Web Programcılığını Seçip Yazılım Mühendisi Olunabilir mi?

Web Programcılığını Seçip Yazılım Mühendisi Olunabilir mi?

Web Programcılığını seçip yazılım mühendisi olup olamayacağını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi merhaba ben anadolu meslek lisesinde 10.sınıf bilişim öğrencisiyim . Benim amacım yazılım. mühendisi olmak . Web programcılığını seçip yazılım mühendisi olmak istiyorum . Ben lise2 ye kadar belge almadım . Normlde dersler iyi ama hep 67 falanla kaçırıyorum belgeyi. Benim sorum şu abi sana : Ben yazılım muhendisi olabilir miyim sence ? Bilgisayar derslerimde iyi. Ama 12.sınifta staj var o sıkıntı biraz.

CEVAP:

Güzel kardeşim, neden olamayasın… Ne güzel Anadolu meslek lisesinde bilişim öğrencisisin, web programcılığı seçeceksin, yazılım mühendisi olmak için önünde kayda değer bir engel yok.

Benim makalelerimde ve sorulara verdiğim cevaplarda şu idrak problemini bi aşsak her şey çok güzel olacak. Ben bu zamana kadar, çalışmak isteyen, okumak isteyen, bir şeyler başarmak isteyen hiç kimseye “sen yazılımcı olamazsın, yapamazsın, edemezsin” demedim. Fakat “abi ben matematiği ve İngilizceyi sevmiyorum, çalışmakta istemiyorum fakat yazılımcı olmak istiyorum” diyen kişiye “sen yazılımcı olamazsın” derim. Çünkü bu işin yapı taşları arasında matematik ve İngilizce var.

Tüm bunların yanı sıra, ben tecrübelerim ve gözlemlerim çerçevesinde kişilere tavsiyeler veririm. Benim sözlerim, görüşlerim ancak tavsiyeden ve tecrübelerim çerçevesinde öngörüden ibarettir. Uyulması gereken kurallar değildir.

yazılımcı olabilir miyim?Dolayısıyla sırf tepki göstermek için mabadını parçalayan kişiler, KodcuHerif.Com ‘daki her biri 1.000 civarı kelime barındıran 500 civarı makalem arasından olumsuz kelimeleri cımbızlayıp bana gelmesin. Ben her önüne gelene “yazılımcı olabilirsin” diyeceksem burada neden yüzlerce soruyu tek tek okuyup, cevaplamak için saatlerimi harcıyorum… “Ben matematikten nefret ediyorum, İngilizceden de zerre anlamıyorum, yazılımcı olabilir miyim?” diye soran birine “tabi aslanım, senden yazılımcı olmayacakta kimden olacak, elbette olabilirsin” ya da “abi yazılımdan zerre anlamıyorum, şöyle bir program yapmak istiyorum” diyen birine “hiç sorun değil, şimdi başlasan haftaya yaparsın” desem, sözüne güvenilir ve tepki göstermek için mabadını parçalayanlar için çok daha fazla mı kıymetli biri olucam… Yalanlar söyleyerek kıymet görenlere gösterilen kıymette yalandır gençler. Benimde böyle bir kıymete hiç bir zaman ihtiyacım olmadı. Ben her daim şerefsiz elde edilen başarılar yerine, şerefli elde edilen başarısızlıkları tercih ettim.

KodcuHerif.Com bugün, zor bir kategoride, binlerce takipçiye ulaştıysa, her gün KodcuHerif.Com ‘a 1.000 ‘den fazla kişi geliyorsa bu dürüstlüğün, özverinin ve iyi niyetin eseridir. İlk günden itibaren söylediğim gibi, yalanlar duymak isteyen, boş hava gazları ile şişirilmek isteyen KodcuHerif.Com ‘a gelmesin, Kodcu Herif ‘i takip etmesin. Çünkü zaten fazlasıyla boş umutlar vererek insanların hayal kırıklığına uğramasına neden olan kişiler var ve ben onlardan biri olamıyorum. Neyse, mevzu nereden nereye geldi, cevabın özünü sonuçta verelim…

SONUÇ

Cevabın geneli, bu zamana kadar gelen sorularda “yazılımcı olabilir miyim?“, “yapılabilir mi?” gibi sorulara ve cevaplara yönelik olduğundan mevzu farklı bir yere kaydı. Zaten cevap basit, elbette olabilirsin. Fakat dikkat edilmesi gereken temel konu derslerine daha fazla vakit kaybetmeden çeki düzen vermen. Henüz bir şeyleri kaçırmış değilsin ve bu dakikadan itibaren düzenli olarak çalışıp notlarını yükseltmen durumda önünde bir engel yok.

Unutmaman gereken bir diğer mesele ise, yazılım mühendisliği ya da üniversitede başka bir bölüm seçerken “bunun bilgisayar dersleri iyi, o zaman bunu alalım” diye bakmazlar. Genel not ortalamana ve üniversite sınav sonucuna bakarlar. Dolayısıyla sadece bilgisayar derslerinin iyi olması yeterli değil, diğer derslerine de gerekli hassasiyeti göstermelisin.

Staj meselesine de neden takıldığını anlamadım. Neticede staj dediğin süreç eğitimin ve öğrenmenin bir parçası. Mesleğini tecrübe etmek için güzel bir fırsat. Bu süreci hem eğitim hemde tecrübe açısından olabildiğince verimli geçirmek senin elinde 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir