Bir Siteyi Kopyalamak ve Değiştirmek

Bir Siteyi Kopyalamak ve Değiştirmek

Bir siteyi kopyalayıp, değiştirip, farklı bir site gibi yayınlamanın mümkün olup olmayacağını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Bir sitenin tamamını kopyalayıp, sitenin sahibinin “benim sitemi değiştirmiş” diyemeyeceği kadar değişiklik yapıp yayınlayabilir miyim? Ya da (örnek üzerinden soracağım) *****.com sitesindeki tüm şarkı sözlerini kendi şablonumla hazırladığım farklı bir siteye kopyalayabilir miyim? Hatta yeni eklenenleri senkronize olarak alsam güzel olur. Detaylı teknik bilgiye ihtiyacım var. Teşekkürler.

CEVAP:

Bir Siteyi Kopyalamak

Bahsettiğin şey XML dosyası ile veri aktarımı ve site kopyalama programları ile mümkün. XML dosyası ile sitedeki içeriklerin kopyalanması için site sahibinin buna imkan tanıyan bir XML dosyası sunması, içerikleri kopyalayacak sitede o XML dosyasındaki verileri okuyup, siteye entegre edecek bir yapı oluşturması gerekiyor. Bu yöntem en çok e-ticaret sitelerinin kullandığı bir yöntemdir. Bayilik veren e-ticaret siteleri, sattıkları ürünlerinin daha çok satılması için başka e-ticaret sitelerinin ürünlerini eklemesine imkan tanır.

Diğer yandan kopyalama işlemi programlar ile de yapılabilir fakat programlarda sadece siteyi tarar ve web tarayıcısının ulaşabildiği dosyaları kopyalar. Dolayısıyla pek işine yaramaz. Zaten o programların mantığı, sevilen bir sitenin bilgisayara kopyalanması, internet olmadığında da o sitede gezme imkanı sunması için yapılmıştır.

Çok şükür ki tek engel, sitelerin XML dosyası sunma gereksinimi ve site kopyalama programlarının hem bütün dosyalara hem de veri tabanına ulaşamaması değil. Başka ve çok daha önemli engellerde var. Onlara göz fırlatalım.

Site Kopyalama Sorunları

site kopyalamaDünyanın en büyük arama motoru Google ve ziyaretçilerinin çok büyük bir kısmını Google sayesinde kazanır. Yani siteniz ve sitenize ait bağlantılar Google ‘da üst sıralarda değil ise, kayda değer bir site olamazsınız. Google ‘ı sevmek için en iyi nedenlerden biri, üretime ve emeğe değer vermesidir. Bununla kalmayıp (ç)alıntı içerik sahiplerini cezalandırmasıdır.

Ha, diyeceksin ki “şarkı sözleri siteye ait değil, şarkıyı yapan kişiye ait. Bu nedenle onlarda (ç)alıntı“. Bu açıdan bakıldığında doğru fakat şarkı sözlerini internette yayınlanacak hale getirmek ve düzenlemekte, bir üretim ve emek demektir. Google ‘da, internette yer alan bir içeriği ilk yayınlayan siteyi üretim yapan ve emek veren olarak kabul eder. Dolayısıyla o site Google gözünde daha değerlidir. Söz konusu içeriğin bir makale ya da şarkı sözü olması Google için fark etmez.

Diğer bir mesele, bir siteyi, site sahibinin “benim sitemi değiştirmiş” diyemeyeceği kadar değiştiremezsin. Mutlaka site içerisinde unutulan bölümler olacaktır. Zaten bir siteyi baştan sona değiştirmektense sıfırdan yapmak çok daha kolaydır.

SONUÇ

Aklıma bundan yıllar önce Turkcell ‘in sitesini kopyalayan yabancı bir şirket geldi. Olay fark edilince siteyi kısa sürede kapatmak zorunda kaldılar =)

Netice olarak kayda değer ve başarılı işler yapmak, emek ve üretmek gerektirir. Kolay ve kestirme yollardan bir yere varılamaz. Bu şekilde bir yere varabilmek mümkün olsaydı, KodcuHerif.Com ‘da 600’e yakın, her biri 500 ‘den fazla kelimeye sahip, her biri ile ortalama 2 saat uğraşılan makaleler yazmak yerine, bilişim alanına yönelik sitelerden yazıları kopyala/yapıştır yapardık =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir