Havada Drone Tehlikesi Artıyor

Havada Drone Tehlikesi Artıyor

, Türkçe adıyla İnsansız Hava Aracı son dönemde fazlasıyla popüler olmaya başladı. Özellikle uygun fiyatlı bir çok kişinin kolaylıkla sahip olmasına imkan tanıyor.

Uzaktan kumanda edilebilen, çekim, keşif hatta teslimat yapma gibi bir çok alanda kullanılan yada kullanılmaya çalışan drone giderek tehlikeli olmaya başlıyor.

Amerika ‘nın Federal Havacılık Kurumu ‘nun yayınladığı rapora göre uçaklar için tehlikeli olabilecek drone uçuşlarının sayısı giderek arttığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan yasal düzenlemeye rağmen, yasanın çokta sallanmadığı hatta yasaya aykırı uçuşların artarak uçaklar için tehlike arz edecek seviyeye ulaştığı rapor edilmiş.

Drone Şikayeti Artıyor

Pilotlar, 9 Ağustos tarihine kadar 650 tehlike arz edecek uçuş şikayetinde bulunmuş. Şikayetlerin hepsi drone ‘ların tehlikeli yükseklerde uçması ve bu seviyede yapılan uçuşların uçaklara çarpması sonucu uçağın düşmesi nedeniyle bir faciaya neden olabilecek olması üzerine.

drone şikayeti2014 yılında drone şikayeti sayısı 238 iken, 2015 ‘in 8. ayında olmasına karşın bu sayı 3’e katlanmış ve bu rakam endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Bunun yanı sıra 3048 metre yüksekliğe çıkan drone şikayeti 2014 yılında 16 iken, bu yıl 138 şikayet yapılmış.

Amerika ‘da drone ‘ların hava alanı yakınlarında ve 121 metreden yukarıda uçurulması yasak. Bu yasağı ihlal edenler ceza alıyor.

Yakın bir tarihte drone uçuşu nedeniyle bir uçağın düşmesi ve bir facianın söz konusu olması durumunda muhtemelen dünya çapında drone ‘lar ile ilgili bir yasak söz konusu olabilir.

Olumlu Tarafı da Var

Elbette drone ile ilgili sadece olumsuzluklar söz konusu değil. California ‘da geçtiğimiz ay çıkan yangında, helikopterlerin müdahale edemediği noktalara drone ‘lar müdehale ederek, orman yangınını önlemede ciddi faydalar sağladılar.

Faydasının da zararının da ziyadesiyle fazla olduğu drone ‘lar ile ilgili gelecekte nasıl önlemler ve kararlar alınacağını hep beraber göreceğiz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir