olan çocuklarda var, neden buna bakıp, en azından mevcut derslerinde başarılı olmak istenilmiyor… 12 yaşındaki çocuğun üniversite mezunu olması biraz üst düzey bir örnek ama en azından neden “ulan 12 yaşındaki çocuk üniversite mezunu olmuş, ben 16 yaşında hala lisedeyim, bari mevcut derslerimde başarılı olayım” diye düşünülmüyor…

Senin örneğine benzer bir hatıramda var. Bundan 10 yıl önce, yani 20 yaşındayken bir işe girdim, 30 küsür çalışanlı bir teknoloji mağazasında bir programın kurulumunu öğrenmek için eğitime gittik. Mağazanın sahibinin oğlu 5 yaşındaydı, daha okula gitmiyordu ama bütün teknoloji mağazasındaki kişilerin MSN şifrelerini ele geçiriyordu =) Ben onu görüp gaza gelmedim ama yanımdaki arkadaş gaza geldi, ofiste bütün gün hackercılık oynadı, programlar araştırdı, bilgisayara defalarca virüs bulaştırdı falan. Netice olarak bir nane olamadı.

Yani demem o ki, kendinize bir çocuğun bile yazılım öğrenmesinden başka nedenler yaratın. Bu nedenlerde yarın öbür gün yazılım öğrenme konusunda sizi sıkıntıya düştüğünüzde, ayağa kalkıp yola tekrar devam etmenizi sağlayacak nedenler olsun.

HTML ile Yazılım Öğrenmeye Başlamak

yazılım diliBenim HTML ile yazılım öğrenmeye başlayın tavsiyem, daha öncede bir kaç soruda açıkladığım gibi sadece bir örnekti. Çok fazla yazılım hakkında bilgisi olmayıp heves eden var. Çoğu hangi platform için yazılım yapmak istediğine karar vermemiş kardeşlerimiz oluyor. Bende yazılım dili olmayan ama yazılım dilleri ile alakalı olan HTML kodlama dilini tavsiye ettim. Çünkü statik HTML kodlama dilini bile öğrenmekte, anlamakta sıkıntı çekiyorsanız, dinamik kodlama dillerini öğrenmekte çok daha fazla sıkıntı çekersiniz.

Ha, “benim amacım Android uygulama yapmak” diyorsanız, o zaman HTML ve CSS ile uğraşmadan direk Java öğrenmeye başlayın. Yok “ben web sitesi yapmak istiyorum” diyorsanız o zaman kesinlikle HTML ve CSS öğrenmek ile başlayın.

DEV C++ ile başlamanın da bir sakıncası yok. Lakin dediğim gibi yazılım yapacağınız platform önemli. Örneğin ben yazılıma başladığım dönemde “bir firmaya gireyim, yazılımcı olarak çalışayım” tarzında bir hayale sahip değildim ve hala değilim. Evde oturup, kendi kendime, kendi projelerimi yapabilmemi sağlayacak bir yazılım dili öğrenmek istiyorum dedim. O dönemde akıllı telefonlar yoktu tabi =) Bende web yazılım alanına yöneldim. Çünkü Windows işletim sistemi için bir program yada herhangi bir elektronik cihaz için bir yazılımı çok fazla evde oturup yaparak para kazanma imkanınız yok. Büyük oranda bir şirkete girip çalışmak gerek para kazanmak için.

Yazılım Bilgisine Sahip Olma Süresi

Bu soruya Öğrenilecek Yazılım Diline Karar Vermek konusunda inceden bir değinmiştim. Bu tamamen öğrenilecek olan yazılım dilinin zorluğuna, piyasada o yazılım diline dair yararlanabileceğiniz ne kadar kaynak olduğuna, sizin öğrenme kapasitenize ve en önemlisi öğrenmek için gösterdiğiniz çabaya bağlı. Dolayısıyla “1 buçuk yılda öğrenirsin” gibi kesin konuşmak mümkün değil. Fakat şunu söyleyebilirim ki “ay” bazlı süreyi unutun. “Yıl” bazlı süreye kendinizi alıştırın.

Yazılım kursları ortalama 6-7 ay sürüyor ama 1-2 ayda öğrenilecek HTML ve CSS gibi kodlama dillerini 1-2 saat anlatarak geçiyorlar. Dolayısıyla sadece temelini 6-7 ayda oluşturuyorlar, gerisini sen düşün =)

Yazılımdan Para Kazanmak

Elbette tek bir yazılım diliyle yazılımdan para kazanmak mümkün. Hatta yazılım bilmeden yazılımdan para kazananların çok olduğunu düşünecek olursak, yazılım bilip, yazılımdan para kazanmak çok daha kolay hale gelir. Fakat ben para kazanma olayını farklı bir alan olarak görüyorum. Yani yazılıma dair dünyalar kadar bilgiye sahip olup hiç para da kazanamayabilirsiniz, yazılıma dair çok az bilgiye sahip olup çok para da kazanabilirsiniz. Hatta tek satır kod öğrenip para kazananlar var.

Dolayısıyla yazılımdan para kazanmak için sadece yazılım bilmek yetmez. Para kazanabilecek girişimlerde de bulunmak gerekli. Benim bundan 3 sene önce 1 ayda 2.500 TL kazandığım zamanlar oldu. Fakat müşteri ile uğraşacak sabra ve sakin bir yapıya sahip olmadığım için, gittim ayda 1.250 TL kazanacağım bir işe girdim, sabah 6 buçukta kalkıp, akşam 7 buçukta eve dönerek, günde 13 saatimi, 2 yıl boyunca o işe harcadım. Yani para kazanmak biraz huzurundan feragat etmeyi gerektiriyor, ben huzuru ilk sıraya koydum hep. Tabi 2 yıl çalıştığım şirkette çok mu huzurluydum, orası tartışılır =) En azından düzenli gelirin verdiği bir huzur var diyebiliriz.

Tek bir yazılım dili öğrenip bir şirkete girerek yazılımcı olmaktan bahsedecek olursak o biraz kolay değil. Çünkü daha önceki konularda da defalarca değindiğimiz gibi firmalar eleman konusunda avantajlı konumda ve “piyasada bir sürü işsiz var, istemişken 3-4 dil bilen adam isteyeyim anasını satayım” kafasında hareket ediyorlar.

SONUÇ

Değinmek istediğim bir nokta var, o da arkadaş muhabbeti. Arkadaşlarınızın sözüne çok takılmayın gençler. Hatta ailenizin dahi sözüne takılmayın. Sizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz. 30 yaşındayım, 20 yıldır birbirimizi tanıdığımız bir dostum var. Öyle ki bir ara kendisiyle komşuyduk, geceden sabaha kadar oturup sohbet ettiğimiz yüzlerce gün var. Beraber defalarca tatillere gittik. Ailelerimiz akraba gibi. Hatta kendisi benim nikah şahidim oldu =) Kısacası kardeşten daha yakınız. 2 buçuk ay önce kendisine “ya 2 yıl boyunca elalemin işi için sabah 6 buçukta kalktım, akşam 7 buçuğa kadar çalıştım. Neden kendi projem için bunu yapmıyorum. Hadi 6 buçuk olmasın, 8 buçukta kalkamaz mıyım…” dedim. Cevap olarak bana “birbirimizi kandırmayalım. İkimizde bunu yapamayacağını biliyoruz” dedi. Bende “haklısın ama denicem” dedim. 2 buçuk aydır her gün sabah 8 buçukta kalkıyorum, KodcuHerif.Com ve yazılım projesi ile uğraşıyorum. Gece yarısı 4-5 ‘te yatsam bile sabah 8 buçukta kalkıyorum.

Netice olarak yazılım öğrenmek istiyorsanız öğrenin gençler. Lakin benim Kodcu Herif olarak soru cevaplamaya başladığım günden beri anlatmaya çalıştığım şey, buna bir hevesle, çeşitli şekillerde gaza gelerek istemeyin. Gaz dediğin bir şekilde biter, sizin ihtiyacınız olan şey yazılım öğrenmek için sağlam nedenler. İçinizde “ben yazılımcı olup bir proje yapıcam ve onda başarılı olucam” yada “ben yazılımcı olarak iyi bir şirkette yönetici olarak çalışıcam” gibi hedefleriniz olmalı. O hedeflere de emin adımlarla yürümeniz ve asla vazgeçmemeniz gerekli 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir