2. Yazılım Dilini Arka Plana Atmak

2. Yazılım Dilini Arka Plana Atmak

Hem C# hemde Java dilleri ile ilgilenen bir kardeşimizin bir yazılım dilini arka plana atmak konusunda sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

7. Sınıftan beri özellikle C# ve Java kitapları alır sürekli okur pratik yaparm.Fakat ilk önce C#’ı öğrenmem ve idesi daha basit geldiği için hep bir proje tasarladığımda önce C#’tan yaparım ve java pasif kalır bu durum her 2-3 ayda java konularını tekrarlamama sebep oluyor bunun içine ne önerirsiniz benim gibi bu durumu yaşayan illaki vardır.

CEVAP:

Aslında yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Çünkü yazılımcılık bu anlamda nankör bir meslektir. Öğrendiğiniz bir yazılım dili ile sürekli ilgilenmezseniz bir süre sonra unutuyor yada uzun zamandır yapmadığınız bir şeyi yapmak istediğinizde takılıyorsunuz. Sürekli de öğrendiğiniz bilgileri aktif tutmak adına yazılım ile uğraşmak, öğrendiklerimizi tekrar etmek mantıklı değil. Zaten yazılımda bir şeyi nasıl yapacağınızı öğrenmek ile öğrendiğiniz bir şeyi hatırlamak farklı şeylerdir.

Bu noktada yapabileceğiniz en ideal şey projeler yapmaktır. Örneğin bir proje yaparsınız ve o projede üyelik formu olur. O üyelik formunu nasıl yapabileceğinizi öğrenir ve yaparsınız. Bunu kalkıp 2-3 ay sonra tekrar etmenin bir mantığı yok. Yapılması gereken en mantıklı şey bu üyelik formunu yaptığınız projeyi saklamak, ileride bir gün yeni bir proje yaptığınızda üyelik formu yapacaksanız, daha önce yaptığınız projeyi açıp nasıl yaptığınızı hatırlamanız yeterlidir.

Java C#Bu mantık ile hareket ederseniz birden fazla dil ile ilgilenebilirsiniz. Öğrendiğiniz bir şeyi kullanmayacaksanız defalarca tekrar etmeyin. Bu hem gereksizdir hemde zaman kaybıdır. Çünkü sürekli tekrar edip adınız gibi öğrenseniz bile 3-4 ay hiç ilgilenmediğinizde yine unutacak yada takılacaksınız.

Bir diğer önemli nokta yazılım öğrenirken elinize kitap alıp ya da bir video açıp veya bir internet sitesinden bakıp “if böyle yapılıyormuş, for böyle oluyormuş” gibi bakmakla kalmayın. Hatta konsolu yada bir yazılım geliştirme programını açıp for döngüsünü deneyip, öğrenip kapatırsanızda çok kayda değer bir faydası olmayacaktır. Çünkü öğrendiğiniz her şeyi her zaman kullanmaz, kullanmadığınız içinde bir süre sonra yazmak istediğinizde unutursunuz. (if ve for örnekleri basit örnekler, onlar kolay kolay unutulmaz, orası ayrı)

Bu sorunun önüne geçmek için yapmanız gereken en ideal şey küçük projeler yapmaktır. Benim yıllar önce yaptığım projeler hala durur ve hala bugün bir şey yapmak istediğimde, yapmak istediğim şeyi daha önce nasıl yapmışım diye bakar ve hatırlamaya çalışırım.

SONUÇ

Netice olarak C# ile ilgilenip, Java ‘da öğrendiğin şeyleri 2-3 ay sonra unutmayı kafana takma kardeşim. Önemli olan ne kadar çok şey öğrendiğin değil, öğrendiklerin ile neler yaptığındır. Yapmak istediğin yada yapman istenilen bir projeyi istersen ezbere yap istersen daha önce yaptığın projelerden hatırlayarak yap fark etmez. Çünkü önemli olan yapabilmendir.

Yanlış yönlendirmek istemem ama söylemeden de edemicem; Bir çok kişinin adını bildiği büyük bir şirkette çalışan bir arkadaşımın iş yerindeki yöneticisi arkadaşıma şunu söylemiş; “En iyi yazılımcı, en iyi kod çalabilen yazılımcıdır” =) Tabi burada çalmaktan kasıt bir başka projenin kodlarını çalmak değil. İnternette mevcut olan hazır kodları kendi projesine uyarlayabilmek.

Her ne kadar tasvip etmesemde haklılık payını vermem gerek. Tabi alınan hazır kodları projeye entegre ederken, kodları veren kişiye de “kodları projeme ekledim ama olmadı. Neden acaba?” ve benzeri 40 tane soru soran kişiler “hazır kodları projeme entegre ediyorum, demek ki iyi yazılımcıyım, ehe” havalarına girmesin. Burada anlatılmak istenilen yazılımın mantığını bilen, başkasının yazdığı kodu çözebilecek ve kendi projesine sorunsuz, yardım almadan uyarlayabilecek kişiden bahsediliyor.

Neyse. Konu dağıldı … Dediğim gibi. Çok takılmayın bir yazılım dilini arka plana atma meselesine. İleride bir gün baktığınızda kolaylıkla hatırlayabileceğiniz kadar iyi öğrenin yeter 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir