3G ‘nin Hayatımıza Getiremediği 5 Yenilik

3G 'nin Hayatımıza Getiremediği 5 Yenilik

Çok değil, bundan 5-6 sene kadar önce 3G teknolojisi hayatımıza girdi. Akıllı telefonlarında yaygınlaşması ile hayatımız ciddi oranda değişti. Öyle ki artık internetsiz, akıllı telefonsuz bir hayat düşünemez olduk.

3G ve akıllı telefonlar hayatımıza girmenin arifesinde ise haber kaynakları 3G ‘nin hayatımıza nasıl etki edeceğine dair yazılar yazıp durdu. Fakat bu yazılar Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayıp, 3G teknolojisi sahibi olup uzun zamandır kullanan kişilerin yaptıklarından esinlenerek yazılmıştı. Dolayısıyla bazıları Türk insanı ve ekonomik şartları için pek cazip gelmedi.

Son dönemde ise “4G geliyor“, “yok 4G gelmesin, bekleyelim de 5G ‘ye geçelim” tarzında gelişmeler yaşanırken, geriye dönüp 3G’nin gelmek üzere olduğu dönemde yapılan tahminlerin hangilerinin tutmadığına bir göz fırlatalım.

1.) Görüntülü Konuşma Özelliği

Görüntülü KonuşmaHiç şüphesiz ki 3G ‘ye karşı duyulan merakın, hevesin ve hayatımızı en çok değiştireceği düşünülen şey görüntülü konuşma yeniliği olacaktı. Haber kaynakları gelecek olan 3G ‘nin hayatımızda yapacağı en büyük değişikliğin bu olacağını söyleyip durdular.

Kişiler cep telefonları ile artık görüntülü konuşabilecekti. Hatta daha ülkemize 3G gelmeden telefon satıcıları “3G destekli telefon, görüntülü konuşulabilen telefon” diye sattıkları telefonları pazarlıyordu. Bir çok teknoloji meraklısı da sırf görüntülü konuşma özelliği var diye yüksek fiyatlara telefon aldılar. Halbuki bu teknolojiyi kullanmak için görüşülecek kişininde 3G ve görüntülü konuşma özelliğine sahip olması gerekiyordu.

Neyse ki çok geçmeden çok ciddi bir kesim 3G destekli telefon ve görüntülü konuşulabilen telefon sahibi oldu. Fakat hemen hemen hiç kimse ne görüntülü konuştu nede görüntülü olarak konuşan birilerine şahit oldu. Bunun nedeni aslında 3G’nin ülkemizde son kapasite olarak kullanılmaması, görüntü aktarım hızının yavaş olması ve internet ücretlerinin ciddi oranda pahalı olması.

Günümüzde görüntülü konuşmaya yarayan kamera ise selfie yani öz çekim çılgınlığı için kullanılıyor.

2.) Herkes Haberci Olacak

Haber kaynaklarında yer alan unsurlardan biri de bireysel habercilerin türeyecek olacağıydı. Yani haberciliğe merak salan kişiler ellerinde cep telefonları ile görüntüler çekip, bunu haber olarak çeşitli internet sitelerinde sunacaklardı.

Aslında bu işe soyunan kayda değer bir kitle yok. Fakat buna yakın olarak kendisiyle ilgili “yemekteyim, tatildeyim, tualetteyim” gibi kimseyi ilgilendirmeyen haberleri sosyal medyada sürekli paylaşan çok ciddi bir kesim var.

3.) İnternet Uçacak

3G ile ilgili duyduklarımız arasında en yoğun kullanılan şey internetin çok hızlanacak olmasıydı. Evet internet hızlandı fakat uçan şey internet değil vaatler oldu. Zira interneti saniyede 42 MB civarında indirme imkanında kullanabileceğimiz, 700 MB’lik bir filmi telefona 2 dakikada yükleyebileceğimiz söyleniyordu. Aradan geçen yıllarda hiç kimse saniyede 42 MB’yi görmedi. Hatta bunun yüzde 1’i bile günümüz standartlarında hızlı olarak kabul ediliyor.

4.) Aldatmalar Sona Erecek

Aldatmalar Sona ErecekGelecek olan 3G ‘nin çapkınlar için yarattığı bir korku vardı. Çünkü görüntülü konuşma özelliği ile kişiler artık yalan söyleyemeyecekti. “Nerdesin aşkım?“,”burdayım aşkım” muhabbetlerine artık kamera açıp, görüntülü konuşma yaparak ispatlama imkanı olmuş olacaktı. Dolayısıyla çapkın erkekler “Ahmetlerle maç izliyoruz“, bayanlar ise “Merveler ile kız kıza takılıyoruz” demeleri durumunda bunun ispatlanması istenebilecekti.

Fakat görüntülü konuşma imkanı olmasına rağmen kullanılmadığından, bu tarz ispatlama ihtiyaçları da akla gelmedi. Hatta akıllı telefonların gelişmesi ile bir sürü iletişim, arkadaşlık uygulaması çıktı ve aldatma meselesi daha farklı imkanlara sahip olmaya başladı.

5.) Herkes Telefondan TV ve Maç İzleyecek

Böyle bir imkan elbette var. Fakat yine internetin yavaş olması, kota belası, bunlara karşılık fiyatların yüksek olması nedeniyle çok ciddi bir kesim internetten TV izlemiyor. Maçlarda zaten paralı kanal aboneliği gerektirdiğinden, parasını verip abone olsanız bile takılarak ve sorunlu izlendiğinden yine ciddi bir kesim tarafından tercih edilmiyor.

SONUÇ

Elbette yapılan tahminlerin çoğunun tuttuğunu söylemek gerek. Bunların arasında daha hızlı iletişim kurulması, internet hizmetlerinin artması, haberlerin daha hızlı yayılması, telefondan resim ve video yükleme, konumlandırma hizmetleri, telefon ile alışveriş, fatura ödeme ve daha bir çok bahsedilen yenilik gerçekleşti. Lakin bunlar hep internetin hızlanması ile olması kesin gözüyle bakılabilecek unsurlar.

Bunların yanı sıra 3G’nin gelmesiyle telefonlar ile deli gibi oyunlar oynanacağından, selfi çekmek gibi bir çılgınlık olacağından, sosyal medyaların hayatımızın en önemli parçası olacağından, atılacak her adımı internette yayınlama çabası içine girileceğinden ve daha sayılabilecek bir sürü günümüz internet ve telefon kullanımında ciddi rol oynayan, hayatımızı değiştiren unsurlardan bahseden çok fazla kişi olmadı =)

Aslına bakacak olursak bu gerçekleşmeyen yeniliklerin hemen hemen hepsi kullanmak istenilecek özellikler. Kullanılamama yada kullanmama nedeni ise firmaların mobil internet hizmetini ciddi fiyatlarda sunuyor olması. Bizim ülkemizde “mevcut fiyat politikasıyla en iyi hizmeti sunalım, en iyi hizmeti sunduğumuz için en çok müşteriyi biz çekelim” mantığı yerine ya “iyi hizmet sunup çok para isteyelim, ki az ama öz müşteri gelsin” yada” kötü hizmet sunup az para isteyelim, ki sürümden kazanalım” mantığı olduğundan uygun fiyata iyi hizmet alınamıyor. Çünkü hizmet odaklı değil, para kazanma odaklı hareket ediliyor.

Dolayısıyla bugün 4G yada 5G gelse dahi bundan hemen uygun fiyatlara, son teknolojik imkanlarla yararlanılabileceğini düşünmemek ve heveslenmemek gerek.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir