Eğitim Sistemi Yüzünden Okulu Bırakma Noktasına Gelmek

Eğitim Sistemi Yüzünden Okulu Bırakma Noktasına Gelmek

Eğitim sisteminde yaşadığı sıkıntılar yüzünden okulu bırakma noktasına gelen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba sevgili abicim.Yaşım 21 muhtemelen büyüksün.Abi dememin umarım sakıncası yoktur.Neyse konuya geleyim.Lise döneminde sözelim iyiyken o dönem sağolsun sistem sayısal bölüme(fen bilimleri) atmıştı beni.İlk bilgisayarıma da o dönem kavuştum.Bi süre kuru kuruya kullandım falan.Geçen süre zarfında oyun yapımına merak sardım.Öyle olunca C diliyle haşır neşir oldum.Gittim bide java kastım.Her ikisinide orta-üst düzeyde biliyorum şuan.Tabi bunlar olurken bi yandan üniversite kazandım.Yazılımcı olayım derken -Animasyon bölümü geldi şansıma.Gitmek zorundaydım,gittim bölüme.Html öğrettiler,3d modelleme biliyorum 5 senedir,bilmediğim hiçbişey öğretmediler.Üstüne tasarım yaptırdılar,WORD de yazıyla anlat dediler.Kendi çabalarımla website kurmayı öğrendim.Üniversite’nin 2’nci senesi WORD’den gına geldi isyan ettim,hocayla tartıştım.Böyle tasarımmı öğretilir dedim.Sınıfta kaldım.Tek başına oyun yapacak kadar bilgim var,ama onu ne piyasaya sürecek kadar birikimim ne de etrafım var.Okulu da bıraktım gibi.Şu an zor durumdayım,işsizim.Bundan sonra ne yapabilirim bilmiyorum,çaresizim.Tavsiyelerine ihtiyacım var abicim.Ne yapmalıyım bundan sonra?

CEVAP:

Yaş 30’a geldi, bu nedenle abi demende sıkıntı olmasa gerek =) Çok sakat bir konu başlığı oldu. Çünkü eğitim sistemi ile ilgili sıkıntılara girildi mi değil makale, kitap yazmak mümkün. Bu nedenle biraz daha soruna yönelik cevap vererek sorunun çapını küçültmeye çalışıcam.

Okulu Bırakma Noktasına Gelmek

Öncelikle “okulu bıraktım gibi” sözünden henüz okulu bırakma gafletini gerçekleştirmediğini anlıyorum. Çok şükür ki böyle bir hata yapmamışsın (umarım). Çünkü bizim ülkemizdeki sisteme kızarak hareket edecek olursan ne adam gibi bir eğitimin olur nede adam gibi bir işin olur. Gittiğiniz okullara adam gibi eğitim alacağınız beklentisi içinde giderseniz çok sıkıntılar yaşarsınız. Aynı şekilde iş dünyasında da her şeyde mantık ararsanız bir noktadan sonra okulda olduğu gibi işi bırakma noktasına gelirsiniz. Fakat aralarındaki en önemli fark, bir işten ayrıldıktan sonra başka bir işe girip hayatınıza devam edebilirsiniz ama okuldan ayrıldıktan sonra bunu telafi etmek zordur.

Eğer standart bir üniversitede okuyorsanız, okula tamamen diploma alma aracı gözüyle bakmanızda fayda var. Daha öncede benzer sorularda söyledim; Bir şeyden vazgeçerken sadece artılarına odaklanmayın. “Okul berbat, eğitim sistemi rezalet, hocalar sıkıntılı. O yüzden okulu bırakıyorum” gibi nedenlerle okulu bıraktınız diyelim, peki ya sonra? Elindeki lise doplamasıyla ne yapacaksın… Vasıfsız eleman ilanlarına bakarsın ancak. Artık asgari ücretten bile fazla para vermeyi düşünmeyen firmalar üniversite mezunu eleman arıyorlar. Çünkü piyasa işsiz üniversite mezunu dolu. Açık konuşayım, ben olsam bende asgari ücretle çalışmaya razı bir dünya üniversite mezunu varken, gidip lise mezunu bir kişiyi işe almam. Çünkü üniversite insana belki eğitim anlamında olmasa da kişisel olarak çok şey katıyor.

Acımasız bir gerçek var gençler; Size iş verecek firmalar sizin mezuniyet durumunuza bakarak hareket ederler. Belki çok düzgün bir insan olabilirsiniz, o işle alakalı kendinizi bireysel olarak iyi geliştirmiş olabilirsiniz, aslında hak ettiğiniz yerden çok daha iyi yerlerde olabilecek bir yapınız vardır fakat bunlar size adam gibi maaş ve iş verecek firmalar için diplomadan sonra gelen kriterler.

Genel olarak yaptığım gibi yine kendimden örnek vereyim. Benim tanıdığım firma sahibi arkadaşlarım bana “senin gibi elemanım olacak paraya para demem” diyorlar. Çünkü kendileri ile uzun süredir iletişimim var, beni az çok tanıyorlar, neler yapabileceğimi biliyorlar. Fakat adam gibi maaş ve iş imkanı sunan firmalarda kendinizi iyi tanıtma imkanınız yok. Verirler iş ilanı, onlarca, yüzlerce kişi başvurur, işe alacak olan kişide sizin ilk olarak mezuniyet durumunuza bakar. Mezuniyet durumunuz istedikleri gibi değil ise sizin ne kadar iyi biri olduğunuzun bir önemi yoktur. Mezuniyet durumunuz istedikleri gibi ise bu sefer sizin ne kadar iyi biri olduğunuza bakarlar.

SONUÇ

Eğitim sistemini bardak olarak düşünecek olursak, rahatlıkla söyleyebiliriz ki bardak çatlak. Fakat bardak çatlak diye su içmekten vazgeçme lüksünüz yok. Geleceği düşünerek hareket etmek zorundasınız. Eğer babanızın fabrikası yoksa yani garanti bir iş durumu söz konusu değilse, o zaman firmaların isteklerine göre hareket etmek zorundasınız. Firmalarda diploma ve kaliteli eleman istiyor. Yani siz memnun olsanız da olmasanız da S.S. kanunları geçerli 😉

Netice olarak okulu kesinlikle bırakma. Mümkünse 4 yıllığa uzatmaya çalış. Ha mümkün değilse de en kötü ihtimalle 2 yıllığı bitir ve kendini alanında olabildiğince bireysel olarak geliştir. En azından bitirdiğin bölümle alakalı girdiğin bir işte beklentileri fazlasıyla karşıla. En doğru ve sağlam çözüm bu olacaktır. Bireysel olarak bir şeyler üretmeye de çalış. Kim bilir, hayatın ne getireceği belli olmaz. Belki bireysel projelerin ile hayat karşına bazı güzel fırsatlar çıkarır. Fakat bu varsayıma göre hareket edemezsin ve her şeyden önce “ne mezunusun?” diye sorulduğunda “üniversite mezunuyum” diye cevap verebilmelisin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir