Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Kriter

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Kriter

Bir web sitesi kuracaksınız. Sitenin büyüklüğü yada küçüklüğü fark etmeksizin neticede buna bir emek harcayacaksınız. Dolayısıyla bunun için en önemli olan unsurlardan biri de hiç şüphesiz domain yani alan adı seçimi olacak.

Peki bir web sitesi için ziyadesiyle önemli olan bu domain seçimini neye ve hangi kriterlere göre yapmak gerekiyor? Domain seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Gelin bu meseleye beraber göz fırlatalım…

Uzantının Önemi

Domain alırken belkide en önemli unsurların başında uzantı meselesi gelir. Biri size gelip, uzantı belirtmeden “abi çok güzel bir site var, adı Kodcu Herif, mutlaka ziyaret etmeni tavsiye ediyorum” dese, sizde siteyi ziyaret etmek istediğinizde direk KodcuHerif.Com şeklinde yazıp ziyaret etmeyi düşünürsünüz.

Diğer yandan KodcuHerif.Com ‘u ziyaret ettiniz ve çok beğendiniz. Aradan bir kaç gün geçti ve tekrar ziyaret etmek istediniz ama aklınızda sitenin adresi değil sadece “Kodcu Herif” adı kaldı. Tekrar ziyaret etmek istediğinizde büyük oranda KodcuHerif.Com yazmaya çalışırsınız.

Çünkü ilk akla gelen uzantı “.com” dur. Eğer bizim sitemiz “.com” uzantılı değilde “.net” uzantılı olsaydı, bir çok kişi karşısında ya başka bir site görecekti yada o alan adı ve uzantısında bir site olmaması durumunda bizim sitede bir sorun olduğunu ve ulaşılamadığını düşünecekti. Dolayısıyla her anlamda bir ziyaretçi kaybı söz konusu olacaktı.

Elbette bazı alan adları vardır ki, “.com” uzantısını ikinci plana atabilirsiniz. İkinci plana atma nedeninizde arama motorlarında üst sıralarda olma şansıdır. Bu nedenle “.com” yerine .net, .org gibi diğer popüler uzantılar tercih edilebilir. Fakat bunun içinde hatırı sayılır bir domain olması gereklidir.

Fikir Vermeli

Domain alırken hangi alanda web sitesi kuracağınız çok önemlidir. Alacağınız domain, kuracağınız web sitesine dair ilk duyulduğunda fikir verebilmelidir. Örneğin teknoloji sitesi kuracaksınız diyelim. Buna gidip de nalbur ile alakalı bir isim değil, pek tabi teknoloji ile alakalı bir isim seçmeniz gereklidir. Yani bir kişi, sizin sitenizden başka bir kişiye bahsettiğinde, o kişi sitenizin ne ile alakalı olduğuna dair fikir sahibi olabilmelidir.

Tabi alan adı, web sitesi ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağlamayan fakat başarılı olan web siteleri de vardır. Bunun en başında Google gelir. Google.com bir arama motorudur fakat Google kelimesi arama ile alakalı bir kelime değildir. Hatta hiç bir anlamı yoktur. Google ‘ın yaratıcıları isim arayışı içine girerken, bir sürü arama sonucu vermesinin bir göstergesi olarak, matematikte 10 üzeri 100 anlamına gelen Googol ismini düşünmüşler. Fakat Googol ‘u tahtaya yazarken yanlış yazıp Google yazmışlar ve bu anlamsız kelimenin çok hoşlarına gitmesi neticesinde Google olmasına karar vermişler.

Aslında Google ‘ın yaratıcıları da her ne kadar arama motoru ile alakalı bir isim koymamış olsalar da, onlarda isim arayışı içerisine girerken site ile alakalı bir fikir sahibi olunabilecek isim düşünmüşlerdir. Elbette sizin elinizde Google gibi hangi ismi koyarsanız koyun başarılı olma potansiyeli yüksek bir ürün olmadığını düşünecek olursak, Google ve benzeri örneklere çok takılmayıp, site ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağlayacak bir isim aramakta fayda var.

Arama Motoru Kriteri

Arama Motoru KriteriHazır Google demişken, bir web sitesinin en büyük ziyaretçi kaynağının arama motorları olduğunu da unutmamak gerek. Sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan SEO yani arama motoru optimizasyonunda da domain çok önemli bir kriterdir. Öyle ki üst sıralarda olunması istenilen bir kelime sizin alan adınızda yer alıyorsa, o kelimenin alan adında olmayan sitelerden bir kaç adım öndesiniz demektir. Bu nedenle fikir sahibi olunması açısından önemli olduğu gibi SEO açısından da ziyadesiyle önemli bir unsurdur.

Türkçe Karakter Meselesi

Hepimiz Türkçemizi seviyoruz, dikkat edilmesini ve doğru şekilde kullanılmasını istiyoruz. Fakat maalesef hemen hemen herkes biliyor ki Türkçe karakterler domain konusunda sıkıntılı. Her ne kadar Google bu konuda bize sıkıntı çıkarmasa da, yani “yazilim” diye arattığınızda bunu “yazılım” yazmışsınız gibi sonuçlar çıkarsa da domain alırken tek düşünülmesi gereken unsur arama motorları değil.

Arama motorları kadar yine kişileri de, onların web sitenizden bahsedeceklerini, arkadaşları arasında telaffuz edeceklerini hatta yazarken hata yapma ihtimallerini de düşünmeniz gerek. Mesela kendimizden örnek verelim; Bizim sitemizin alan adı KodcuHerif.Com. Biz bunu YazilimciHerif.Com yapabilirdik. Hatta “kodcu” kelimesine nazaran “yazılımcı” kelimesi ile daha fazla arama sonuçlarında çıkma imkanına sahip olabilirdik. Fakat söylenmesi ve yazılması açısından sıkıntılara gebe bir isim olurdu.

Çünkü biri arkadaşına siteden bahsetmesi durumunda “yazılımcıherif.com” değil “yazilimciherif.com” demek zorunda kalırdı. Diğer yandan “yazilimci” yazmak yerine olması gerektiği ve alışılagelmiş şekilde “yazılımcı” yazılma ihtimalinden dolayı hatalar meydana gelebilirdi. O yüzden hem telaffuz hemde yanlış yazılma sıkıntısının yaşanmaması için Türkçe karakter sıkıntısı barındırmayan KodcuHerif.Com ‘u tercih ettik. Ha site ile ilgili fikir sahibi olunmasını da düşündük, orası ayrı tabi…

Akılda Kalıcılık

Elbette bir çok kişinin tahmin edeceği gibi alan adının fikir sahibi olması kadar akılda kalıcı olması da çok önemlidir. Bu anlamda yine “Fikir Vermeli” maddesi devreye girer. Örneğin bir teknoloji sitesi ziyaret etmeyi düşündüğünüzde aklınıza hemen adında teknoloji ile alakalı isim sahibi siteler gelir. Aynı şekilde sitenizi aklına getiren bir kişi de “nasıl yazılıyordu?” diye düşünmemesi gereklidir.

Yazım Şekline Dikkat

Teknolojinin gelişmesi, yaygınlaşması, teknolojiyi dışarıdan alan bir ülke olmamız ve dışarıdaki ülkelerin ülkemizde satılan ürünler için Türkçe karaktere çok önem vermemesi bazı yazım farklılıklarına neden olmaktadır. Örneğin hemen hemen herkesin akıllı telefonunun klavyesinde Türkçe karakter sıkıntısı görülmektedir. Bu nedenle bir çok kişi kısaltmalar ve Türkçe karakter barındırmayacak şekilde yazılar yazarlar. Hatta bu durumu abartıp Türkçe karakter sıkıntısı yaratmayan K harfi yerine sırf okunuşu benziyor diye farklı olmak için Q harfini tercih edenler de vardır.

Fakat bu olay domainlerde kesinlikle tercih edilmemelidir. Yani “teknoloji” yazmak yerine “teqnoloji” yazarsanız, birisi sitenizden bahsederken “k ile değil, q ile” diye düzeltmek zorunda kalır. Aynı zamanda yine alışkanlıktan dolayı “teqnoloji” değil “teknoloji” yazar. Arama motorları açısından da sıkıntıdır. Dolayısıyla her anlamda sorunludur, uzak durulması gereklidir.

Uzunluk

domainDomain bir web sitesi için çok önemli bir unsur. Öyle ki web sitesinin her anlamda kusursuz olmasını isteyen kişiler, başkası tarafından alınmamış, boşta duran bir domaine 20 küsür TL vermek varken, başkası tarafından alınmış bir domaine binlerce, onbinlerce hatta milyonlarca TL para verebiliyor. Bu nedenle domain ticareti çok yaygındır. Satılması muhtemel domainleri, hiç kullanmayıp, sadece satmak için alan bir sürü kişi vardır. Buda uygun domain bulma konusunda ciddi sıkıntılara neden olur. Hatta ilgili alanda domain bulma sorunu nedeniyle uzun domainlere mahkum olma durumu dahi söz konusu olabilir.

Fakat bir alan adı için önemli kriterlerden biri de kısa olmasıdır. Bu kriter akılda kalması ve sorunsuz yazılması açısından önemli olduğu gibi SEO içinde önemli bir kriterdir. Zira SEO ‘da linklerin kısası makbuldür. Benim tavsiyem 10-15 karakteri geçmemesi gerektiği yönünde.

Çizgilere Takılmayın

Yazım şekline dikkat dedik ama bu kuralı tam anlamıyla uygulamamamız gereken bir nokta var, o da “-” işareti kullanılarak yazılması gereken kelimeler. Örneğin teknolojinin hayatımıza girmesi ile yeni yeni kelimelerde hayatımıza girdi. Bunların arasında E-Ticaret kelimesi geliyor. E-Ticaret kelimesindeki “E” harfi Elektronik olarak kullanılmakta yani “Elektronik Ticaret” anlamına gelmektedir. Doğru yazılması, anlam bütünlüğünün bozulmaması adına web siteniz için e-ticaret şeklinde isim seçmeniz sıkıntılara yol açabilir. Örneğin “enharikae-ticaret.com” yerine “enharikaeticaret.com” seçilmesi akılda kalıcılık ve yazım şekli açısından daha uygundur.

Aranma Hacmi

En yararlılarından birini sona sakladık =) Aslında arama motoru kriteri ve Türkçe karakter meselesi maddelerinde buna değindik. Fakat ayrı bir şekilde ele almakta fayda var. Yine sizin en hatırı sayılır ziyaretçi kaynağınızın arama motorları olduğunu, arama motorları da domaininde yer alan kelimeye sahip siteleri üst sıralara çıkardığını düşünecek olursak, alan adınızda yer alacak kelimenin arama hacmine bakmanızda da fayda vardır. Bunu da yapabileceğiniz yer Google ‘ın reklam programı olan AdWords ‘ün kelime aracıdır.

SONUÇ

Günümüzde maalesef yukarıda sıraladığımız kriterlere uygun, düzgün bir alan adı aramak ve bulmak, samanlıkta iğne arayıp bulmak ile neredeyse aynı. Çünkü çok fazla kullanmayıp sadece satmak için alan adı alan kişi var. Bu kişilerin çoğu da “belki voleyi vururum” düşüncesi ile alan adlarına yüzlerce, binlerce TL para yatırıp bunun karşılığını alamıyor. Netice olarak siz çok güzel proje için bir alan adı ararken, bulduğunuz alan adlarının dolu olduğunu görüyorsunuz ve alan adının sahibinin çekeceği veya çektiği çok yüksek fiyattan dolayı o alan adını alamıyorsunuz. Bu nedenler ile çok iyi düşünmeli ve karar vermelisiniz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir