Soru ve Cevap Sitesi Kurmak

Soru ve Cevap Sitesi Kurmak

Edebiyat, kültür ve sanat ile ilgili soru ve cevap sitesi kurmak isteyen kardeşimizin, bunun için en uygun sisteme dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba hocam edebiyat,kültür-sanat,soru-cevap kısaca bilgi alışverişi yapabileceğim bir site kurmak istiyorum wp iyi gibi ama üyelik sistemi çok karışık ve kuracağım sitede soru cevap,sözlük eklentisi olması lazım bildiğim kadarı ile wp de en iyisi ücretlidir ama ben para vermek istemiyorum joomlayı düşündüm ama tema konusunda çok zayıfım oda karışık lütfen yardımcı olun hangi sistemi tercih edesiniz?

CEVAP:

Soru ve Cevap siteleri son yıllarda baya ilgi görür oldu. Fakat çok sayıda bu tarz site kurulduğu için pek çoğu yalan oldu. Tutanlar ise yenilikçi imkanlar sunduğu için hala devam ediyor. Senin fikrinde ise belli bir alana yönelik olması nedeniyle ilgi görme potansiyeline sahip. Yinede etkili bir stratejisi oluşturman ve uygulaman gerek 😉

Şimdi gelelim bahsettiğin projen için ideal sisteme…

Soru ve Cevap Sitesi

Soru ve cevap sitelerinin baya ilgi görmesi nedeniyle hem çok sayıda soru ve cevap sitesi kurmak için ücretli / ücretsiz scriptler yapıldı hemde wordpress, joomla gibi açık kaynak kodlu ve popüler sistemler için temalar, eklentiler geliştirildi. Bu zamana kadar bu tarz sorular için wordpress ‘i tavsiye ettim. Çünkü sürekli güncellenen, dünya çapında popülerliğe sahip, çok sayıda ücretli / ücretsiz temaya, eklentiye sahip bir sistem. En önemlisi de Google ‘ın istediği standartlara sahip. Joomla ‘ya kötü demiyorum ama açıkçası ben ısınamadım. Zira wordpress sunduğu imkanlar çerçevesinde ihtiyaç duyulan her unsuru karşılıyor. Bu nedenle sana da wordpress ‘i tavsiye ediyorum.

Para vermek istememe kısmına gelecek olursak; WordPress ‘te bu projeni gerçekleştirmeni sağlayacak çok sayıda ücretsiz eklenti ve tema mevcut. Bunun yanı sıra sadece projene yönelik çok sayıda ücretsiz script de bulabilirsin.

Sözlük Sitesi

Sözlük SitesiEk olarak projende bir sözlük sitesi de yer alsın istiyorsan üç seçenek var;

Birincisi; site kurarsın. Hem sözlük eklentisi hemde eklentisi kullanırsın.

İkincisi; sitelerine yönelik kurarsın. Alt domain oluşturup, oraya ayrı olarak yine sözlük sitelerine yönelik geliştirilmiş kurarsın. Fakat bu seçenekte farklı veritabanları kullanılacağından, sözlük sitesine üye olan, soru & cevap sitesine üye olmamış olur ve ayrı üyelik oluşturması gerekir.

Üçüncüsü; İkinci seçeneğe benzer şekilde birbirinden bağımsız olarak sözlük ve soru & cevap scriptleri kurarsın.

Ben bu 3 seçenek arasından birincisini tavsiye ederim. Fakat belirtmeden geçemicem, ile kurulan soru & cevap ve sözlük sisteminde üyelik durumu nasıldır bilmiyorum. Yinede üyelik olayı bu işin temel unsuru olduğundan karışık olmayan ve kullanışlı tema ya da eklentiler mutlaka olması gerek.

SONUÇ

Netice olarak “ Question Answer” şeklinde arattığında çok sayıda eklentisi ve teması bulman mümkün. Aynı şekilde sözlük sitesine yönelik arama yaptığında da pek çok eklenti ve tema bulabilirsin. Ben özellikle bir tema ya da eklenti tavsiye etmiyorum. Çünkü tecrübe etmediğim hiçbir eklenti ya da tema için “bunu kullan” ya da “bunu sakın kullanma” deme taraftarı değilim.

Birde tavsiyem, projene güveniyorsan ve projen senin için gerçekten değerliyse, projenin kayda değer yerlere gelmesi için para harcamaktan kaçma lüksün yok. Yeri geldiğinde teması, yeri geldiğinde eklentisi, yeri geldiğinde de tanıtımı için para harcamayı göze almalısın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir