Okulu Bırakıp Kendini Web Tasarımda Geliştirmek

Okulu Bırakıp Kendini Web Tasarımda Geliştirmek

Lise 2’de okulu bırakıp web tasarım ve yazılım alanında kendini geliştirmeyi isteyen kardeşimizin sorunu cevaplıyoruz.

SORU:

Kendimi web tasarım hatta programlama konusunda geliştirmek istiyorum. Türkiye’de bunu düzgün yapan birilerinin sayısı artmalı artık şuna bakar mısınız içler acısı (Kodcu Herif Edit: https://www.facebook.com/KodcuHerif/photos/a.641135139335235.1073741829.612868108828605/744504462331635/?type=1)
Soruma geleyim; lise 2de bıraktım, ismek kurslarına gittim fakat zaten bildiğim temel şeyleri öğrettiler. Şuan html ve cssi orta düzeyde biliyorum. Photoshopu bayağı iyi biliyorum. Böyle profesyonel siteler yapmak istiyorum. Benim için 2. Adım nedir ? Nerden devam etmem gerek. Kurslara gidecek param yok internetten öğrenmek istiyorum fakat şuan hangi adıma geçmeliyim ? Asp mi php mi javascript mi? Bunun bir yol haritasını verirseniz sevinirim. Aşırı bi heves var içimde öyle ki para kazanmak ikinci planda benim için.

CEVAP:

Not: Sorunun içeriğinde kardeşimizin verdiği resim erotik bir içerik olduğu için editlendi. Resmin sansürlü hali Kodcu Herif facebook sayfasında yayınlandı ve o bağlantı eklendi.

Okulu Bırakmak

Beni biraz tanıyanlar, yazdıklarımı az çok okuyanlar bu durum karşısında ne diyeceğimi tahmin edebilir. Maalesef okulu bırakarak hataların en büyüğünü yapmışsın kardeşim.

Açık konuşmak gerekirse bende insanların geleceğini yeteneklerine göre değilde, küçük boşlukları doldurarak tayin eden bu eğitim sistemini destekleyen biri değilim. Fakat iyi yada kötü bir sistem var. Hepimiz bu sistemin birer parçasıyız ve bu sistemde ayakta kalmak için sisteme ayak uydurmalıyız.

Okulu bırakmanın çok büyük bir hata olmasının başlıca nedeni daha önce defalarca söylediğim gibi şirketlerin, özellikle kayda değer büyük şirketlerin bilgiden çok diplomaya bakarak hareket etmesi. Sen istediğin kadar kendini web tasarım ve yazılım alanında geliştir, düzgün maaş alabileceğin büyük bir şirkete iş başvuru yaptığında ilk bakacakları şey neler bildiğin ve neler yapabildiğin değil mezuniyet durumun olacak.

Okulu BırakmakHatta şöyle bir gerçek örnek vereyim; Staj gördüğüm dönemdeki fabrikada insan kaynakları bölümünde çalışan kişiler beni çok sevdiler ve “stajını burada bize yardımcı olarak tamamla” dediler. Eleman alımı yapılan bir dönemde 500 civarı iş başvurusu geldi ve bu iş başvurularını bana verip benden başvuruları sadece kişilerin mezuniyet durumuna göre gruplandırmamı istediler. Yine insan kaynakları bölümünün müdürü işten ayrıldı ve yeni bir müdür işin başına geçecekti. 10 senedir çalışan, insan kaynakları işlerini yalamış yutmuş, herkesin müdür olması gerektiğini düşündüğü bir abi vardı. Sırf 4 yıllık değil 2 yıllık üniversite mezunu diye onu insan kaynakları müdürü yapmadılar ve 4 yıllık alakasız birini müdür yaptılar.

Bu verdiğim örnek 10 yıl öncesine ait. Şimdi ise durum bundan çok daha kritik boyutlarda. Bunun gibi örnekler maalesef çok var ve yine maalesef sistem böyle işliyor. Gerek ISO 9001 gibi ve benzeri standartlara, gerekse devletten teşvik alabilme kurallarına uyum nedeniyle şirketler için mezuniyet durumu çok önemli.

Sen 5 yazılım dilini su gibi bilsen bile, lise terk biri olarak seni işe almazlarken, gidecekler 2 yazılım dilini tam anlamıyla bilmeyen mühendislik bölümü mezunu birini işe alacaklar. Sen 5 yazılım dili bilen biri olarak yazılım ile alakasız bir bölümde çalışmak zorunda kalıp asgari ücrete yakın bir maaş alırken, mühendislik bölümünden mezun biri 2 yazılım dili bilerek senin aldığın maaşın en az 2-3 katını alacak.

İlla yazılım ile alakalı bir işte çalışmak istesen bile saçma sapan, küçük sermayeler ile kurulmuş, bir iki odalı yazılım firmalarında çalışma imkanına sahip olabileceksin. Onlarda maaş ve diğer sosyal haklar konusunda arızalar çıkaracak.

Kendini Geliştirmek

Kendini geliştirmen elbette güzel. Ben 30 ‘uma geldim hala Java, Android uygulama yapma, dijital pazarlama gibi konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Fakat bunun yanı sıra sırf bu vasıflarımın dikkate alınması için 2 yıllık üniversite mezuniyetimin yanına birde 4 yıllık üniversite diploması eklemeye çalışıyorum. Hatta bu 4 yıllık üniversiteyi bitirdikten sonra bir üniversite daha bitirsem mi diye de düşünüyorum …

ASP.Net mi yoksa PHP mi sorusuna ben cevap vermiyorum. Çünkü ikisininde birbirine nazaran avantaj ve dezavantajları var. Dolayısıyla onu yada bunu seç demek pek doğru olmaz. Bununla ilgili olarak bu makaleme göz atabilirsin: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

Sana hangisi uygun ve mantıklı geliyorsa onu seçersin.

SONUÇ

Benden sana bir abi tavsiyesi, hatta ricası. Okuluna geri dön. Öyle yada böyle bitir. Hatta liseyi bitirmekle kalma üniversiteye git. Bu süre zarfında kendini geliştirmeye devam et. Verdiğim örnekte olduğu gibi bundan 10 sene önce bile işe alımlarda mezuniyet durumu önemli bir unsur iken, bugün çok daha önemli bir unsur. İş hayatına atılabilecek yaşa geldikten sonra bugün olduğundan daha önemli bir unsur olacağı da aşikar.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir