Web Sitelerinin Çalışma Mantığı

Web Sitelerinin Çalışma Mantığı

Web sitelerinin çalışma mantığı ile ilgili soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Sorum çok basit, İnternet sitelerinin saniyeler süren içerik güncellemeleri(yani siteye herhangbir bişey ekleyip çıkarmaları) program derleyicileri üzerinden mi yapılıyor. Yada sitelerin bu kadar çabuk güncellenmesini neye bağlamak gerekir, (özellikle internet sitesi yapmak bu kadar zor iken)

CEVAP:

Güzel bir soru, her zaman olduğu gibi olabildiğince basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışalım.

Web Sitesi Çeşitleri

Web Sitesi Çeşitleri olarak iki çeşit web sitesi vardır;

Statik Web Siteleri; HTML, CSS gibi diller ile yapılır. Sadece bu dilleri kullanarak yaptığınız statik web siteleri ile siteye veri giremez, herhangi bir işlem yaptıramazsınız. Örneğin birisinin siteye üye olmasını sağlayamazsınız. Sadece görsel sitelerdir. Siteye bir şey eklemek, çıkarmak yada düzenlemek için ilgili dosyayı bir program ile açıp (bu Notepad, Dreamweaver yada başka programlar olabilir) istediğiniz işlemi yapıp, daha sonra yükleme yapmanız gerek.

Dinamik Web Siteleri; PHP yada ASP.Net ile yapılan sitelerdir. Dinamik Web Siteleri ile her türlü işlemi ve web sitesini yapabilirsiniz. Soruya vereceğimiz cevapta dinamik sitelerin çalışma mantığını anlatmak olacak.

Web Sitesi Çalışma Mantığı

Web Sitesi ÇeşitleriÖrnek olarak KodcuHerif.Com ‘u alalım. Bu örnek bütün dinamik siteler için geçerlidir. Dinamik bir web sitesi kurmak için mutlaka internete bağlı bir sunucuya ihtiyacınız var (bu statik web sitesi içinde geçerli). Aynı zamanda (sitenizin türüne göre) eğer site üzerinden veri girişi yapılacak ise birde veri tabanı gerekli.

Kodcu Herif bir veri tabanı kullanıyor. Bizim bu ve diğer yayınladığımız konular veri tabanında tutuluyor. Siz siteye bağlandığınızda kodlar vesilesiyle veri tabanında kayıtlı olan bilgiyi çekiyorsunuz.

Biraz daha teknik ve ayrıntı ile anlatacak olursak, siz yazılımcı tabiri ile “Client“sınız (ben bu tebiri “müşteri” anlamına geldiği için sevmiyorum, o yüzden “kullanıcı” diyelim). Bende Kodcu Herif ‘in hem admini hemde kullanıcısıyım. Admin olarak bir panele sahibim. Bu panelden ftp alanında yüklü yazılım dosyaları vesilesi ile konuları ve diğer gerekli verileri veri tabanına yükleyebiliyorum.

Daha sonra yine ftp alanında yüklü yazılım dosyalar vesilesiyle kullanıcılar bu verileri çekip, bilgisayarında görüntüleyebiliyorlar. Veritabanından hangi bilginin çekileceği ise linkler ile belirleniyor. Yani siz bu konunun linkini adres çubuğunuza yazma yada tıklamayla veri tabanından bu konuya ait bilgilerin bilgisayarınızda görünmesini talep etmiş ve çekmiş oluyorsunuz.

SONUÇ

Bu şekilde siteler çok kolay ve hızlı konu yayınlayabiliyor, içeriklerini güncelleyebiliyorlar. Olabildiğince basit ve anlaşılır şekilde mantığını anlatmaya çalıştım. Umarım anlaşılmıştır. Konuların veri tabanından çekilmesi için sorgu, içeriğin görüntülenmesi için izinler gibi unsurlara girsem kafa karıştıracak. Bu nedenle genel ve basit mantığı bilmek yeterli =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir