Web Sitesi Kurmak İçin Hosting Hesabına Dair Bilgiler

Web Sitesi Kurmak İçin Hosting Hesabına Dair Bilgiler

Web sitesi kurmak isteyen kardeşimizin hosting konusundaki sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba kodcu herif abi ben kendimi gelistirmek adına html ile bir web sitesi kurmak istiyorum domaini aldim ancak hostingin hangisini secmeliyim bilmiyorum
Sitem kodlama ile ilgili egitim yazilari videolar olucak iste bunun icin ne kadar trafik olur web alani ne kadar olmali en ufak bir fikrim dahi yok aylik veri transferinden kasıtlari ne kullanicilara gonderdigimiz bilgiler yazilarmi ?
Birde hosting paketinde e posta sayisi vardi o e postalar bulten almak uye olmak icinmi yoksa kullanabilecegimiz mi  son olarak ftp hesaplari sayisi ve mysql sayisi 2 ydi yani 2 web sitesi mi kullanabiliyoruz kafam cok karisik sorumda hata varsa affola selametle…

CEVAP:

Kafamda deli sorular” diyorsun =) Sorularının her biri ayrı birer konu niteliğinde fakat ben özetleyerek, nokta atışı cevaplar vermeye çalışıcam =)

HTML Web Sitesi Kurmak

Öncelikle HTML web sitesi kurmak konusunu kesinlikle tavsiye etmiyorum kardeşim. Çünkü HTML dinamik bir kodlama dili değil, açılımı Hypertext Markup Language olan hiper metin işaretleme dilidir. Yani HTML bir sitede yönetim paneli yoktur. Bir ekleme, silme ve değişiklik yapmak istediğinde açarsın kod düzenleme programını, ekler, siler, değiştirir tekrar hosting hesabına yüklemek zorunda kalırsın. Günümüz şartlarında muazzam gereksiz ve uğraştırıcı bir iştir. Dolayısıyla hazır script yazılımları araştırmanı tavsiye ediyorum. Örneğin WordPress ‘i araştırabilirsin.

Hosting Hesabında FTP Bilgisi

HTML Web Sitesi KurmakHosting hesabı alırken bu ftp alanı ve transfer meselesi çok fazla kafaya takılır. Çünkü hosting fiyatlarını belirleyen temel unsurlar arasında FTP hesabının alanı ve aylık transfer kotası gelir.

FTP hesabının alanı, sizin o hosting hesabına yükleyeceğiniz dosyaların maksimum toplam boyutu anlamına gelir. Yani 1 GB FTP alanına sahip bir hosting hesabı alırsanız, o hosting hesabına toplamda 1 GB’den fazla dosya yükleyemezsiniz.

FTP hesapları sayısı da sizin açabileceğiniz web sitesi sayısı anlamına gelir. Genel olarak eklenebilecek domain sayısı ile açılabilecek FTP hesabı sayısı aynı olur. Fakat bazı hosting şirketleri ekleyebileceğiniz FTP hesabını 10 ya da limitsiz, domain sayısını 1 olarak belirtebilir. Bu şu anlama gelir; sadece 1 tane web sitesi açabilirsin, onun altına 10 ya da sınırsız sayıda web sitesi kurabilirsin. Dolayısıyla siz sadece kodcuherif.com diye 1 tane site kurarsınız, onun altına 10 ya da sınırsız sayıda sub domain ile yazilimci.kodcuherif.com, yazar.kodcuherif.com, girisimci.kodcuherif.com gibi FTP hesapları açıp siteler kurabilirsiniz.

Hosting Hesabında Trafik Bilgisi

aylık transfer limitiHosting aylık trafik meselesi ise, sizin hosting hesabınızın aylık maksimum veri transferi yapma limitinizdir. Yani sizin hosting hesabınızın aylık transfer limiti 10 GB diyelim. Gittiniz web sitenize 1 GB’lik video yüklediniz. 10 kişi o 1 GB’lik videoyu izler ya da indirirse sizin aylık transfer limitiniz dolar. Elbette transfer meselesi sadece sizin sitenizden indirilen şeyler konusunda geçerli değildir. Sizde hosting hesabınıza 10 GB’lik bir video yüklerseniz aylık transfer limiti yine dolar. Dolayısıyla trafik olayına web sitenizin veri alışveriş limiti diyebiliriz.

Ha, “benim web sitemde video yok, o yüzden düşük trafikli bir hosting hesabı alsam sıkıntı olmaz” şeklinde düşünmemekte gerekli. Çünkü bir web sitesinde kodların boyutundan tutun resimlere kadar her şey trafiğin harcanmasında rol oynar. Yani şu anda görüntülemekte olduğunuz sayfada yazıların, resimlerin ve kodların dahi bir boyutu vardır. Bu boyutların toplamı atıyorum 200 KB olduğunu düşünelim ve 1.000 kişi bu sayfayı görüntüler ise, 20 MB trafik harcanır.

Birde bir çok hosting şirketi sırf hosting hesabı almanız için “aylık trafik sınırsız” der. Bu ciddi bir yalandır ve böyle bir şeyi hiç bir hosting şirketi yerine getiremez. Dolayısıyla kullanım koşulları kısmına, küçük harflerle “sistem kapasitesini yüzde 25 ve üstünde tüketen web siteleri askıya alınır” şeklinde yazı koyarlar.

Hosting Hesabında Mail Bilgisi

Hosting hesaplarında genel olarak açabileceğiniz mail hesabına dair kotalar konulur. Bunun çokta fazla bir önemi yoktur. Çünkü genel olarak en düşük hosting paketlerinde maksimum 50 mail hesabı açabileceğiniz yazar. Bu da fazlasıyla yeter ve artar.

Bu mail hesapları genel olarak firmalar tarafından, prestij amaçlı tercih edilir. Yani info@kodcuherif.com, iletisim@kodcuherif.com (böyle mail hesapları yok gençler, bu hesaplara mail atmayın =) ) şeklinde mail hesapları açılır. Bir hotmail, Gmail hesabını hangi amaçla kullanıyorsanız bu mail hesaplarını da aynı amaçla kullanabilirsiniz. Tabi Hotmail ve Gmail gibi mail hizmetlerden en büyük farkı mail hesaplarınızı (program kullanmıyorsanız) daha az gelişmiş bir platformdan kullanıyorsunuz. Bunun yanı sıra sahip olduğunuz domainin ödemesini yapmazsanız ve başkası tarafından satın alınırsa o mail hesabını bir daha kullanamıyorsunuz.

Hosting Hesabında Veri Tabanı Bilgisi

Linux işletim sistemiHosting hesaplarında genel olarak MySQL ve MS SQL olmak üzere 2 veri tabanı seçeneği sunulur. Bunlarda da fiyat farkları ve kullanım imkanı kısıtlamaları söz konusu olabilir. Çünkü MySQL, genel olarak Linux işletim sistemi yüklü hosting hesaplarında kullanılır. Hem MySql hemde Linux işletim sistemi ücretsiz olduğu için MySQL veri tabanlı hosting hesapları da daha uygun fiyatlıdır ve daha fazla sayıda kullanma imkanı sunulur. Aynı zamanda bu tarz hosting hesaplarında PHP yazılım dili ile yapılmış web siteleri kullanılır.

MS SQL ise Microsoft tarafından geliştirilen, ciddi ücretlere satılan bir veri tabanıdır. Microsoft tarafından geliştirilen bir veri tabanı olduğu için yine Microsoft tarafından geliştirilen Windows Server işletim sisteminde kullanılır ve o da maliyetlidir. Dolayısıyla MSSQL veri tabanına sahip hosting hesapları ya daha maliyetli olur ya da daha az kullanım imkanı sunulur. Aynı zamanda bu tarz hoting hesaplarında da yine Microsoft tarafından geliştirilen ASP.Net yazılım dili ile yapılmış web siteleri kullanılır.

SONUÇ

Bu noktaya kadar hosting hesaplarına dair bilgiler verdik, sonuç kısmında ise amaca yönelik cevap verelim. Cevabın başında da belirttiğim üzere HTML bir web sitesi yapmayı zaten düşünme. Bunun yanı sıra hosting trafik ve FTP alanı nedeniyle de kesinlikle videoları hosting hesabına yükleme. YouTube ‘a yükle ve YouTube tarafından verilen kodları sitene ekle. Bu sayede hem YouTube ‘tan bir izleyici kitlesi edinme imkanına sahip olduğun gibi, reklamlardan para kazanma imkanına da sahip olabilirsin. Aynı zamanda hosting hesabının alan ve trafiğine tecavüz edilmemiş olur =)

Birde çekeceğin videolar konusunu bir kez daha düşün. Zira internet çok acımasız bir platform olabiliyor. Kişiler özellikle izleyecekleri eğitim videolarının doyurucu olmasını bekliyor. Doyurucu bilgi verebilmek içinde olaya hakimiyet gerekiyor. Dolayısıyla vereceğin eğitime dair ne kadar hakim olup olmadığını iyice bir gözlemle, ondan sonra kararını ver. Yoksa çok can sıkıcı tepkiler alabilirsin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir