Yazılım ile İlgili Web Sitesi Kurmak ve Başarılı Olmak

Yazılım ile İlgili Web Sitesi Kurmak ve Başarılı Olmak

Yazılım ile İlgili Web sitesi kurmak ve başarılı olmak isteyen bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamünaleyküm, merhabalar. Küçük yaştan beridir hayalimdir site kurmak. Hal böyle olunca 20-25 liraya bile alınan bir domain’in benim için çok başka bir anlamı oluyor. Tasarım konusunda aşırı seçiciyim, 2-3 ay bile bekleyebilirim siteyi tam olarak açmak için. 1 hafta kadar önce domain’i satın aldım. Fakat daha hosting’im yok. Sadede geleyim.
Programlama dersleri vermek istiyorum. Hem birilerine bir şeyler öğretmek hoşuma gidiyor, hemde yazdıkta tekrar etçem, araştırmam gerekecek bununda bana katkısı olacak. Site tutmasa bile bana yinede kârı var yani. Ne gibi farklılıklar önerirsiniz sitenin tutması için? Bu konuda tecrübeniz var, neleri yapmamamı, neleri kesinlikle yapmamı önerirsiniz. Bu alanda çok site var, başarılı olmak için ne gibi bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz. Teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP:

Kodcu Herif ‘in kuruluş mantığındasın yani =) Dediğin gibi kaybedeceğin bir şey olmayacak ama kazanacağın en kötü ihtimalle bilgi olacak, ki bilgi en büyük kazançtır. Genel anlamda güzel bir soru ve cevaba geçelim.

Web Sitesi Kurmak

Web sitesi kurmak aslında günümüzde o kadar da zor bir şey değil. Hazır scriptler ile kısa sürede bir web sitesi kurmak mümkün. Fakat tasarımsal ve özellik açısından biraz araştırma, bilgi gerekli. Çünkü sadece hazır temaların ve eklentilerin sunduğu imkanlar ile sınırlı kalmak fark yaratmanıza engel olur.

Diğer yandan her ne kadar blogspot gibi siteler ile hazır site kurmak da mümkün olsa da yönetimi tamamen sizin elinde olan bir sitenizin olması taraftarıyım. Bu nedenle hosting hesabı almak daha mantıklı olur. İlk etapta düzgün bir hosting firmasından, düşük bir paket alın, daha sonra sitenin ihtiyaçları arttıkça hosting paketini yükseltirsiniz.

Vazgeçmeyin

Vazgeçmeyinİnternette sürekli araştırma yapıyorum. Dolayısıyla karşıma bir sürü yazılım ile ilgili web sitesi çıkıyor. İlk konularına bakıyorsun, “bu yazılım diliyle ilgili her şeyi anlatıcaz, hatta ilerleyen derslerde bunu bile yapıcaz” gibi çok büyük hedefler ile çıkıyorlar yol. Sonra bir bakıyorsun en fazla 2-3 ay ilgilenmiş ve bir daha yeni anlatım, konu hazırlamamış. Buradan da anlaşılıyor ki yola çıkarken ciddi beklentiler ile yola çıkılıyor ve bir kaç ay geçtikten sonra beklentilerin karşılanmadığını görünce vazgeçiyorlar.

Aslında bu durumu yadırgamıyorum, çünkü bende bir çok sitemde bunu yaşadım. İlk etapta aklına bir fikir geliyor, o fikir harika bir fikirmiş gibi görünüyor, kısa sürede sitenin çok fazla ziyaretçi alacağını, belkide ciddi paralar kazanacağını zannediyor yada düşünüyorsun. Fikri hayata geçiriyorsun fakat bir kaç ay geçmesine rağmen ne adam gibi ziyaret ediliyorsun nede adam gibi para geliyor. Sonra boşa vakit harcadığını düşünmeye başlıyor ve fikirden soğumaya başlıyorsun. Sonuç olarak da o fikir ile uğraşmaktan vazgeçiyorsun.

Dolayısıyla bu yapılmaması gereken en önemli şeydir. Eğer bir fikriniz varsa, o fikir ile ilgili olumsuz her şeyi düşünüp göze alarak yola çıktıysanız, çıktığınız yoldan asla dönmeyin. Belkide beklentilerinize tam ulaşacak iken vazgeçmiş olabilirsiniz.

Yazılım Diline Karar Verir

Öncelikle hangi yazılım dilini öğrenmek/öğretmek istediğinize iyi karar verin. Ardından o yazılım dili ile alakalı sağlam kaynaklar bulun. O kaynaklarda anlatılanları olabildiğince iyi anlamanız ve benimsemeniz, defalarca örnekler çözmeniz gerek. Ancak bu sayede anlattıklarınız doğru ve anlaşılabilir olur.

O yazılım dilini anlatmaya temelinden başlayın. Anlaşılır ve açıklayıcı örneklerin anlatımını yapın.

Empati Yapın

Ciddi sorunlardan biri bu. Yazılım bilip, yazılım ile ilgili bilgi veren arkadaşlar, kendileri bir şeyi bilince, herkes o şeyi biliyor zannedebiliyorlar. Bu nedenle bazı anlatımlarda direk sonucu anlatıyorlar. Fakat yapılması gereken olayın başından ve her daim hiç bilmeyen birinin anlayacağı şekilde anlatmak. Benim anlatımlarım bu yüzden uzun oluyor. Olabildiğince açıklayıcı, hiç bilmeyen birine anlatıyor gibi anlaşılır şekilde anlatmaya çalışıyorum.

Videolu Anlatım

Yazılım ile ilgili derslerin verildiği bir sitenin en etkili konuları videolu anlatımlardır. Çünkü basit bir şeyi dahi anlaşılır şekilde, yazarak anlatmak çok uzun bir konu olmasına neden olur. Buda zaten zor olan yazılım konusunu anlamayı daha da zorlaştırır.

videolu anlatımBen bu zamana kadar çok fazla videolu anlatım izledim. Hepsinde videolu anlatım yapmak çok basit gibi görünüyor. Fakat Kodcu Herif için çektiğim ilk videoyu yaklaşık 30 kere sıfırdan çektim. Diğer videolarda defalarca sıfırdan çekildi. Çünkü takılıyorsunuz, unutuyorsunuz, hiç ummadığınız bir hata çıkıyor, dışarıdan saçma sapan sesler gelebiliyor, dikkatinizi dağıtacak bir şey oluyor, o anda kullandığınız kelimelere dikkat etmeniz, yanlış bir şey söylememeniz gerekiyor, önceden anlatacağınız konuyu iyi çalışmış olmanız gerekiyor, bilgisayar ile alakalı o anda bir şey çıkıyor ve daha sayabileceğim bir dünya şey oluyor.

O gördüğünüz dersler 10-15 dakika civarı sürüyor ama 10-15 dakikadan daha fazla emek harcanıyor. Onun öncesi ve sonrası var. Bazen 10-15 dakikalık bir videonun hazırlanması 2-3 saat sürebiliyor. Benim bir hafta sonu sürekli videolu anlatım yapmaktan sesimin kısıldığını biliyorum =) O yüzden hiç ama hiç kolay bir şey değil ve beni bir kenara bırakın, videolu anlatım hazırlayan bir çok arkadaşa saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.

SONUÇ

KodcuHerif.Com ‘da yola çıkarken Android uygulama geliştirmeyi öğrenmeyi ve öğretmeyi hedefledim. Bu anlamda bir yazılım sitesi olacaktı. Bu nedenle ilk konular hep Android uygulama geliştirme ile alakalı. Fakat hiç hesapta olmayan gelişmeler KodcuHerif.Com ‘u bir yazılım sitesinden çok yazılım öğrenmek ve sektörel konularda bilgi almak isteyen kardeşlerimizin rehber sitesi haline geldi. Açıkçası ben yola çıkarken bunu öngörmüyordum. Kim bilir, belki Kodcu Herif ‘te sadece Android uygulama geliştirme dersleri veriyor olsaydım, şu anda bende bir çok yazılım sitesi sahibi gibi Kodcu Herif ile ilgilenmeyi bırakmış olacaktım …

Bir web sitesi kurmak ve başarılı olmak konusu ziyadesiyle uzun bir konu. Sadece yazılım ile alakalı bir web sitesi kurmak ve başarılı olmak konusunda en temel unsurlara değindim. Bu haliyle bile ziyadesiyle uzun oldu. O yüzden bir web sitesi kurmak ve başarılı olmak üzerine küçük bir yazı dizisi hazırlasam herkes için çok daha faydalı olacak 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir