Bilgisayar Programcılığını Bırakmayı Düşünmek

Bilgisayar Programcılığını Bırakmayı Düşünmek

Okuduğu bölümünü, dolayısıyla okulu bırakmayı düşünen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar, Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Teknolojileri Teknik Servis dalı mezunuyum. Lisedeyken YGS’ye adam akıllı çalıştığım söylenemez ve doğal olarak barajı geçemedim kendimi bildiğim için bir sene daha beklemek istemedim çünkü sınava tekrar çalışmıyacağımı biliyordum. Bende 2 yıllık bölümünü tercih listeme yazdım ve kazandım. Her neyse üniversiteye başladığım ilk aylar benim için herşey çok güzeldi derslerime çalışırım paşa paşa 2 yılda üniversitemi bitirip işime gücüme bakarım diye düşünüyordum ama hiçbir şey beklediğim gibi olmadı. 1. sınıf 1. dönemden Delphi dersini geçemedim, ama bu yıl ilk dönem o dersi verdim 2. dönemde Görsel Programlama 1, İnternet Programcılığı 1 ve Veri Tabanı 1 derslerini geçemedim. 2. sınıf 1. dönem ise Görsel Programlama 2, İnternet Programcılığı 2 ve Veri Tabanı 2 dersini geçemedim. Doğal olarak not ortalamamdan dolayı okulum şu an kesin 3 yıla uzadı. 2. Dönemin vizeleri daha başlamadı arkadaşlarımın okulu 2 ay sonra biticek ve ellerine diplomayı alıcaklar ben ise çoğu arkadaşım gibi diplomayı alamadan gelecek sene paşa paşa tekrar okula devam edicem. Şu an herşey çok karışık yazılıma oldukça ilgim var ama üniversite ortamı kızlar falan bana daha cazip geldiği için bütün aksilikler çorap söküğü gibi geldi ve dersler zorlaştıkça ders çalışmamaya başladım yaptıgım oldukça aptal bişey bunun farkındayım ama artık derecesine geldim. 2 yıl boşa gidicek biliyorum ama okulun kesin 3 yılda biteceğinin de garantisi yok bu konuda kendime güvenmiyorum.. Bütün yazılım dersleri üst üste bindi ve benim pek birşey bilidğim söylenemez sizce ne yapmayılım? Neredeyse koskoca 2 yıl boşa gitti sayılır. Grafik animasyon, veri tabanı, C#, photosop, görsel programlama dersleri falan hepsi birikti. Bunalıma girdim. Lütfen bana bir tavsiyede bulunun teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP:

Okulu Bırakma

Öncelikle belirteyim, içinde bulunduğun durumu, şartları, psikolojiyi fazlasıyla anlıyorum. Çünkü aynı durumu ve psikolojiyi bende yaşadım. Biz insanoğlunun önünde bir sıkıntı var ise, ilk aklımıza gelen yol o sıkıntıdan kaçarak kurtulmaktır. En iyi yol o soruna göğüs gerip çözmektense, kaldırıp çöpe atmak gibi gelir. Fakat bunun doğuracağı olumsuz sonuçların, içinde bulunduğumuz sıkıntıdan daha büyük sıkıntılara neden olacağını düşünmeyiz. Çünkü tek düşündüğümüz şey günü kurtarmaktır.

Şimdi şöyle düşünelim; Okulu bugün bıraktın. Peki bundan sonra ne olacak? Lise mezunu biri olarak eve döneceksin. Her şeyden önce ailen 2 yıl verdiği maddi manevi emeklerinin karşılığında hiç bir şey alınamamasından dolayı duydukları rahatsızlığı sürekli dile getirecekler. Şu anda bunaldığından çok daha fazla bunalacaksın.

Eve döndün, bütün gün bilgisayar yada TV başında oturmana, ekmek elden, su gölden yaşamana ailen dahi olsa, okumak gibi bir gerekçen yoksa bir noktaya kadar tahammül eder. Mecburen iş araman istenecek yada gerekecek. Lise mezunu biri olarak iş arayacaksın fakat iş bulmakta çok ciddi sorunlar yaşayacaksın. Çünkü üniversite mezunlarının bile zar zor iş bulduğu günümüzde, her ne kadar üniversiteye gitmiş olsan bile Lise mezunu olarak görüleceksin. İş buldun diyelim, bu asla tam senin istediğin gibi bir iş olmayacak. Diğer yandan vasıf olarak da pek bir şey belirtemeyeceğin için vasıfsız kategorisinde olacak, “ne iş olsa yaparım abi” diyerek iş arayan yada bulmuş kişi olacaksın ve ile çalışacaksın.

Okulu BırakmaBiraz daha ileri bakınca daha karanlık bir tablo ortaya çıkıyor. En geç 4-5 sene sonra yaşıtların 4 yıllık üniversiteyi bitirmiş olacak. Yaşıtın gelecek sana emirler verecek. İşlerin çoğunu sen yapacaksın fakat buna karşılık sen yada ona yakın bir para alırken, yaşıtın olan 4 yıllık üniversite mezunu senin aldığın maaşın 2-3 katını alacak. Maddi imkanlarını eline almış, kafana göre bir hayat yaşayabilecek yaşta iken hem yorucu bir iş yaptığın için hayatını yaşamaya ne vaktin nede halin olmayacak hemde maddi imkanın olmayacak.

Bugün üniversite hayatındaki kafanı meşgul eden kızların çoğu hep o 4 senelik mezun, iyi gelire sahip kişilerin yanında olacak. Çünkü yaş ilerledikçe tipin birinci plandan ikinci plana geçecek ve sunabildiğin maddi imkanlar birinci sırayı ele geçirecek. Sen ay sonunu nasıl getiricem diye düşünürken, onlar “bu akşam hangi bara gitsem, arabayı değiştirsem mi, hangi restoranın et yemekleri daha iyi acaba …” diye düşünecek.

Daha da devam etmek, evlilik, çocuk sahibi olma, sahip olunan çocuk yada çocukların geleceği, muhtemel sağlık sorunlarında yaşanacak çaresizlikler ve daha bir çok aşama ile yaşanacak sıkıntıların büyüklüğünü çeşitlendirmek mümkün. Hatta daha da vahim örnekler vermekte mümkün.

Sen yada konuyu okuyan bir başkası diyecek ki; “Yaw bu kadar da abartılmaz be abi …“. Fakat bunlar hayal ürünü yada varsayım değil, geniş bir kesim tarafından yaşanan çok ciddi gerçekler. Alt tarafı 1 senecik yada bir kaç senenin, (ALLAH uzun ömür verirse) okuldan sonraki 40-50-60 sene boyunca etkisinin bu kadar büyük olması aslında ne kadar garip değil mi … Fakat içinde bulunduğumuz düzen, lise ve üniversitede geçireceğimiz 8-10 senenin ömrümüzün geri kalanını büyük oranda belirlemek üzerine kurulu.

Elbet “kesinlikle böyle olacak, okumazsan kesinlikle sürüneceksin” demek de yanlış olur. Belki bir piyango vurur, belki bir iş fırsatı doğar, belki bir yerden miras kalır hayat kurtulur. Fakat tüm bunların olma ihtimali hem çok zayıf hemde tamamen şansa bağlıdır. Hayatınız sizin için şansa bırakılacak kadar basit mi önce ona karar verin ve ona göre hareket edin.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim o gözünde büyütüğün 1 sene aslında senin hayatın ve geleceğin. Bak ben 30 ‘uma geldim. 2 senelik üniversite bitirdim. Onun üzerine 4 senelik üniversite bitirmek üzereyim. Bu süre zarfında kendimi yazılımda geliştirdim. Web ve yazılım sektöründe 10 yıldan fazladır varım. Bir sürü yazılım projesi yaptım ve yapıyorum. Hala daha çeşitli alanlarda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Tüm bunların yanı sıra 2. üniversiteyi bitirmek üzereyken, “acaba 3. bir üniversite daha mı okusam …” diye düşünüyorum. O olmadı adam gibi bir alanda sertifika programlarını araştırıyorum. Çünkü sağlam bir gelecek kurmamı sağlayacak maddi kazançlara ve imkanlara sahip olmam gerekiyor. Bir kere geldiğimiz şu dünyayı neden sıkıntı çekerek geçirelim …

Dolayısıyla kardeşim, okulu bırakma ihtimalini aklının ucundan bile geçirme. Zaten bu kadar yazdığım şeyden sonra hala aklından geçirebiliyorsan, hayatın boyunca hep sıkıntı çekmek istiyorsun demektir.

Yapman gereken şey bu dakikadan sonra derslerine 4 elle sarılacaksın. Sen “kesin okulum uzadı” diyorsun ama bunu moralinin bozuk olması nedeniyle yapamayacağına inandığın için mi yoksa kesin mi uzadı orasından emin olmak zor. Fakat çok çalışman durumunda kurtarma ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim zamanımızda kurtarma sınavları yapılırdı. Kurtarma sınavları olmayan okullarda yaz okulu var. Bu ikisinden biri varsa elinden geleni yapabilir ve okulu bu sene bitirebilirsin.

Böyle bir ihtimalin yoksa ve okul 1 sene uzayacaksa bile sıkıntı yok. Çünkü yanlış bilmiyorsam seneye derslere katılma zorunluluğun olmadan sadece sınavlara girerek geçebilirsin. Eve gider, derslerine çalışırsın. Sınavlardan 2 hafta önce okula gider, birilerinden ders notlarını alır, evde çalıştıklarına bir artı eklersin. Bunun imkansız olduğunu düşünüyorsan, canlı örnek benim. Ben 1 senede 20 ders verdim =)

Sadece 2 yıllık okulu bitirmekle kalmayıp, oradan alanınla alakalı 4 yıllık bir bölüme geçmeye çalışacaksın. Alanınla alakalı 4 yıllık bir bölüme geçemesen bile en kötü ihtimalle Açık Öğretim Fakültesine gideceksin. 4 yıllık üniversite mezunu olacaksın ve yukarıda çizdiğim o kara tabloyu kesinlikle yaşama ihtimali olan biri değil, yaşamama ihtimali olan biri olacaksın. Bir yere not et, ALLAH nasip ederse 1 sene sonra senden, geride bıraktığımız 1 yıl boyunca neler yaptığını, neler yapmadığını, neyi, nasıl ve neden yapıp yapmadığını anlatan bir mail bekliyorum kardeşim. Yazdıklarını seninle aynı sıkıntıyı yaşayan kardeşlerime nasıl hatadan döndüğünü tecrübelerinle anlatmanı istiyorum 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir