Reklamsız ve Satışsız Projelerin Gelir Modelleri

Reklamsız ve Satışsız Projelerin Gelir Modelleri

Bir internet sitesinden veya mobil uygulamadan para kazanmanın bilinen en popüler birkaç yöntemi vardır. Bunlardan ilk akla gelenler, reklam, üyelik ve uygulama içi satışlar. Genel olarak reklam ve uygulama içi satışlar olunca, reklamsız ve uygulama içi satışları olmayan büyük projelerin akıllarda “ulan bunlar parayı nereden kazanıyor…” şeklinde soru işaretleri bırakıyor.

Günümüzde en popüler, reklamsız, üyelik ve uygulama içi satışları olmayan büyük projeler denildiğinde aklımıza ilk olarak dünya çapında kullanılan online iletişim uygulaması WhatsApp ve ülkemiz çapında popüler mobil öncelikli ikinci el ilan uygulaması LetGo geliyor.

WhatsApp ‘ın dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Bu da demek oluyor ki muazzam bir sunucu masrafı söz konusu. LetGo’nun WhatsApp ‘a nazaran kullanıcı sayısı Google Play Store ‘da 10 milyon olarak görünse de, işin içine diğer işletim sistemleri girince 50 milyon civarında. WhatsApp kadar olmasa da LetGo ‘nun da ciddi bir sunucu masrafı söz konusu. Buna ek olarak sürekli TV’de ve internette reklamlarının dönmesi çok büyük reklam giderinin olduğunu gösteriyor.

Zurnanın pırt dediği yer olan kısmı için biraz kafa yoralım ve “bu büyük projeler nereden para kazanıyorlar da bu kadar çok para harcayabiliyorlar?” sorusuna göz fırlatalım. Bu sayede reklam, üyelik ve uygulama içi satışlar dışında bir projeden elde edilebilecek çıkarlar konusunda da sahibi olabiliriz.

İleriye Yönelik Yatırım

İleriye Yönelik YatırımHemen hemen bütün kullanıcılar reklamları sevmez. Fakat reklam bir projenin veya girişimin hem gelir elde etmesi hem de adını duyurması için en temel unsurları arasında yer alır. Diğer yandan bir proje yeterli bilinirliğe ve kullanıcı sayısına ulaşmadan çok fazla reklam yayınlarsa, yeterli bilinirliğe ve kullanıcı sayısına ulaşması çok zorlaşır. Yani reklamlardan kayda değer için kayda değer kullanıcı sayısına, kayda değer kullanıcı sayısına ulaşmak için mümkün olduğunca reklam yayınlamamak gereklidir. Dolayısıyla bu durum iki ucu boklu değnektir.

WhatsApp ve LetGo örneği dışında, YouTube örneği de mevcut. Zira YouTube, Google tarafından satın alındıktan sonra yıllarca reklam yayınlamadı. Üstelik internetin en popüler video yükleme ve izleme sitesi olduğu için, dünyanın en fazla sunucu masrafına sahip sitelerinden biriydi. Öyle ki yıllık hiçbir geliri yokken yüz milyonlarca dolar gideri vardı. Sonradan Google AdWords reklamları yayınlayarak çok ciddi paralar kazanmaya ve video yükleyenlere dahi para vermeye başladı. Buna benzer olarak UzmanTV, Sahibinden gibi çok örnek saymak mümkün.

Her biri ilk etapta tamamen iken belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra reklam yayınlayarak ve proje içi özellik satışları yaparak çok ciddi paralar kazanmaya başladılar. Dolayısıyla günümüzde reklamsız, üyelik ve uygulama içi satışı olmadan hayata geçen projeler için ileriye yönelik bu tarz planlar içinde olduklarını söylemek mümkün.

Veri ToplamakBilgi çağında yaşıyoruz. Büyük firmalar artık pazarlama politikalarını Neuro Marketing (Nöro Pazarlama) ile şekillendiriyor. Yani sizin satın alma alışkanlıklarınızı analiz edip, ona göre pazarlama teknikleri geliştirerek nokta atışı pazarlama stratejileri oluşturuyorlar. Dolayısıyla bilgi para kadar değerli.

Pek çok internet sitesi ve mobil uygulamada sizlerin yaşınızı, cinsiyetinizi, konumunuzu, ilişki durumunuzu ve diğer bilgileri alır. Bu bilgileri de etkili pazarlama teknikleri oluşturmak için kullanılır.

Bu nedenle reklamsız, üyelik ve uygulama içi satışları olmayan büyük projelerin amacı olabilir. Bu verileri ya kendileri kullanabilir ya da kullanacak olan kişilere satabilir. Tabi bu yasal değil. Zira kişisel bilgiler kullanıcıların izni olmadan kullanılamaz ve bir başkasının kullanımına sunulamaz. Fakat bu tarz şeyler alenen yapılmadığından ve büyük şirketler ile yapıldığından çokta bilinmez. Bilinse dahi kayda değer bir sonuç çıkmaz. Öyle ki facebook ‘un kullanıcı verilerini büyük şirketlere sattığına dair çıkan haberler sonuçsuz kaldı.

İleride Satma Planı

İleride Satma PlanıBu misyon ile yola çıkan pek çok girişim bulunuyor. Bazı girişimciler projeyi olabildiğince büyütüp, yeterli büyüklüğe ulaştığında satıyor.

Bir projenin hızlı büyümesinde olması önemli role sahip olduğundan, hızla büyüyen proje hatırı sayılır ücretlere satılıyor. Bu sayede reklamlardan, üyelik ve uygulama içi satışlardan kazanılan paradan çok daha fazlasını tek seferde kazanmak mümkün olabiliyor.

Tabi bu tarz satışların akabinde, satın alan firma hemen bir gelir modeli hayata geçiriyor ve ya reklam yayınlamaya, ya üyelik ve uygulama içi satışa başlıyor ya da her ikisini hayata geçiriyor.

Sonuç

Netice olarak şöyle bir gerçek var; Hiçbir girişimci, kendisine ciddi maddiyat ve zaman kayıplarına neden olacak bir girişimi hayata geçirmez. Mutlaka kimsenin görmediği, arka planında o girişimden bir çıkarı veya ileriye yönelik çıkar elde edeceğini düşündüğü bir planı vardır.

Öyle ki, tüm yatırımcılar bir projeye yatırım yapmadan önce projenin gelir modelini öğrenerek ve yatıracağı parayı ne kadar sürede çıkarıp kâra geçeceğine bakarak yatırım yapar.

Elbette bazı idealist girişimciler para kazanmayı ikinci plana atıp, tamamen insanlığa faydalı olacak girişimler hayata geçirebilir. Fakat her projenin bir gideri olduğu için mutlaka bir gelire ihtiyaçları vardır ve ihtiyaç duydukları geliri bağış toplayarak sağlarlar. Aksi halde uzun yıllar ayakta kalamaz ve yok olmak zorunda kalırlar.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir