Girişimcilerin 10 Amansız Korkusu

Girişimcilerin 10 Amansız Korkusu

Girişimcilik özellikle internetin ve teknolojinin hayatımızda ciddi bir yer alması vesilesi ile son yıllarda çok tercih edilen bir kariyer seçeneği haline gelmeye başladı. Özellikle haberlerde sürekli okuduğumuz “bu girişimde bulundu hayatı kurtuldu“, “parasız, zavallının tekiydi, girişimci olup 2 senede kral oldu” gibi haberler okuyarak girişimcilik için bir çok kişinin ağzının suyu akar oldu. Hatta başarılı girişimcilere baktığımızda, karizma, korkusuz, kendinden emin, bilge tavırlar içinde olmaları “Heyt beah!” dedirtiyor.

Fakat bir çok girişimcinin içten içe beslediği, girişimi hayata geçirene kadar ki süreçte içini kemiren korkuları var. Bakalım neymiş bu korkular…

Ya Başarısız Olursam

Hiç bir girişimin başarı garantisi yoktur. Her girişim başlangıçtan hayata geçirilene kadar bir planlama ve çalışma süreci geçirir.

İlk olarak girişime dair fikir akla geldiğinde dünyanın en mükemmel fikri gibi gelir. Eksiklikleri, zorlukları, sorunları düşünülmez. Yavaş yavaş o girişimi hayata geçirmeye yönelik adımlar atıldıkça eksiklikleri, zorlukları ve sorunları düşünülmeye başlar. Düşündükçe de başarısız olma korkuları gün yüzüne çıkar.

Ya Haklı Çıkarlarsa

girişimin başarısız olmasıProje Fikrinize Olumsuz Tepki Almanızın 7 Nedeni yazımızda da değindiğimiz gibi girişimde bulunulmak istenilen proje yada fikre dair sürekli birileriyle konuşuruz. Birilerinin sürekli bize “mükemmel bir fikir, bunu yaparsan kesin çok kazanacaksın” demesini bekleriz. Fakat bu çok büyük oranda böyle olmaz.

Mutlaka beyan edilen fikir yada projeye dair “olmaz bu, tutmaz, boşa vakit harcarsın, gir bir işe, hem sigortan işlesin hemde ay sonu garanti maaşın gelsin” şeklinde cevaplar alınır. Bu tarz cevapların alınması da, girişimin başarısız olması durumunda kişilerin “ben sana demiştim, beni dinlemedin, ben haklı çıktım” şeklinde söyleneceği anlamına gelir.

Zaten inanılan, başarıya ulaşılacağı düşünülen, bu uğurda ciddi emekler harcanmış bir girişimin başarısız olmasının yarattığı büyük hayal kırıklığı ziyadesiyle moral bozacak iken, birde bu tarz serzenişler adamı depresyona sokar. Dolayısıyla daha girişimi hayata geçirmeden, başarısız olma ihtimali ve birilerin gelip serzenişte bulunma korkusu girişimcinin içini kemirir.

Ya Para Kazanamazsam

Bir girişimin başarılı olma kıstaslarından biri kazandığınız paradır. Birine gidip “benim girişimimde 20 eleman çalışıyor” dediğinizde “iyi, hayırlı olsun” derler geçerler. Fakat “benim girişimim bana ayda 20 bin TL kazandırıyor” dediğinizde “vay! Helal olsun” şeklinde cevap verirler. Dolayısıyla para bir başarı sembolü haline gelmektedir.

Bunun yanı sıra girişimin para getirmesi, girişimin hayatını belirler. Bir şirketin dolayısıyla girişimin ilk kuralı para kazanmaktır. Para kazandığı sürece girişim hayatına devam eder. Eğer kazanmıyor ise bu o girişimin daha fazla yaşamasının anlamı olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla para kazanamama ihtimali girişimcinin büyük korkuları arasındadır.

Ya Ülkede Sıkıntı Çıkarsa

Türkiye ‘de yaşayan insanlarız. Her an diken üstünde oturmaya alıştık. Doğal afetler, terör olayları, savaşlar, siyasi olaylar, toplumsal olaylar, ekonomik krizler derken, en kral Hollywood aksiyon filmleri bile bize 0-3 yaş bebek TV programı gibi gelir hale geldi.

Bir girişim her ne kadar sağlam olsa dahi, girişimcinin girişimini hayata geçirdiği, en kırılgan dönemde ülke çapında bir sıkıntı çıkarsa bundan zarar görmekten korkar.

Ya Doğru Proje Değil ise

İlk etapta mükemmel bir fikir gibi gelen girişim fikri ve projesi, zamanla hayata geçirmeye dair adımlar atılmaya ve projeyi etrafındakiler ile paylaşıp onlardan da olumsuz tepkiler alınmaya başlandıktan sonra yavaş yavaş tereddütler başlar. “Acaba gerçekten doğru proje değil mi… Bu projeye harcadığım vakti başka projeye ayırsam kazanma şansım daha fazla olur mu…” gibi düşünceler içten içe yoğunlaşır.

Bu korku çoğu zaman büyük bir hata olan, bir projeyi bitirmeden başka bir projeye başlamaya ve bir kısır döngüye dönüşerek hiç bir projeyi bitirememeye neden olur.

Ya Zaman Kaybediyorsam

girişimi hayata geçirmekDoğru proje olup olmadığı korkusuyla bağlantılı olarak, girişimi hayata geçirmek için zamanı boşa harcadığı korkusu yer alır. Özellikle eğitim ve diğer durumlar nedeniyle bir girişimi hayata geçirmek için uygun şartlara 30 ‘lu yaşlara yakın bir dönemde ulaşılmış olunur. Bu dönemde de artık evinizi, barkınızı kurma, düzenli bir hayata geçme dönemidir. Bu da bir girişimi hayata geçirmek için çok fazla zamanınızın olmadığı anlamına gelir.

Dolayısıyla uğraşılan bir projenin, doğru proje olup olmadığı, bu nedenle zaten kısıtlı olan vaktin boşa harcandığı korkusu ciddi bir korkudur.

Ya İş Aramak Zorunda Kalırsam

Girişimcilik, kendi işinin sahibi olarak, başkasının işinde çalışmayarak para kazanmak demektir. Bu doğrultuda çoğu girişimci bir kişinin yanında, patron yada yönetici güdümünde çalışmayı sevmeyen, girişimci olup kendi sistemini kurmak isteyen kişilerdir.

Eğer girişim başarılı olmaz ise bu girişimcinin hayatını devam ettirebilmek için en son isteyeceği şey olan birisinin yanında çalışması gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla patron olmayı hayal ederken, başkasının işi için çalışan olup, hiçte sevmediği şartlarda çalışmak zorunda olmaktan içten içe korkar.

Ya Tekrar Para Bulamaz isem

Bir girişimi hayata geçirmek için iyi kötü bir sermaye gereklidir. Kimi bir şeyler satar, kimi yıllarca çalışır biriktirir, kimi de başka yollar ile temin eder ve girişimi hayata geçirir. Girişimin getiriden çok götürüsünün olması yada paranın doğru şekilde idare edilmemesi sermayeyi tüketir. Bu da girişimin batması ve elde hiç para kalmaması anlamına gelir.

Gerçekten girişimcilik ruhuna sahip biri, girişimi başarısız olsa dahi tekrar girişimde bulunmaktan vazgeçmez. Fakat tekrar girişimde bulunmak için, tekrar para bulma korkusu yaşar.

Ya Tekrar Destek Olunmaz ise

doğru projeElbette bir proje fikrini beyan ettiğinizde sadece olumsuz tepkiler alınmaz. Çoğu zaman girişimcinin, girişimini ilk defa hayata geçirecek olması nedeniyle “bir görelim, bir denesin, bakalım, belki başarılı olur, daha önce denemediği için bilemeyiz” düşüncesi ile yakın çevresi girişimciye maddi yada manevi olarak destek olabilir.

Bu maddi yada manevi destek ile hayata geçirilen bir girişimin başarısız olması durumunda tekrar destek alamama korkusu vardır. Çünkü başarısız girişimden sonra tekrar bir girişimde bulunmak isteyen girişimci, kendisine ilk girişimde destek verenlerin “daha önce denedin, gördük, olmadı, daha fazla uğraşma” demesinden korkar.

Ya El Aleme Rezil Olursam

Bir girişimde bulunduğunuz zaman elbet bunu tanıdıklarınız, tanıdıklarınızın tanıdıkları duyacak, bilecektir. Girişiminizin başarısız olması durumunda ise her daim kötü örnek olarak hafızalarda yer edilecektir. Çünkü zaten bir girişimde bulunmaya çoğu kişi olumsuz bakmaktadır.

Başka bir girişimci bir girişimde bulunmaya dair fikir beyan ettiğinde hemen akıllara sizin başarısızlık ile sonuçlanan girişiminiz gelecek ve örnek gösterilecektir. “Bak Ayşe hanımın oğlu Ahmet iş kurdu, batırdı. Sende git bir işte çalış, ay sonu maaşını al, sigortan işlesin, onun gibi olma” gibi örneklerde her daim üzülesi ve kötü örnek olarak gösterilen kişi olmaktan korkulur.

SONUÇ

Girişimciliğin temelinde risk almak vardır. Risk almakta cesaret gerektirir. Eğer korkularınız var ise bu sizin girişiminize dair artılar kadar eksileri de düşündüğünüzü gösterir. Dolayısıyla bu bir anlamda olumlu denebilecek bir durumdur.

Tek ihtiyacınız olan şey cesarettir. Kaybetmekten korkmayın, korkularınızın denemenize engel olmasından korkun. Dünya üzerindeki bütün başarılar korkup yapmayanlara değil, cesaret edip yapanlara aittir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir