Türkiye ‘nin Bilişim Alanındaki Yeri

Türkiye 'nin Bilişim Alanındaki Yeri

Kodcu Herif olarak, yazmaya başladığımız günden itibaren Türkiye ‘de bilişim alanındaki sorunları açık bir dille ele aldık ve almaya devam ediyoruz. Bazı haber sitelerinde devlet yetkililerinin “70 bin yazılımcıya ihtiyacımız var” şeklindeki haberlerinden, müşteri kazanmak için “6 bin TL maaş alacaksınız” diyen kurslardan, yabancı ülkelerdeki kişilerin bir proje yapıp iyi paralar kazanmasından ve daha bir çok unsurdan gaza gelip bilişime yönelen çok ciddi bir kesim var.

Bizde Kodcu Herif olarak sürekli bu işlerin güllük gülistanlık olmadığını, görünen yada gösterilen tablonun özellikle Türkiye ‘de toz pembe değil aksine karanlık bir tablo olduğunu anlatıyoruz. Bu uğurda bazı kendilerine takılan toz pembe gözlüklerin aslında yalan olduğunu söylememizden rahatsız olan kişiler bizi soğutmakla hitam ettiği dahi oldu =)

OECD Raporu Yayınlandı

Araştırma ve GeliştirmeGeçtiğimiz günlerde Kodcu Herif olarak bizim bu zamana kadar yazdıklarımızı ziyadesiyle destekleyen nitelikte bir rapor, Türkiye ‘nin de üyesi olduğu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü yani OECD tarafından yayınlandı. İlgili rapor Ar-Ge yani Araştırma ve Geliştirme konularında Türkiye ‘nin 46 ülke arasındaki konumunu gözler önüne seriyor.

Araştırma ve Geliştirme çalışmaları, bir ülkenin yazılım, teknoloji, bilimsel ve benzeri alanlarda yaptığı çalışmalardır. Eğer bu alanda ne kadar çok yatırım ve destek söz konusu ise, bir ülkenin gelişmesinin ve kalkınmasının yanı sıra, yazılım, teknoloji, bilimsel alanlarda çalışmalar yapan kişilerin de iş bulması ve iyi paralar kazanması daha kolaydır. Aksi halde ülkenin gelişmesi ve kalkınması alternatif unsurlara bağlıdır ve bu asla Ar-Ge çalışmaları kadar verimli olmaz. Bunun yanı sıra yazılım, teknoloji, bilimsel alanlarda çalışmalar yapanlar ideal paralar kazanamaz. Aynı Türkiye ‘nin içinde bulunduğu durumda olduğu gibi… Şimdi OECD ‘nin raporuna göre maddeler halinde Türkiye ‘nin durumuna bakalım;

OECD Raporuna Göre Türkiye ‘nin Durumu

*Türkiye Ar-Ge ve teknolojide 46 ülke arasında ya ortalamanın altında yada son 5’te yer alıyor.

*Türkiye, nitelik sahibi 500 üniversite sıralamasında, bilimsel yayınlarda, merkezi ülkede olan ticari marka sayısında ve üçlü patent başvurularında yine son 5’te yer alıyor.

*Türkiye, kamu ve özel sektör Ar-Ge harcamasında, Ar-Ge harcaması yapan 500 büyük şirket baz alındığında ortalamanın altında.

*Yayınlanan raporda, Türkiye ‘nin yeni bir buluş yaparak kurulan şirketlere dair verisi bulunmuyor.

*Türkiye ‘de girişimde bulunmak (iş kurmak) isteyenlerin risk sermayesi oluşturma ve girişim yapma kolaylığı söz konusu olduğunda en son 5 ülke arasında yer alıyor.

*Türkiye yüksek öğretim harcamalarında yine ortalamanın altında.

*Yüksek öğretim görmüş kişiler, 15 yaş civarındakilerin bilim performansı, bilim ve mühendisliklerde ki doktora mezuniyeti açısından yine Türkiye son 5 ülke arasında.

*Türkiye ‘nin 2023 ‘te Ar-Ge yatırım hedefi yüzde 3, ki bu Avrupa ortalaması. Lakin bu hedefe ulaşma ihtimali en düşük ülke konumunda.

*Türkiye, özel sektör Ar-Ge çalışmalarına en az destek veren 11 ülke arasında.

Raporun Aslında Anlatmak İstediği

Ar-Ge 'ye yatırımBuradaki raporda yer alan rakamlar ve unsurlar size biraz yabancı birazda sizinle alakalı gelmese de doğrudan bilişim sektörü ile ilgilenen, bilişim sektöründe bir şeyler yapmak isteyen, bilişim sektöründe maddi imkansızlıklardan yakınan herkese hitap ediyor.

Bir ülkede Ar-Ge ‘ye yatırım ve destek olunması demek, bilişim sektöründe daha fazla istihdam sağlanması demektir. Bilişim sektörü bünyesinde daha fazla istihdam sağlanması demek, günümüzde olduğu gibi bilişim alanında iş verenlerin “ben bin TL maaş veriyorum koçum, işine gelirse, dışarıda bir sürü iş arayan var” deme rahatlığına sahip olamaması demektir. Bu rahatlığa sahip olamayan iş verenler, nitelikli bilişim çalışanı bulmak için daha iyi maaşlar vermek mecburiyetinde kalır.

Bunun yanı sıra, Ar-Ge ‘ye yatırım yapılması demek, sizin yaptığınız bir bilişim ile alakalı projeye daha kolay destek alabilmeniz demektir. Projeniz desteklendiği için daha kolay büyür. Büyüyen projeler istihdam sağlar. Yani projede çalışması için yazılımcılar, grafikerler ve benzeri alanlarda çalışanlar işe alınır. Bu sayede yazılımcılar, grafikerler ve benzeri alanlarda çalışanlar çok daha kolay iş bulmasının yanı sıra çok daha yüksek ücretler alır.

SONUÇ

Bu rapor vesilesi ile rahatlıkla görüldüğü ve anlaşıldığı gibi ülkemizde Ar-Ge ‘ye olan yatırımın düşüklüğü, bilişim sektöründe çalışmanın, iyi ücretler kazanmanın ve iş kurmanın ne kadar zor şartlarda gerçekleştiğini ziyadesiyle ispatlıyor. Hal böyle olunca günümüzde olduğu gibi bir sürü yazılımcı, grafiker ve benzeri bilişim işleri ile uğraşanlar ya işsiz kalıyor yada hak ettiği ücretten çok daha düşük şartlarda çalışıyor.

İster bir iş arayan, isterse bir proje yapan yada bilişim alanında iş kurmak isteyen olun, raporun da gözler önüne serdiği üzre bilişim alanında ideal şartlarda çalışmak yada başarıya ulaşmak konusunda diğer ülkelere nazaran ciddi dezavantajlar söz konusu. Bu nedenle yurt dışında proje yapanların kısa sürede ciddi paralar kazanmasına, çalışanların yüksek maaşlar almasına bakarak hayaller kurmamakta ve beklentiler içine girmemekte fayda var.

Kodcu Herif olarak bu zamana kadar, hep çizilmeye çalışılan toz pembe tabloyu çıkar amacı güdülerek kişileri kandırmak olarak görüp bundan rahatsız olduk ve toz pembe gösterilen tablonun karanlık gerçeklerinden bahsettik, bahsetmeye devam edeceğiz. Umarız ülkemiz ideal şartlara ulaşır ve KodcuHerif.Com ‘da Türkiye ‘de bilişim alanında rahatlıkla başarılı işler ortaya çıkarılabileceğine dair yazılarda yazarız…

Raporun ayrıntılı hali buradadır;

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir