PHP’de Hangi Kodu Nerede Kullanabilirim?

PHP'de Hangi Kodu Nerede Kullanabilirim?

PHP’de hangi kodu nerede kullanabileceğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Şimdi ben HTML ve CSS kursuna gittim öğrendim fakat php’de öğrenmek istiyorum ama kursuna gitmeden.Şimdi Kitap olsun Video olsun Eğitim setlerinde bakıyorum Php’yi anlatıyorlar böyle kod şşöyle yazılıyor diye.Kodları anlatıyorlar tanıtıyorlar ama anlattıkları kodun site tasarlarken nerede kullanılacak ne için kullanıcaz onu söylemiyorlar.Yani kodları ezberlesem bile nasıl kullanıcağımı bilmiyorum.Ben bunu nasıl öğrenebilrim ?

CEVAP:

PHP Kodu Kullanma

HTML ve CSS kursuna gidip, PHP’yi kitaptan öğrenmeye çalışmak, motosiklet kursuna gidip, araba kullanmayı kitaptan öğrenmeye çalışmak ile neredeyse aynı şey. Çünkü kolay olanı kolay öğrenebileceğin şekilde, zor olanı zor öğrenebileceğin şekilde hareket ediyorsun. HTML ve CSS ‘i kitaptan öğrenip, PHP için kursa gitmek daha mantıklı.

PHP Kodu KullanmaHTML ve CSS hiyerarşiye sahip bir yapıdır. Yani sitenin altında görünmesini istediğin bir şeyi üste, üstünde görünmesini istediğin bir şeyi alta yazamazsın. Ayrıca her zaman en içte olan kod geçerlidir.

Benim PHP ‘de sıfırdan bir proje geliştirmişliğim yok, ben ASP.Net yazılımcısıyım. Fakat bir çok script nedeniyle PHP ile de yıllardır haşır neşirim. ASP.Net ve PHP dinamik bir yapıdır. Kodu yazdığın dosyada, HTML ‘e nazaran nerede yazdığının çok önemi yoktur. “<?php  ….. ?>” arasında olduğu sürece dosyada istediğin yere yazabilir ve çağırabilirsin. Önemli olan HTML ve CSS kullanarak o PHP kodunu nerede gösterdiğindir.

SONUÇ

Aslında bu tarz temel ve can alıcı noktaları kitap olsun, görsel eğitim seti olsun yada başka bir kaynak olsun belirtmeleri gerekir. Kursların en büyük avantajı da budur. Bazen kafanıza önemli bir soru takılır (bu soruda olduğu gibi), o soruya cevap bulamadığınız sürece diğer verilen bütün bilgileri anlamazsınız. Kurslarda ise bu tarz önemli soruları hocalara sorma ve kısa sürede cevap alma şansınız var.

Sana tavsiyem temel kodların mantığını öğren, echo, print, if, else, for, try, catch vs. gibi. Zaten PHP öğrenmeye çalışıyorsun ve PHP’nin açık kaynak kodlu bir yapısı olması senin için çok ciddi avantaj. Çünkü ASP.Net ‘te yapılan bir projenin çıktısı alındığında kodlar şifrelenir ve “cs” dosyası yoksa neyin nasıl yapıldığına bakılamaz ve düzenleme yapılamaz. PHP ‘de ise “neyi, nerede, nasıl yapmış” gibi bakma ve düzenleme imkanı var. Bu nedenle internette bulunan yüzlerce hazır scriptten basit yani karmaşık olmayan (WordPress ‘i henüz inceleme, çünkü kendisi çok gelişmiş ve çözmesi zor) bir hazır script indir ve kodlarını incele. Neyi, nerede, nasıl yapmış öğren. Hatta öğrendiklerinden yola çıkarak değişiklikler yapmaya çalış 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir