Android İşletim Sistemini Tanıyalım

Android İşletim Sistemini Tanıyalım

Kodcu Herif olarak ilk işimiz günümüz popüler ve en çok uygulama geliştirmeye heves edileni olan işletim sistemine giriyoruz.

Android deyince aklımıza mobil cihazlarda yani cep telefonu ve tabletlerde kullanılan işletim sistemi aklımıza geliyor.

Android, Open Handset Alliance ve bağımsız bir grubu tarafından geliştiriliyor. Şimdi “ Google değil miydi lan?” diye bir soru sorabilirsiniz. Evet Android Google’ın fakat içinde Google abininde bulunduğu Open Handset Alliance adı verilen bir birlik Android’in geliştirilmesinde önemli rol alıyor. Bu birlikte Google abinin yanı sıra HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Sprint, Nvidia ve Wind River Systems gibi billurlu şirketler var.

Her şeyden önemlisi Android’te bir Google Play adında bir mağaza olması ve bu mağazaya herkesin, ücretli yada ücretsiz, oyun ve uygulama geliştirmesine imkan tanıması. Hele ki son bir kaç yılda Android’te uygulama geliştirip paranın dibine vuran kişilerin haberlerini okudukça iştahın kabarmaması elde değil. Piyasa mobil uygulama veya oyun yapıp hayatını kurtarmak, patron mabadı yalamaktan kurtulmak isteyen kodlamacı kardeşlerimle dolu. Bu yüzden bir zamanların en çok ilgi görülen yada Windows Programlamanın yerini mobil programlama aldı.

Tabi mobil uygulama deyince sadece Android var demek yanlış, Android’in yanı sıra iOS ve Windows Mobile var fakat 2014’ün 2. çeyreği raporuna göre Android şu anda piyasanın yüzde 85’i gibi çok büyük bir kesimine hakim. Hal böyle olunca Android’te hedeflenen kişi sayısına ulaşmak daha kolay.

Daha çok fazla ayrıntı var fakat bizi ilgilendiren kısım Android’in Java kütüphanesini kullanıyor olması. Bizde Kodcu Herifte Java kodlama dilinde Android uygulamalar geliştirmek için bilinmesi gereken şeyleri anlatıcaz.

Lafı fazla uzatmayalım, adettendir diyerek Android’e böyle bir giriş yaptık. Çok bilgi almak isteyenler Wikipedia’nın Android için yazdıklarını okuyabilir. Sonra ki konuda görüşmek üzere hacılar …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir