Başarılı Bir Yöneticide Olması Gereken 7 Özellik

Başarılı Bir Yöneticide Olması Gereken 7 Özellik

Yönetici ile çalışan arasında ilişki, iş dünyasının en derin yaralarındandır. Genel olarak yönetici mevkisinde olan kişiler, olması gereken iletişim vasfına göre değil, mühendislik yada iş tecrübesi gibi vasıflara göre seçilir veya şirketin sahibi olan kişilerdir. Halbuki bir işi ve kişiyi yönetmek, o işi bilmekten çok, çalışan ile iletişimin nasıl olması gerektiğini bilmelidir.

Şirketler, bu kriterleri göz önünde bulundurarak yönetici seçimleri yapmayı bir kenara bırakın, yönetici yada yönetici adaylarına bu alanda bir eğitim dahi vermemektedir. Halbuki iyi yönetici, bir işi iyi yapılmasındaki en büyük etkendir.

Bir çok kişi çalışanın işini daha iyi yapması için daha fazla maaş almasını istediğini zannedebilir. Fakat yapılan bir araştırmaya göre, çalışanların yüzde 68 ‘i maaşına zam almaktansa yöneticisinin kendisine daha düzgün davranmasını ve daha iyi ilişkiler içinde olmasını tercih ettiklerini gösteriyor.

Peki bir yöneticinin, çalışanın daha iyi çalışması için sahip olması gereken özellikleri nelerdir bir göz fırlatalım.

Daha Fazla Çalışmak

Özellikle ülkemizde yapılan iş azaldıkça kazanılan paranın artması gibi tezat bir durum vardır. Genel olarak bir yönetici çalışandan 2,3 hatta 4 kat fazla maaş aldığı durumlar olur. Fakat buna karşılık çoğu yönetici sadece iş verir, çalışanın ise o işi yapıp yapmadığını takip eder. Dolayısıyla çalışan daha fazla iş yapıp yöneticiden daha az para kazanmış olur.

Bu durum çalışanın bu adaletsizliğe içten içe tahammülsüz olmasına, çoğu zaman işten kaytaracak yer aramasına, işi isteksiz, kalitesiz yapmasına ve büyük oranda yöneticisine saygı duymamasına neden olur.

Halbuki olması gereken en az çalışan kadar çalışması, mümkün olduğu kadar boş kalmaması, çalışana aldığı parayı ve bulunduğu mevkiyi hak ettiğini çalışarak göstermesi gerekmektedir.

Taktir Etmek

Taktir EtmekHer insan az yada çok bir taktir bekler. Bu tebrik ve taktirler yapılan işe gösterilen saygıyı simgeleyerek çalışanın yaptığı işi zevk alarak yapmasına vesile olur.

Yapacaksın tabi, bu senin işin, bunun için maaş alıyorsun” tarzında yaklaşımlar çalışanın işini zevkle ve özverili yapmasına engel olur.

Tebrik ve teşekkür etmek gibi erdemli bir davranış, hiç bir şey kaybettirmeyeceği gibi, aksine çok şey kazandıracaktır.

Ödüllendirmek

Yine tebrik ve teşekkür etmeye benzer bir şekilde çalışanların yaptıkları işi çok daha iyi yapmalarını sağlayacak unsur ödüllendirmektir. Bir işi, bir kişinin 1 saatte de yapması mümkündür, 10 dakikada da yapması mümkündür. Normalde 1 saatte yapılan işin 10 dakikada yapabilmesi için, 10 dakikada yapmak ile 1 saatte yapmak arasındaki farkı çalışanın bilmesi gerekir.

Eğer 1 saat yerine 10 dakikada yaparsa bunun sonucunda bir kazanım elde edeceğini düşünen yada bilen çalışan, işi 10 dakikada yapmak için çalışır. Aksi halde hiç bir çaba sarf etmez, 1 saatte yapar ve her daim gözü saatte mesaisinin bitmesini bekler.

Yöneticilerin bu gibi durumlarda küçük dahi olsa ödüllendirmeler yapması mümkündür. Bu ödüllendirmeler, 10 dakikada işi bitiren bir çalışana içecek ısmarlamak olduğu gibi, yarım saat ekstra mola hakkı vermek olabilir.

Çalışanın işi daha iyi ve hızlı yapması için kendisinin teşvik edilmesi gerekmektedir.

İlgilenmek

Yöneticilerin çoğu çalışanların her şeyin özünde insan olduğunu unutmaktadır. Onlara sadece iş gücü olarak bakmaktadır. Halbuki çalışanlarda hasta olur, bir yakınını kaybeder, çocuk sahibi olurlar … Dolayısıyla kendilerine ait bir hayat ve duyguları vardır.

Bu gibi durumlarda bir yöneticinin yapması gereken, çalışana sadece bir iş gücü gözüyle baktığını değil, bir insan olarak değer verdiğini göstermesi gerekmektedir. Bir hastalık durumunda geçmiş olsun, vefat durumunda başsağlığı, çocuk sahibi olması durumunda hayır dileği alan çalışan önemsendiğini düşünür. Bu davranış çalışanın yöneticisine saygı ve sevgi duyguları ile işi daha iyi yapmasını sağlar.

Sorunları Çözmek

Sorunları ÇözmekYine iş dünyasında sıkça meydana gelen bir durum olan sorunlar için her daim çalışan hedef tahtasındadır. Eğer ortada bir sorun varsa bu çalışandan kaynaklı bir sorun, bir başarı varsa bu yöneticiden kaynaklı bir başarı şeklinde algılanır.

Halbuki bu durum tam tersi olmalıdır. Bir sorunu çözmesi yada yönetmesi gereken kişi yöneticinin kendisidir. Bunu da en iyi çalışana danışarak ve çözüm yollarını beraber arayıp, en uygun çözümü bulup, en iyi şekilde uygulaması gerekmektedir.

Yardım Etmek

Her iş yerinde acil yetiştirilmesi gereken bir iş olabilir. Söz konusu bu iş sadece çalışanın işi olarak görülmemelidir. Neticede bu iş şirketin işidir ve işin yetiştirilememesi durumundan doğması muhtemel zarar herkesi etkiler.

Bu nedenle çalışana acil yetiştirilmesi gereken bir iş veren yöneticinin yapması gereken bir köşeye geçip, işin bitmesini beklemek değil, işin bir an önce bitmesi için çalışana yardım etmektir.

Yöneticinin bu vesile ile çalışana “bu iş bizim işimiz, elde ettiğimiz başarıda da başarısızlıkta da ortağız” şeklinde düşündürmesi gereklidir.

Adil Olmak

Adil OlmakBir yöneticide olması gereken en temel özelliklerin başında adaletli olmak gelir. Genel olarak bir yöneticinin yönetiminde en az bir kaç çalışan vardır. Çalışanların hepsine aynı şekilde adaletli davranmalı, mevki, vasıf yada performansa bakmadan haklıyı, haksızı ayırt etmelidir.

Aynı şekilde verilen iş yükü konusunda da çalışanın o işi ne kadar sürede yapıp yapamayacağını ön görebilmeli ve ona göre bir iş yükü vermelidir. İş yükünü her daim eşit olarak dağıtmalıdır.

SONUÇ

Maalesef iş dünyasında bir çok yönetici bunlar ve benzeri özelliklerden yoksundur. Bu durumda çalışanlar her daim iş yerlerinde mutsuz, isteksiz, stresli ve mecburi nedenler ile çalışmaktadır. Araştırmalar göstermektedir ki stres altında çalışan kişilerin ömürlerinin, stres altında çalışmayanlara oranla çok daha kısa olmaktadır.

Şirket sahiplerinin çalışanlardan daha fazla verim almak için bakması gereken yer maaş oranları değil, yöneticilerin çalışanları nasıl yönettikleridir. En önemlisi de bu alanda bir çalışma yapmaları ve her şirketin yöneticilere çalışanlara davranış eğitimi vermesi gerekmektedir.

Yöneticiler de unutmamalıdırlar ki çalışanların başarısı kendi başarılarının aynasıdır. Eğer çalışan başarısız ise, bu büyük oranda yöneticinin çalışanı iyi yönetememesinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir