Bir Yazılımcının Hayatını Psikolojik Olarak İnceleme

Bir Yazılımcının Hayatını Psikolojik Olarak İnceleme

Merhabalar bugün ele alacağımız bu konu aslında birçok yazılımcı arkadaşımızın ilgisini çekeceğini varsayıyorum. Çünkü Bir yazılımcı kendi psikolojisini pek zaman sorgulamaz, sorgulamaya vakit bulamaz da o yüzden.  

Şimdi öncelikle bir yazılımcının hayatını ele alalım. Öncelikle bu yazılımcımız gerçek bir kişidir ve o kişinin yaşadığı sorunları ve yaşam stilini ele alacağız. Korkmayın yahu çok ağır bir şey değil bu yazdığım yazı. Azıcık geyik azıcık da okuduğum kitapların bana öğrettikleri ile anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bir yazılımcı hayatını kısaca özetlemek gerekirse;

  • * Eğer daha amatör ise, uyku düzeni normaldir değil ise günde yaklaşık 4-6 saat uykuya hasrettir.
  • * Amatörler daha çok Sosyal ortamı olan insanlardır, Gönül vermiş insanlar ise daha az sosyaldir fakat sosyal ortamlarda bazen sıkıntı çekebilirler.
  • * Psikopatolojisine(duygu, düşünce ve davranış bozukluğu ) bakılacak olur ise, bu tür kişilerde ileri seviye yazılım ile ilgilenen insanların mekanikleşmiş beyin yapıları genelde bu tür bozukluklara neden olabilir.
  • * Senior General ünvanına erişmiş kişilerin anladığıma göre daha çok hem sosyallik üzerine hem de yaptığı işi üzerine oldukça başarılı oldukları göz önünde bulundurulabilir.

Yazılımcının PsikolojisiYukarıdaki maddeler halinde sıralanmış olan özellikler genelde mevcuttur. Tabii bu kişinin sosyal düşüncelerine ve aile ortamına bağlı olaraktan istisnai durumlarda değişebilir.

Bir yazılımcının gün boyunca bir uygulama, yazılım kodları vb. şeylerle uğraştığını düşünsenize bu adam günde en fazla kaç saat uyumuş olabilir? Belki 5 saat belki de 8 saat.

Bu yazılımcı arkadaşımız bu şekilde günde 8 saat boyunca sadece bir şey yapmaya odaklanabildiğini düşünebilir misiniz? Bana göre normal bir insan bile bir işe en fazla 45 dakika ile 1,5 saat düzenli odaklanabilir. O da 20-25dk’da bir belli aralar vererek.

Mesela ben bir şeye odaklanmak için hep ya “Deep Vocal House, Nirvana, Rock “müzik ya da duruma göre daha yavaş müzikler dinleyerek konsantrasyon sağlayabiliyorum. Çünkü biliyorum ki benim de aklımda birazcık tahta eksik. Gülücük gülücük gülücük.

Biliyorum konu psikolojiden birazcık saptı fakat bu olayları da anlatmakta yarar var diye düşündüm.

Şimdi Psikoloji ’ye yani işin sıkıcı yanına dönecek olursak,  bir yazılımcı beynini şöyle açıklayabiliriz.

  • * Mekanize çalışan bir Algoritmik düşünce yapısı,
  • * Okuma, Yazma ve geliştirme becerisi,
  • * Düşünce sisteminin sonsuz olduğuna inanan,
  • * Odak sorunu yaşayan kişilerde genelde çabuk görülen davranış bozukluğu,
  • * Sosyalojik olarak kısıtlı içine dönük yaşam ya da tam aksi şekilde.

Tabii maddeler uzmanlarına sorulacak olursa daha da genişletilebilir.

Yazılım hayatı aritmetik iç içe bir yaşam gerektirir. Mesela bir kapıyı açmak için anahtar gerekir anahtarı takmak için bir güç gerekir, Takılan anahtarı çevirmek için fiziksel bir güç gereklidir, Çevirdikten sonra kapıyı açmak için yine bir fiziksel güç gereklidir, hani şu dizilerdeki iç içe diziler olan recursive Array gibi.  Yani yazılımcı önce ana iskeleyi oluşturur, Sonra üstüne bir pencere, sonra kapı, sonra vb. özellikler eklemeyi bilen bir robotik zekâlı da diyebilir bir yapıya sahiptir sıralı bir zekâları vardır.

Aslında bu yazıyı uzatmak istiyordum fakat şöyle bir şey yapmak istiyorum bu yazı dizisini her hafta bir parça olarak yazmak istiyorum. Çünkü araştırma yapmak lazım.

Esenle Kalınız bu yazının devamını beklemeniz dileğiyle… İyi çalışmalar

Ufuk Bağcı
Ufuk Bağcı
21 / Bodrum / Öğrenci / Fotoğraf
Ufuk Bağcı Facebook Profili
Ufuk Bağcı Twitter Sayfası

Kodcu Herif 'te Bilgini ve Tecrübeni Paylaşmak İçin Tıkla

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir