Yazılımcı Olmak İçin Başlama ve Devamlılık Sorunu

Yazılımcı Olmak İçin Başlama ve Devamlılık Sorunu

Yazılımcı olmak için bir yerden başlama sorunu ve devamlılık sorunu yaşayan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

İyi günler kodcu herif. Bilgisayar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Mobil yazılıma dair hep bir ilgim var. Nasıl bir yol izlemeliyim? Android alanını düşünüyorum. Başka bir sorum daha olacak konu başlığında belirtmediğim. Bir şeyler yapmak geliştirmek istiyorum ama bir türlü işe koyulamıyorum eğer koyulsam yapacağımı hissediyorum. Genel temel seviyede kalıyorum hep bir tık yukarı çıkamıyorum sırf bu yüzden ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun.

CEVAP:

Önce şu yazılım öğrenmeye dair artık klasik hale gelen konumuzun linkini verelim, sonra başlama sıkıntısına geçelim; Yazılım Öğrenme, Kaynak ve Etkili Yollar

Yazılıma Başlama Sorunu

Başlama SorunuÖğrenmeye, efor sarf etmeye ya da bir şeyler yapmaya yönelik yapılan bütün işlerde en temel sorun başlamaktır. Bu muhtemelen tarih boyunca karşımıza çıkan bir sorun olacak ki, atalarımız “başlamak bitirmenin yarısıdır” demiş. Yani bir işi yapmaya başlamak, o işi yapmanın yarısı kadar zor ya da önemli bir şey…

Bunun önüne geçmek için ciddi anlamda kararlı olman, aldığın kararları da hayati bir kuralmış gibi uygulaman gereklidir. Fakat maalesef biz insanoğlu çoğu zaman dürtülmeden hareket etmiyoruz. Anne ve babalarımız okula git diye zorlamasa ya da devamsızlık diye bir sistem olmasa okula gitmeyecektik/gitmeyeceğiz. Ay sonu kira, fatura ve benzeri giderlerimizi karşılamak zorunda olmasak işe gitmeyeceğiz. İş yerine gitmememiz durumunda işten kovulacağımızı bilmesek işe gitmeyeceğiz. Bunlara benzer olarak, eskiden internetten ya da bankalardan otomatik fatura ödeme talimatı ile faturaları ödeme diye bir durum yoktu. Herkes faturalarını son güne kadar bekletir, son gün elektrik ve suları kesilmesin diye ödemeye gider, fatura ödeme gişelerinin önünde yüzlerce metre kuyruk olurdu. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ve hepsinin ortak noktası bizim dışımızdaki unsurların bizi o şeyi yapmaya zorlamasından dolayı o şeyi yapıyoruz.

Yazılım öğrenmek, kendimizi geliştirmek, kişisel olarak bir proje yapmak ya da herhangi bir alanda kendimizi geliştirmek için bizi zorlayan kimse yok. Örneğin mobil uygulama yapmak istiyoruz fakat mobil uygulama yapmazsak ay sonu kiramızı ödeyememe, evden atılma, sokakta kalma gibi son derece olumsuz bir duruma maruz kalmayacağız. Bu nedenle kendimizi zorunlu hissetmediğimiz bir şeyi yapmayı da sürekli erteliyor ve başlayamıyoruz.

Madem zorunda olmadığımız sürece bir şey yapmaya başlayamıyoruz, o zaman kendimizi zorunlu hissetmemiz gerekiyor. Bunun içinde koşullanmak gerekiyor. Örneğin, kendinize son derece müsait bir gün seçin ve o gün başlamaya koşullanın. Atıyorum “cumartesi günü yazılıma başlayacağım” deyin. O güne ulaşana kadar da sürekli o güne koşullanın, hatta sabırsızlıkla o günün gelmesini bekleyin. O gün gelene kadar biri gelip “cumartesi günü takılalım mı?” gibi bir şey söylerse olumlu cevap vermeyin ve yapmanız gereken önemli bir işiniz olduğunu söyleyin. O gün geldiğinde de heyecanla, tamamen ona konsantre olarak onu yapın. Sizi o işten hiç bir şeyin alıkoymasına izin vermeyin.

Devamlılık Sorunu

Devamlılık SorunuEğer başladıktan sonra devamını getirmekte sorunlar yaşıyorsanız bu ayrı bir sıkıntıdır. O zaman yapmakta olduğunuz ya da başladığınız iş aslında sizin için bir hevestir. O işi heves olmaktan çıkarmak içinde, kendinize o işi yapmak için mantıklı gerekçeler bulmanız gerekli.

Ben bu zamana kadar yaptığım yazılım projelerine başladıktan sonra hep kendimi o projeyi bitirmeye zorunlu hissettim. Bazen kendime “o kadar zaman harcadım, şimdi bırakırsam bütün emeklerim boşa gidecek, bitirmeliyim” dedim, bazende sırf o projeyi bitirmenin mutluluğunu, rahatlığını, bir şeyler başarmanın verdiği zevki yaşamak için kendimi zorladım.

Sizi de başladığınız bir şeyi bitirmeye benzer duygu ve düşünceler teşvik edebilir. Etmeyecekse, farklı teşvikler bulabilirsiniz. Örneğin “bu projeyi bitiricem ve satıcam. Kazandığım parayla kendime o çok istediğim şeyi alıcam” diyebilirsiniz.

SONUÇ

Netice olarak başlamak içinde, başladığınız şeye devam etmek içinde ortak nokta hep kendinizi zorunlu hissetmenizdir. Bir amacınız olsun, o amaçlar uğruna önünüze hiç bir engel çıkmasın, çıksa dahi o engelleri sahip olduğunuz amaçlar ile aşın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir