Alınmış Domain Nasıl Alınır?

Alınmış Domain Nasıl Alınır?

E-Ticaret sitesi projesi için almayı düşündüğü kullanılmakta olan kardeşimizin, “alınmış domain nasıl alınır?” sorusunu cevaplayacağız.

SORU:

Merhaba, Ben okuyorum ve bu sene bitecek. E-ticaret ile ilgilenmek istiyorum. Size sormak istediğim soru ise aklımdaki isim kullanılıyor ama satışta bu domaini nasıl satın alabilirim? Bu satın alma süreci nasıl işliyor? Bu konuda bilgilendirir misiniz?

CEVAP:

Domain alım satım işleri artık bir sektör halini aldı. Hatta bireysel olarak domain alım satımı yapanların dışında, sırf domain alım satım amaçlı kurulan, bu işten para kazanan şirketler var.

Hal böyle olunca ideal isim bulmak zaten zorken, hem ideal hem de boş isim bulmak iyice zor hale geliyor. Bazen en saçma isimler bile alınmış olabiliyor. Peki alınmış domain nasıl alınır buna göz fırlatalım.

Alınmış  Alma

alinmis-alan-adi-almaSoruda her ne kadar kardeşimizin almayı istediği alan adının satışta olduğu belirtilse de, biz sadece satışta olan alan adının nasıl alınacağına değil, genel olarak unsurlarına göz fırlatacağız.

En çok görülen durum, hayata geçirmeyi planladığınız projeniz için araştırması yaparsınız, aklınıza en çok yatan alan adı daha önce alınmıştır ama kullanılmıyordur. Domaini alan kişi ya ileride kendi projesini hayata geçirmek için domaini almıştır ya da domainin gideri olduğunu düşünüp satmak için almıştır.

Alınmış ve kullanılmayan domainler nispeten, domaini alan kişiler tarafından satılma potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla domain sahibiyle iletişime geçip, domaini satmayı düşünüp düşünmediğini sorabilir ve pazarlık yapabilirsiniz. Domaini alan kişinin iletişim bilgilerini de www.whois.com.tr gibi, domainin kime ait olduğunu gösteren sitelerden yapabilirsiniz.

Tabi domaini alan kişinin, bilgilerini gizleme imkanı da bulunmaktadır. Bu da domainin hiçbir şekilde satışa açık olmadığını söylemenin bir başka yoludur.

Soruda belirtildiği gibi satışta olan ya da satışta olmayıp sizin domain sahibiyle iletişiminiz sonucunda anlaştığınız için birkaç yöntem var. Bu durumda satışta olan domainin satıldığı yer önemli. Zira bu işte çok ciddi sıkıntılar yaşanması muhtemel olduğundan, güven büyük bir problem.

Örneğin siz domaini alan tarafsınız diyelim; Eğer siz parayı domain transferi gerçekleşmeden önce gönderirseniz, domain sahibinin dolandırıcı olmaması için dua etmeniz gereklidir. Çünkü parayı ancak dava açarak geri alabilirsiniz, ki bu da uğraştırır. “Önce domain transferi, sonra para” şeklinde anlaşmanızda zordur. Çünkü domain bir kere sizin hesabınıza transfer oldu mu, domain sahibinin yapabileceği bir şey yoktur ve ancak onunda dava açması gerekir.

Dolayısıyla bu güven problemi için yapılabilecek 2 şey vardır; Birincisi, domain sahibi neredeyse yanına gidersiniz (veya kendisi gelir), bütün işlemleri yan yana gerçekleştirirsiniz. İkincisi, işlemleri domain alım satım aracılığı yapan ile gerçekleştirirsiniz. Bunun içinde siteye belli bir komisyon ödemeniz gereklidir.

Bu güven problemini bir şekilde aradan çıkardıktan sonra, domain sahibi domaini nereden aldıysa oranın bazı prosedürlerini yerine getirmek gerekir. Bunlar arasında şifresini size yollaması, karşılıklı olarak mail onayı verilmesi gibi unsurlar var. Bu unsurlar domain alınan yere göre değişebilir.

Alan Adının Düşmesini Beklemek

Alan Adının Düşmesini BeklemekTüm bu noktaya kadar yazılanların dışında belirtmeden geçilemeyecek unsur alan adının düşmesini beklemektir. Domainler genel olarak yıllık periyotlarda tescillenir ve tescil süresi dolduğunda yenilenmez ise tekrar alıma açık hale gelir. Alınmış domain düşme süresini yine whois sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Burada nokta, whois sitesinde örneğin 60 gün sonra domainin tescil süresi bitecek deniliyorsa, tam 60 gün sonra tescil yenilenmezse domainin alıma açık hale geleceği anlamına gelmiyor. Söz konusu 60 güne ek olarak ortalama 80 gün daha beklemek gerekiyor. Çünkü tescil süresi dolduktan sonra domain sahibine domain tescil süresini uzatmak için şans veriliyor. Tabi bu şans normal domain ücretinden daha yüksek ücrete domaini yenileme karşılığında veriliyor.

Tescil süresi dolan ve yenilenmeyen domain en son “pending delete” periyoduna geçer. Bu süreç 5 gün civarı süren bir süreçtir ve domain tamamen boşa düşene kadar domain sahibi dahil hiç kimse domaini tescil edemez. Bu periyodun anlamı şudur; “bu domain 5 gün içinde boşa düşecek, hazırlığınızı yapın“. Söz konusu hazırlık ise ya backorder sitelerine gidip ücret karşılığında domaini sizin adınıza tescil ettirmesi için kayıt oluşturmak ya da bilgisayar başında saatlerce oturup domaini başkası almadan hemen tescil ettirmek için pusuda beklemek oluyor.

SONUÇ

Netice olarak alınmış domaini almak biraz çetrefilli bir iş. Bu gibi işler ile uğraşmamak için, projenize uygun bir isim değil, birkaç isim belirlemenizde fayda var. Elbette projeniz için isim önemli fakat hiç anlamı olmayan isme sahip bir projenin dahi başarılı olmasını sağlayacak olan şeyin sizin çabalarınız olduğunu unutmayın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir