İzmo’nun Webtekno’dan Sonra Yeni Projesi Fobito.com’u İnceliyoruz

İzmo'nun Webtekno'dan Sonra Yeni Projesi Fobito.com'u İnceliyoruz

Teknoloji dünyasına farklı bir soluk getiren ve kısa sürede geniş bir kitle edinen WebTekno, bir çok kişinin bildiği üzere İzmo bilişim şirketinin projesi. Birbirinden kaliteli projelere imza atan İzmo bilişimin yeni projesi Fobito adıyla mobil platform ile ilgili. Hep beraber Fobito ‘ya bir göz fırlatalım.

Elimizden düşürmediğimiz mobil cihazlar için her daim yeni uygulamalar ve oyunlar ararız. Bunun için doğal olarak telefonumuzun işletim sisteminde bulunan mağazayı ziyaret eder, oradaki oyunları ve uygulamaları inceleriz. Fakat buradaki bilgiler, yorumlar her zaman tatmin edici olmayabilir. Neticede oyun yada uygulama ile ilgili verilen bilgiler onu geliştiren kişi tarafından verilmektedir ve geliştiricinin “berbat oyun/uygulama yaptık, sakın indirmeyin” deme ihtimali yoktur.

İşte Fobito bu açıdan tamamen objektif ve güvenilir bir özelliğe sahip. Oyunları yada uygulamaları kendileri inceleyip, objektif bir şekilde siteye ekliyorlar. Şimdi Fobito ‘yu farklı başlıklar altında inceleyelim.

Tasarım

Fobito ‘ya ilk girdiğinizde ana sayfanın son derece sade olduğunu görüyorsunuz. Karşınıza sadece “Fobito.com’a hoşgeldiniz!” başlıklı kısa tanıtım yazısı ve altında Android, iOS ve Windows Phone mobil işletim sistemlerine dair ikonlar çıkıyor. Bir tavsiye verilmesi gerekirse, Ana sayfanın bu kadar sade olması biraz fazla basit diyebiliriz. Bunun yerine 3 işletim sistemine ait bölümlerin olması, bu bölümlerde son eklenen yada o haftanın en popüler uygulamalarından ve oyunlarından 4 tanesinin yer almasının çok daha kaliteli ve kullanışlı olacağı düşüncesindeyim. Yine ana sayfanın sol bölümünde Oyunlar, Uygulamalar, Listeler ve İpuçları olarak yine basit ve sade bir menü görüyoruz. Onların altında, o başlığa ait ilgili işletim sistemine gitmek mümkün.

Fobito SiteBir işletim sistemi seçtiğimizde konular karşımıza son eklenen listeleme modeliyle geliyor. Tabi siz o anda sadece oyunlar, uygulamalar ile veya diğer iki seçenek ile ilgilenmek istiyorsanız sol taraftaki menüden seçerek sadece seçtiğiniz kategoriye ait konuları ulaşmanız mümkün.

Konular, konuyla alakalı bir resim, hangi kategoriye ait olduğu, başlığı, konu içinde verilen bilgilere ait 3 başlık linki (o linklere tıkladığınızda sadece o bilgi geliyor), eklenme tarihi ve ekleyen kişinin ismi şeklinde listeleniyor.

Bölümler

Sol tarafta bulunan Oyunlar yada Uygulamalar kategorilerinden birini seçmeniz durumunda, sadece o kategoriye ait konuların gelmesinin yanı sıra, o kategoriye ait alt kategorileri seçmeniz ve sıralama şeklini belirlemeniz mümkün. Bu sayede örneğin sadece aksiyon oyunlarına ait konuları yada sadece eğitim ile alakalı uygulamaları listeleyebiliyorsunuz.

Listeler kategorisine baktığımızda “En Çok” ve “En İyi” ile alakalı listeler görülüyor. Örneğin “2014’ün En İyi Android Uygulamaları“, “En Çok Şarj Yiyen Uygulamalar” gibi başlıklarla listeler mevcut. Listelerden birine tıkladığınızda ilgili listede yer alan oyun yada uygulamalar listeleniyor. Bu listelenen oyun yada uygulamalar ile ilgili kısa bilgiler verilmesinin yanı sıra, o oyun yada uygulamaya ait yükleme linki de bulunuyor.

İpuçları kategorisinde ise ilgili işletim sistemine dair birbirinden değerli ve bilgilendirici ipuçları görülüyor. Örneğin “İnternet Paketinin Çabuk Bitmemesi İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?“, “APK nedir? APK Dosyası Nasıl Yüklenir?” gibi mobil ve işletim sistemiyle alakalı ipuçları bulmak mümkün.

İçerik

Bir oyuna yada uygulamaya ait konuya girdiğinizde ilgili konuya ait ihtiyaç duyacağınız her şey mevcut. Oyunun yada uygulamanın ikonu ve isminin yanı sıra QR Kodu bile var. Bu QR Kodu telefonunuz ile okutup ilgili uygulamanın yada oyunun işletim sisteminizin mağazasındaki sayfasına yönlendiriliyorsunuz. QR Kod ile uğraşmak istemiyorsanız tabi Yükle butonuna tıklayarak gitmekte mümkün.

Hemen altında bir slide banner var. Bu slide banner bölümünde oyun ile ilgili resimlerin yanı sıra tanıtım videosu da mevcut ve tanıtım videosuna tıklayarak izleyebiliyoruz.

Slide banner kısmının altına baktığımızda ise 3’e ayrılmış bölüm görüyoruz.

Sol tarafta oyun yada uygulama ile alakalı genel, grafik, ses ve oynanabilirlik puanı, inceleyen kişinin adı, ücret bilgisi, dosya boyutu, eklenme tarihi, işletim sistemi, Fobito üzerinden toplam indirilme sayısı, versiyon bilgisi ve Fobito ‘daki kategori bilgisi yer alıyor.

Fobito İçerikEn sağ kısımda ise oyuna yada uygulamaya dair artı ve eksi özelliklerin yanı sıra popüler olduğu kategori belirtilmiş.

Orta kısım ise o oyun yada uygulamaya dair ihtiyaç duyabileceğiniz bütün bilgilere sahip. Editörün notu başta olmak üzere, o oyun yada uygulamanın ne olduğu bilgisi ve o oyun veya uygulamaya ait nasıl oynanır, nasıl kullanılır, püf noktaları neler gibi belkide hiç bir yerde bulamayacağınız bilgiler son derece düzenli ve açıklayıcı bir şekilde belirtilmiş.

Bu değerli bilgilerin hemen altında ise bizimde kullandığımız popüler yorum sistemi Disque’yi görüyoruz. Buradan o konuya ait yorumları okumanız yada konuyla ilgili yorum yapmanız mümkün.

SEO ve Yazılım

SEO açısından en temel unsurların gayet güzel bir şekilde yerine getirildiği görülüyor. Link yapısı, her konuya özel değişen keywords ve description bilgisi gibi unsurlar Fobito ‘nun SEO konusunda da başarılı olduğunu gösteriyor.

Yazılım ile alakalı özelliklere inceden tasarım kısmında değindik. Fakat en güzel özelliklerinden biri Android işletim sistemli telefonumdan Fobito ‘ya girdiğimde direk Android kategorisinde açılması. iOS yada Windows Phone işletim sistemli bir mobil cihazla deneme şansım olmasa da, o işletim sistemlerine ait mobil cihazlar ile siteye girilmek istenildiğinde o işletim sistemine ait kategoride açılacağını tahmin ediyorum.

Tabi illa Android işletim sistemli bir mobil cihaz ile siteye girdiniz diye sadece Android ile alakalı konuları görecek değilsiniz. Sol menüyü açıp iOS ve Windows Phone kategorisine geçip, o işletim sistemlerine ait konuları görmekte mümkün.

SONUÇ

Tamamen objektif duygu ve düşünceler ile belirtmeliyim ki Kodcu Herif olarak Fobito ‘yu son derece başarılı buldum. Sık sık yada nadiren de olsa mobil cihazına oyun yada uygulama indirmek isteyen veya mobil cihazlar, işletim sistemleri ile ilgili bilgi almak isteyenler için gayet başarılı bir site. Şu anda sitesindeki logoda Beta sürecinde olduğunu belirtse de, Beta sürecinde görülmesi muhtemel herhangi bir sorun görülmüyor.

İşletim sisteminize ait bir mağazaya gidip, orada bir uygulama yada oyunu beğendiğinizde hemen Fobito ‘yu ziyaret edip, o uygulama ve oyun ile alakalı değerli bilgilerden yararlanılması gerektiğini düşünüyorum. Ben en azından bundan sonra böyle yapacağım. İzmo bilişimi bu başarılı projesi için tebrik etmemek mümkün değil.

Sizde bu başarılı siteyi ziyaret etmek için buradan buyrun: www.fobito.com

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir