MS Sql ile MySql Arasındaki Farklar Nelerdir?

MS Sql ile MySql Arasındaki Farklar Nelerdir?

MS Sql ile MySql arasındaki farkların neler olduğunu soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba,
sql server ve mysql server arasındaki fark nedir ? 2sininde veri tabanı olduğunu biliyorum ve çok yazılım dünyasında baya kullanılan terimler.
Ayrıca asp.net var bu terimde baya kullanılıyor internette araştırınca kısaca çatı tanımı çıkıyor ortaya bu 3terimin görevleri ve farkları nelerdir ?

CEVAP:

Seninde bildiğin gibi kardeşim ikisi de veri tabanı. Cevaplarken kendilerinden bahsedeceğimiz için öncelikle kısaca ASP.Net ‘i açıklayalım.

ASP.Net Nedir?

ASP.Net Microsoft tarafından geliştirilen, .Net Fremework yapısını kullanan, Visual Studio programı ile geliştirilen bir yazılım dilidir. Web yazılımlar geliştirmek için kullanılır.

Bunun yanı sıra, ASP.Net gibi web yazılımlar yapılabilmesini sağlayan PHP yazılım dili vardır. Bu ikisiyle ilgili ayrıntılı bilgi almak için bu konuya göz fırlatabilirsin: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

MS Sql ile MySql Farkı

MS Sql ile MySql FarkıMS Sql ile MySql arasındaki en temel fark, MS Sql ‘in ASP.Net yazılım dili ile geliştirilen sitelerde ağırlıklı olarak kullanılması, MySql ‘in de ağırlıklı olarak PHP yazılım dili ile geliştirilen web sitelerinde kullanılmasıdır. Bu nedenle hiç kimse veri tabanına göre hareket etmez. Herkes “ASP.Net mi yoksa PHP ‘mi öğrensem?” diye düşünür ve verdiği karar otomatik olarak öğreneceği veri tabanını belirler. Yani ASP.Net öğrenmeye karar veren biri MS Sql öğrenir, PHP öğrenmeye karar veren biri MySql öğrenir.

İkisi arasındaki en büyük fark, yine ASP.Net ile PHP arasındaki farkların en büyüğüne benzerdir. ASP.Net geliştirme yaparken Visual Studio kullanıldığı gibi MS Sql veri tabanı için sorgular, bağlantılar, tablolar oluştururken MS Sql Server adında çok gelişmiş bir veri tabanı programı kullanırsın.

MySql ‘de de bilgisayara yüklenen bir program vesilesi ile geliştirme yapmak mümkündür fakat bu program yada programlar MS Sql Server kadar gelişmiş değillerdir. MySql geliştirmeleri ağırlıklı olarak web üzerinden yapılır. MS Sql ‘de ise web üzerinden geliştirme yapılmaz. En azından benim ASP.Net ile yazılım yaptığım siteler için aldığım hosting hesaplarında web üzerinden MS Sql komutu yazma imkanı sunan bir hosting şirketi görmedim. Hosting şirketleri MS Sql veri tabanına müdahale etmeniz için bilgisayarınıza MS Sql Server kurulu olması gerektiğini söyler ve program üzerinden sitenizin veri tabanına müdahale etmenizi ister.

Bunların dışında çok ciddi farklar açıkçası bulmak zor. Sorgu bazlı farklar var, ki bu farklar birinin diğerine üstünlüğü açısından bir önem teşkil etmemektedir. Güvenlik deseniz ikisi de güvenlidir. Hız deseniz yine ikisi arasında uçurum denebilecek farklar yok fakat yapılan bir testi incelediğimde MS Sql ‘in MySql ‘e nazaran biraz daha hızlı olduğu görülüyor. Sadece MS Sql ‘de tablo oluşturma gibi işlemler gelişmiş bir programa sahip olması açısından daha kolaydır.

SONUÇ

MS Sql ile MySql farkı çok ciddi farklar içermemektedir. Tek bir fark dışında, o da geliştirme alanı. MS Sql geliştirmelerinde kullanılan MS Sql Server programı çok ciddi bir avantaj sağlıyor. Zaten dediğim gibi, siz veri tabanı tercihi yapmazsınız, yazılım dili tercihi yapar, ona göre veri tabanını kullanırsınız. Ha elbette ASP.Net yazılım dili ile web sitesi yazıp MySQL kullanıcam diyebilirsiniz fakat bunun hem çeşitli sıkıntılara neden olma ihtimali var hemde stabilizasyon konularında sorunlar yaşama ihtimali var.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir