Veritabanı Programcılığı Dalı

Veritabanı Programcılığı Bölümü

Veritabanı Programcılığı Dalına gitmeyi düşünen bir kardeşimizin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Selamün aleyküm abim. Sana birkaç sorum var. Abi ben şuan 9. Sınıfa gidiyorum (Mesleki ve Tekniki Anadolu Lisesi) seneye alan tercihi yapacağımız zaman Anadolu Tekniğe geçip oradaki Veritabanı Programlamacılığı bölümünü seçmek istiyorum. Abi ilk önce lisede öğreneceğim bilgiler nasıl olacak yani az mı çok mu olacak ve hangi kodlama dillerini öğreceğim? Liseden sonra ODTÜ’ deki Programlamacılık bölümünü çok istiyorum. Sence şimdilik kendi başıma hangi kodlamaları öğrenmeye başlayabilirim, hangisi daha kolay olur. Çünkü kodlama hakkında çok bir bilgim yok. Senin rehber videolarından yararlanabilir miyim? Şimdiden zaman ayıracağın için çok teşekkür ederim abim.

CEVAP:

Veritabanı Programcılığı

Veritabanı programcılığı dalı, adından da anlaşılabildiği gibi veritabanı ile alakalı bütün konuları ele alır. Yani veritabanı yazılımsal kurulumu, veritabanıyla ilgili donanımsal kurulumu, sorguları (kodlaması), hata mesajları ve hata giderme, optimizasyon yani sistemin hızlı ve daha az yük altında çalışması için gerekenler, yedekleme, veritabanı oluşturma, sistem bakımı gibi veritabanı ile ilgili hemen hemen her konu görülmektedir.

Programlama dili öğrenmek konusunda ise C# öğretiliyor diye biliyorum. Veritabanı programcılığı okuyan bir kardeşimde zaten sorusunda bunu belirtmiş: C Sharp Öğrenme Dışında Hangi Dilleri Öğrenmeliyim? , ki zaten sorusu da senin soruna benziyor. O yüzden o konuyu da okumanı tavsiye ederim.

Veritabanı ProgramcılığıBilgilerin azlığı çokluğu konusunda bir şey söylemek zor, çünkü bu tamamen sana, gittiğin okula ve hocalara bağlı. Veritabanı ile ilgili çok şeyde öğrenebilirsin, hiç bir şeyde öğrenmeden mezun da olabilirsin. Sınavlara ezbere çalışır, geçersin, sonra kısa sürede ezberlediklerini unutursun. Okul dandiktir, genel olarak öğrenciler derslere hevesli değildir, dersler verimli ilerlemez. Hocalar çok fazla öğretmeye meyilli değildir, anlatır anlatır geçer, öğretmek için elinden geleni yapmaz. Bu unsurlar belirler bir kişinin okulda neyi öğrenip neyi öğrenmeyeceği.

ODTÜ Programcılık bölümünde okumak istiyorsan benim tavsiyem veritabanı programcılığına değilde web programcılığı bölümü daha doğru ve uygun olur. Çünkü veritabanı programcılığı bölümünde ağırlıklı olarak programlama dili değil veritabanı ile ilgili konular göreceksin. Dolayısıyla gördüğün programlama dili de çok büyük bir ihtimalle sadece veritabanı ile ilgili olacak.

Örneğin okulda C# göreceksin fakat C# ile ilgili her şeyi görmeyeceksin. Yani bir C# projesinde veritabanına nasıl bağlanılır, hangi kodlar yazılır, C# formdan veritabanına bağlantı kurma yöntemleri, C# formdan veritabanına veri girme, silme, düzenleme gibi konular göreceksin. Dolayısıyla C# ile gördüklerinde sadece veritabanı ile ilgili olacak, ki sadece bu bilgiler senin C# ile ilgili öğrenmen gerekenlerin yüzde 20-30’u olacak.

SONUÇ

İlla veritabanı programcılığı istiyor ve alternatif programlama dili öğrenmek istiyorsan, veritabanının en çok kullanıldığı alanlar olan Web Programlama dillerine yönelmeni tavsiye ederim. Yani ASP.Net ve PHP.

Benim videolarımı izleyerek kayda değer bir yere varamazsın =) Çünkü ben video hazırlamaya vakit ayıramıyorum. Çok ciddi vakit gerektiren bir iş videolu ders hazırlamak. Siz onu 10-15 dakikada izliyorsunuz ama o videonun hazırlanması en az 2-3 saati buluyor. 1 videoyu 10-15 kere sıfırdan çektiğimi biliyorum =) Yok hata olur, yok o esnada kapı çalar, yok dışarıdan saçma sapan bir ses gelir dikkatin dağılır, yok bilgisayarda o esnada bir şey çıkar, hepsinden ziyade doğaçlama yani önceden planlanmamış şekilde anlatım yaptığından bir kaç saniyelik takılma oldu mu yanar gider video. Montaj olayını da çok sevmiyorum zaten. Yinede elimden geldiğince ayda 1 yada 2 video hazırlamaya çalışıyorum ve çalışıcam. Fakat benim videolu derslerime bel bağlamayın 😉

Soruna verdiğim bu cevaptan sonra veritabanı programcılığından hemen vazgeçme, web programcılığı bölümü okuma gibi bir düşüncenin doğması söz konusu olsa bile yine de iyice bir araştır. Kafana en çok hangisi yatıyorsa ona göre karar ver 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir